Od predjela do deserta

 

Uz želje da vam svaki dan u nastupajućoj godini bude ispunjen radošću i zdravljem, predlažemo vam nekoliko ukusnih recepata koji će uljepšati vašu trpezu i trenutke druženja sa najdražima.

 

1.

Gljive sa špinatom i krem sirom

Sastojci:

1 kg šampinjona

250 g smrznutog špinata

150 g krem sira

100 g kačkavalja

1 glavica crnog luka

2 čena bijelog luka

2 kašike maslaca

So, biber

 

Priprema:

Gljive oprati i odvojiti drške od klobuka gljiva. Luk isjeckati nasitno i propećiti na maslacu dok ne postane staklast, zatim dodati sitno sjeckan bijeli luk, sitno sjeckane drške i špinat. Posoliti i držati na vatri dok povrće ne omekša, zatim dodati krem sir i sve dobro promiješati. Kačkavalj isjeckati na kockice i dodati u fil. Sve dobro izmiješati i time puniti šampinjone poredane u vatrostalnoj posudi. Peći 20 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C.

 

2.

Pita sa blitvom

Sastojci:

1/2 kg kora za pitu

2 dl jogurta

200 g sira

300 g obarene blitve

3 jajeta

2 dl gazirane vode

200 g brašna

1 prašak za pecivo

So, ulje

 

Priprema:

U jednoj činiji umutiti jaja, jogurt, brašno, gaziranu vodu, prašak za pecivo, ½ kašičice soli i kašiku ulja. U drugoj činiji pomiješati isitnjen sir sa sjeckanom blitvom i nekoliko kašika fila iz prve činije. Dosoliti po potrebi. Jednu koru premazati sa dvije kašike fila iz prve činije, prekriti drugom korom pa opet premazati istim filom. Fil iz druge činije rasporediti po kraju druge kore i zatim sve uviti u rolat. Uvijene rolate redati jedan pored drugog, na kraju ih premazati preostalim filom iz prve činije. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200°C dok dobro ne porumeni.

 

3.

Krem čorba od bundeve

Sastojci:

1/2 kg bundeve

100 g mrkve

1 krupniji krompir

1 l bistre supe (pileća ili juneća)

1 dl pavlake

1 glavica crnog luka

1 kašika maslaca

So, biber, origano

 

Priprema:

Luk isjeckati na kockice i propržiti na maslacu dok ne postane staklast. Dodati na krupno izrendane bundevu, krompir i mrkvu i zaliti sa malo supe. Kada povrće malo omekša dodati ostatak supe, začiniti po ukusu i krčkati na tihoj vatri dok povrće sasvim ne omekša. Skinuti sa vatre i dobro izmiksovati štapnim mikserom dok ne postigne kremastu strukturu. Vratiti na vatru, dodati pavlaku, izmiješati i kratko prokuhati.

 

4.

Krem čorba od celera

Sastojci:

1 veći korijen celera

2 manja krompira

1 kašika maslaca

So, biber, ruzmarin

 

Priprema:

Celer i krompir očistiti i isjeckati na kockice. Propržiti povrće kratko na maslacu sa svih strana i zatim naliti sa ½ litra vode. Dodati začine po ukusu i krčkati poklopljeno na tihoj vatri pola sata. Skinuti sa vatre i kada se malo prohladi usitniti sve štapnim mikserom. Po želji začiniti svježim listom peršuna i pavlakom.

 

5.

Jagnjeći kotleti sa krompirom

Sastojci:

2 kg jagnjećih kotleta

1 l mlijeka

2 dl piva

4 čena bijelog luka

1 kg krompira

Maslinovo ulje

Senf

So, biber, ruzmarin

 

Isječene kotlete poslagati u dublju činiju, preliti mlijekom da ogreznu, poklopiti i ostaviti u frižideru da prenoće. Bijeli luk isjeckati na sitno i izmiješati sa kašikom senfa, malo maslinovog ulja, solju, biberom i ruzmarinom. Dodati pivo dok se ne dobije kremasta struktura. Kotlete izvaditi iz mlijeka, osušiti papirnim ubrusom i u svaki dobro utrljati prethodno pripremljenu smjesu začina. Poredati u pleh, sipati pažljivo vodu sa strane da se ne speru začini, tako da dno pleha bude pokriveno slojem vode do 1 cm. Poklopiti folijom i ubaciti u rernu prethodno zagrijanu na 180°C. Nakon sat vremena izvaditi iz rerne, skinuti foliju i oko mesa rasporediti krompir isječen na kriške. Vratiti u rernu i peći dok krompir ne bude gotov. Po potrebi nalijevati preostalim pivom, važno je da sve vrijeme dno pleha bude pokriveno tečnim slojem.

 

6.

Pečena ćurka

Sastojci:

1 ćurka, od 4 do 5 kg

1 glavica crnog luka

1 praziluk

4 čena bijelog luka

2 kašike maslaca

So, biber, bosiljak

2 dl bijelog vina

1 dl maslinovog ulja

 

Priprema:

U maslac otopljen na sobnoj temperaturi dodati začine i sitno sjeckan bijeli luk. Izmiješati i premazati ćurku tako dobijenom smjesom. Ovu smjesu je poželjno i utisnuti između kože i mesa. U ćurku ubaciti glavicu luka isječenu na polovine i krupno sječen praziluk. Staviti u pleh, pokriti folijom i ostaviti da odstoji na hladnom 4–5 sati. Zatim u pleh nasuti ulje i vino, poklopiti folijom i ubaciti u rernu prethodno zagrijanu na 180°C. Nakon sat vremena smanjiti temperaturu na 150°C i nastaviti sa pečenjem još dva sata. Zatim skinuti foliju i peći još pola sata do sat vremena, vodeći računa da dno pleha sve vrijeme bude pokriveno sa tečnošću (po potrebi dolijevati ključale vode).

 

7.

Palačinke sa heljdinim brašnom

Sastojci:

2 jajeta

1 šolja običnog brašna

1 šolja heljdinog brašna

1 šolja mlijeka

1 vanilin šećer

1 kašika ulja

So

 

Priprema:

U činiju razbiti jaja, dodati brašno, vanilin šećer, ulje i malo soli. Miješati dok se ne razbiju grudvice uz postepeno dodavanje po malo mlijeka. Kada se smjesa homogenizuje i mlijeko utroši, razrijediti mlakom vodom do gustine tijesta za palačinke uz stalno miješanje. Palačinke peći u tavi sa neprijanjajućom podlogom. Filovati po želji, najbolje domaćim džemom sa smanjenim sadržajem šećera.

 

8.

Brzi kolač sa jabukom

Sastojci:

2 jajeta

2 kisele jabuke

½ šolje ulja

½ šolje šećera

1 šolja griza

2 kašike brašna

1 prašak za pecivo

1 šolja mljevenih oraha

1 šolja hladnog mlijeka

 

Priprema:

Izmiješati sve praškaste sastojke. Jabuke očistiti od kore i narendati nakrupno. Dodati ih u činiju sa ostalim sastojcima, zatim dodati ulje, jaja i mlijeko. Sve dobro izmiješati i sipati u pleh postavljen papirom za pečenje. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C dok lijepo ne porumeni.

 

 

 

Ja'Whaun Bentley Jersey