Ishrana kao pomoć u rješavanju problema

 

Ne postoji čarobni štapić koji će ubrzati vaš metabolizam, ali postoji niz zdravih navika pomoću kojih to možete da uradite.

 

Autor: B. Božović

 

Stalnu razmjenu materija i energije u našem organizmu označavamo pojmom – metabolizam. Proces pretvaranja, hranom unijetih, kalorija u energiju neophodnu za funkcionisanje svake ćelije možemo ubrzati ili usporiti budući da je taj proces podložan različitim spoljnim uticajima. Pravilna i uravnotežena ishrana, u kombinaciji sa ostalim zdravim navikama kao što su: redovno umjereno vježbanje, redovan unos tečnosti i dovoljno sna, dovodi do optimalnih uslova za odvijanje metaboličkih procesa. Ukoliko se ta ravnoteža poremeti, negativni efekti se najčešće prvo ispolje kao gojaznost, jer organizam počinje da skladišti masne naslage. U pitanju su veoma složeni procesi pa bi svakako prije promjene dosadašnjeg režima ishrane trebalo da konsultujete svog ljekara.

 

Vitamini i minerali kao saveznici

Vitamini B kompleksa doprinose efikasnom pretvaranju masti, proteina i ugljenih hidrata u energiju. Ima ih u plodovima mora i nemasnom mesu, integralnim žitaricama, bananama, jabukama, grožđu, orašastim plodovima, krompiru, špinatu i bundevi. Osobe koje ne jedu namirnice životinjskog porijekla moraju da suplementacijom nadoknade dnevne potrebe za vitaminom B12.

Vitamin D je, zbog svog učešća u regulisanju nivoa šećera u krvi, prema novijim ispitivanjima, povezan sa obimom struka. Pored kontrolisanog izlaganja sunčevoj svjetlosti, organizmu ga možemo obezbijediti i konzumiranjem lososa, sardina i žumanaca.

Nedostatak željeza dovodi do slabije snabdjevenosti mišića kiseonikom, što za posljedicu ima usporavanje procesa sagorijevanja hranljivih materija u energiju. Zato bi jelovnik trebalo obogatiti smeđom rižom, orašastim plodovima i tamnozelenim lisnatim povrćem.

Magnezijum igra važnu ulogu u metaboličkim procesima, a možemo ga pronaći u orašastim plodovima, mahunarkama, integralnim žitaricama, bananama, sjemenkama bundeve i u špinatu.

 

Voće i povrće kao obavezni dio jelovnika

Brokoli je riznica hranljivih sastojaka i vlakana, pa će vam biti od velike koristi u borbi za vitku liniju. Rame uz rame sa njim stoje i krastavac i špinat, a interesantno je da i bijeli luk igra ulogu u ubrzanom sagorijevanju masnih naslaga. Začinske biljke poput bosiljka i origana takođe doprinose ubrzavanju metabolizma. Sličan efekat imaju i cimet i đumbir, a posebno je korisna ljuta paprika. Maslinovo ulje je nezaobilazan sastojak u ishrani koji pomaže boljoj energetskoj razmjeni u našim ćelijama, a lijepo se slaže sa ćuretinom koja je odličan izbor za dijetalne obroke sa mesom. Grejpfrut i ananas su takođe dokazani borci protiv masnih naslaga.

 

Šta još pomaže?

Redovna hidratacija organizma je važna za uspostavljanje normalnog metaboličkog ritma. Zeleni čaj i limun su takođe korisni, kao i čija sjemenke, morske alge i plodovi asai palme. Ono što je sigurno jeste da samo kombinacija zdravih životnih navika donosi prave rezultate.