Suza Evrope

 

Proteže se kroz dvije države – Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, nazivaju je „Suza Evrope”, duga je oko 146 kilometara i poznata po svojoj ljepoti, čistoći i hladnoći, ali i adrenalinskim spustovima, raftingu i splavarenju. Tara – jedna od najljepših rijeka u Evropi sa drugim po dubini kanjonom u svijetu!

 

  1. Malešević

 

Ispod planine Komovi u Crnoj Gori dvije rječice, Opasanica i Veruša, spajaju se u jednu i tu nastaje jedna od najljepših i najčistijih rijeka, Tara. Proteže se kroz Crnu Goru, a posljednjih 40-ak kilometara rijeke i njenog predivnog kanjona pripadaju Bosni i Hercegovini. Na nekoliko mjesta rijeka Tara je i granica između ove dvije države. Sama rijeka dugačka je oko 146 kilometara i u većem dijelu svog toka toliko je čista i bistra da je pogodna za piće. Upravo to čini ovu rijeku jedinstvenom. Osim toga, veći dio Tare, uključujući i njen kanjon, pod zaštitom je UNESCO-a. Iako je dovoljan jedan, ona je jedna od rijetkih rijeka koja je ispunila čak tri uslova da se nađe na ovoj prestižnoj listi, a to su: geološki fenomen, hidrološki fenomen i biološki fenomen. Dovoljno je da jednom plovite njenim kanjonom, hodate njenim obalama ili se spuštate njenim brzacima da shvatite da ona zaista jeste fenomen, jer malo koja rijeka ima tako specifičnu tirkizno-plavu boju i toliko je čista da i tamo gdje je najdublja nazirete dno. Na svom putu od Crne Gore do Bosne i Hercegovine Tara je stvorila kanjon dug oko stotinu kilometara, koji je po svojoj dubini od oko 1,3 kilometra prvi u Evropi a drugi u svijetu, odmah iza Colorado Grand Canyona. Po ljepoti ipak, mnogi se slažu da je na prvom mjestu.

 

Adrenalinski doživljaj

 

Splavarenje, rafting, ribolov, kupanje, ronjenje – brojne su mogućnosti koje pruža rijeka Tara. Ipak, spuštanje kroz njen kanjon doživljaj je koji sigurno nikada nećete zaboraviti. Ako ste ljubitelj adrenalina, opasnih i divljih vožnji, izaberite april i maj, kada je vodostaj rijeke najveći jer se sa okolnih planina snijeg topi i ulijeva u Taru. Tada je spuštanje kroz njen kanjon pravi adrenalinski doživljaj – brza vožnja, brojni brzaci i bukovi, a sve to okruženo ljepotom prirode, crnim borovima i visokim strmim stijenama koje stvaraju hlad, zbog čega je bitno da se dobro obučete jer i sama rijeka Tara, čija temperatura ni u ljetnom periodu ne prelazi 12 stepeni, doprinosi osjećaju hladnoće. Posebno je bitno da se ne upuštate sami u avanturu kroz kanjon Tare, jer bez dobre opreme, profesionalne pratnje (licenciranog skipera) i odgovarajuće odjeće ovaj podvig može biti opasan. Ovo važi za spuštanje tokom cijele godine, jer se stepen težine na rafting skali za Taru kreće od trećeg do petog stepena, što je svrstava u najatraktivnije rijeke svijeta. Stepen težine opada sa opadanjem vodostaja, pa do kraja ljeta, u julu, avgustu i septembru, spuštanje Tarom postaje ugodnije i mirnije, ali i dalje zahtijeva posebnu pažnju i pratnju profesionalnih skipera. Svakako najatraktivniji dio za splavarenje i rafting je posljednjih 25 kilometara rijeke i njenog kanjona, koji prolaze kroz opštinu Foča. Tokom plovidbe Tarom i njenim kanjonom, oni najhrabriji rado će se okupati u njenim dubinama i pored niske temperature vode. Oni manje hrabri, ili oprezniji, uživaće u okolnim pejzažima u kojima se smjenjuju pitomi pašnjaci i plodne doline, i kamene litice s kojih štrče borovi i nadvijaju se nad Tarom, ogledajući se u njenoj bistroj vodi.

 

Veličanstveni vidikovci

Osim spuštanja kroz očaravajući kanjon rijeke Tare, poseban vizuelni doživljaj predstavlja posjeta vidikovcima koji se nalaze na samim ivicama kanjona. Ako niste za adrenalin i brzu vožnju rijekom Tarom, onda vam svakako savjetujemo da ponesete dekicu, nešto hrane i pića, obavezno fotoaparat i uputite se na izlet. Jedan od najljepših vidikovaca, koji se nalazi na 1384 metra nadmorske visine, smješten je na platou kanjona Tare kod sela Dulin Brijeg. Pogled sa ovog vidikovca je zaista nevjerovatan – osim kanjona Tare, možete vidjeti i kanjon rijeke Pive, a pogledate li oko sebe zapazićete mnogobrojne planinske vrhove, koji pripadaju Bioču, Magliću, Zelengori, Durmitoru, Treskavici… Zadržite li dah i oslušnete oko sebe, nemojte se iznenaditi što čujete huk najvećih bukova Tare, koji daju posebnu draž i osobenost ovoj rijeci. Pogled, priroda, zvuk, svjež vazduh i okolina vjerovatno će vas omamiti svojom ljepotom i zadržati, pa ako dočekate predvečernje sate na nekom vidikovcu ili izletištu, nemojte se iznenaditi što čak i u toplim ljetnim mjesecima morate obući neku jaknicu ili džemperčić. Temperature u kanjonu Tare tokom ljetnih mjeseci preko dana dostižu i do 30 stepeni, dok su večeri svježe, a noći prohladne, kada temperature padnu i ispod 15 stepeni.

 

Sa našim savjetima i preporukama, uputite se na jugoistok BiH, osjetite hladnoću ove bistre rijeke, poslušajte huk njenih bukova i punim plućima udahnite svjež vazduh s mirisom crnih borova. Nakon toga, nikada nećete zaboraviti Taru i njenu ljepotu.

 

 

Foča

 

Opština Foča postala je prava turistička destinacija upravo zahvaljujući rijeci Tari i njenom predivnom kanjonu. Nije iznenađenje što je na području ove opštine registrovano ukupno 16 kampova, sa smještajnim kapacitetom od oko 1000 ležajeva, koji su većim dijelom godine bukirani. Osim kanjona Tare, jedna od najposjećenijih destinacija u Foči su pješčane piramide. Ovo pravo remek djelo prirode, jedinstveni geomorfološki fenomen nastajao tokom dugog niza godina, nalazi se na starom putu Foča – Miljevina – Sarajevo, u mjestu pod nazivom Pirni Do. Na području iste opštine, nalazi se i nekadašnje stjecište omladinskog turizma u SFRJ, koji odnedavno oživljava prošlost – Dolina heroja na Tjentištu. Ovaj kompleks sa monumentalnim spomenikom, koji je djelo kipara Miodraga Živkovića, otvoren 1971. godine, čuva uspomenu na poznatu bitku na Sutjesci. Danas je ova lokacija poznata po jednom od najatraktivnijih i najposjećenijih festivala u BiH – OK festu, koji vraća značaj ovog nekadašnjeg centra omladinskog turizma.