LIJEČENJE I PREVENCIJA ŽULJEVA

autor: S. Stamenković

Novu obuću razgazite postepeno, nemojte je nositi neprestano i ni u kom slučaju na bosu nogu.

Sa lijepim vremenom i porastom dnevnih temperatura, počinje i sezona ljetne obuće. Čak iako su to omiljene prošlogodišnje sandale ili patike ne znači da smo zaštićeni od žuljeva. Naročito ako ih obuvamo na bosu nogu ili sa nazuvicama koje ne štite od ruba obuće. Višesatno hodanje ili stajanje vrši pritisak na pete, tabane i nožne prste i stvara rizik od pojave žuljeva na stopalima. Previše tijesne cipele, ali i one koje su preširoke, mogu da se trljaju od kožu. Tako nastaje trenje, a posljedica je nakupljanje tečnosti ispod gornjeg sloja kože. U druge moguće uzroke plikova na stopalima spadaju: opekotine, promrzline, alergijska reakcija, gljivična ili bakterijska infekcija.

Osim na nogama, česti su i žuljevi na rukama koji također nastaju zbog trenja i pritiska, najčešće kod muzičara i ljudi koji rade težak fizički posao.

Kad pomaže kućna apoteka?

Nema osobe koja bar jednom u životu nije imala problem sa žuljevima. Kad na nažuljanom mjestu izađe plik, često je osjetljiv i bolan, ali ga ne bi trebalo dirati da se ne bi inficirao. Možete ga hanzaplastom zaštititi dok zacjeljuje. Ukoliko pukne, vidjet ćete da je ispunjen plazmom i gnojem, često i krvlju. Nemojte uklanjati višak kože jer će ona zaštititi ostatak rane.

U kućnoj apoteci sigurno imate prirodna sredstva koja će smanjiti nelagodnost i ubrzati liječenje žuljeva. Prvi izbor može biti zeleni čaj, koji ima protuupalna svojstva. U ključalu vodu potopiti tri kesice zelenog čaja, dodati kašičicu sode bikarbone, mješavinu ostavite da se ohladi, pa gazom nanositi na plik. Efikasno je i ricinusovo ulje koje treba nanijeti na žulj prije spavanja i ostaviti djeluje preko noći. Vitamin E pomaže ćelijama kože da se brzo oporave, a sprečava i nastajanje ožiljaka. Možete ga nabaviti u obliku ulja, krema ili kapsula.

Ako žulj na stopalu izaziva jake bolove ili vas sprečava da hodate, a naročito ako pojavu plika prati visoka temperatura, mučnina ili groznica, treba se javiti ljekaru bez odlaganja. Ljekar može da drenira plik pomoću sterilne igle, a ukoliko postoji sumnja da je žulj inficiran, ispitat će uzorak tečnosti da bi ustanovio uzrok.

Bolje spriječiti nego liječiti

Novu obuću razgazite postepeno, nemojte je nositi neprestano i ni u kom slučaju na bosu nogu, jer će zbog vlage i trenja vaše stopalo biti izloženo nastanku žuljeva.

Koristite puder za stopala da biste smanjili znojenje, ili nosite čarape koje će zaštititi noge od grubih ivica obuće, ili pak one koje održavaju suhoću nogu. Ovo pravilo posebno važi za sportiste i planinare.

Osim udobne obuće i dobrih čarapa, također možete tankim zavojem ili flasterom na rizičnim mjestima udvostručili zaštitu, odnosno smanjili trljanje koje će prouzrokovati žulj.