Srce prirode

 

Bihać je poznat po predivnoj prirodi uz hladnu i čistu Unu, koja daje dušu ovom kraju. Upravo je priroda učinila ovaj kraj veličanstvenim i jedinstvenim, a jedna od njenih veličanstvenosti su i Japodski otoci, poznatiji kao srce prirode.

Autor: I. Malešević

 

Japodski otoci nisu slučajno dobili naziv srce prirode. Pet riječnih ada, isprepletenih unskim kanalima i povezanih sa pet drvenih mostića u jedinstvenu cjelinu, formiraju oblik srca, na koji pogled iz vazduha svakoga ostavlja bez daha. A ako već nemate priliku da vidite ovu ljepotu iz vazduha, bez daha će vas ostaviti i bogatstvo prirode, raskošno zelenilo šuma, svjež vazduh i kristalno čista rijeka Una. Ovo kulturno-arheološko područje smješteno je u naselju Račić, udaljeno svega 10-ak kilometara od Bihaća, grada poznatog po predivnoj, netaknutoj prirodi i brojnim jedinstvenim lokacijama na svakom koraku, koje upotpunjuje kraljica među rijekama – Una. Glavna karakteristika ovog područja je upravo njegova jedinstvenost i povezanost s prirodom, zato su Japodski otoci idilična turistička destinacija za bijeg od užurbanog života i uživanje u prirodi.

 

Rekreacija, odmor, uživanje

Japodski otoci ne pružaju samo užitak za oko i odmor za dušu. Ova destinacija ponudiće vam i mnoštvo zabave, rekreacije i aktivnosti ako se odlučite za aktivan odmor u prirodi. Mali fudbal, stoni tenis, pikado, badminton samo su neki od sportova u kojima ćete moći uživati prilikom posjete Japodskim otocima. Ako se odlučite za šetnju prirodom ili vožnju bicikla, brojne staze okružene zelenilom upotpuniće doživljaj, a ovisnike o adrenalinu i nešto dinamičnijoj zabavi oduševiće rafting niz ljepoticu Unu i kroćenje njenih brzaka. Nakon napornog dana, veče možete dočekati uz umirujuće pucketanje logorske vatre.

U zelenilu šuma smjestio se i tradicionalno uređen restoran s magičnom terasom iznad same rijeke, u kojem uvijek možete probati specijalitete i tradicionalna jela ovog podneblja. Ako niste samo u prolazu i imate vremena da dublje istražite čari ovog kraja, kojih je zaista mnogo, ili da odmarate u sadržajima koje vam nudi, smještaj ćete naći u brojnim apartmanima i vikendicama, kao i u kampovima. Posebna atrakcija je jedinstvena kućica na drvetu sa čije se terase pruža predivan pogled na Unu. Za ljubitelje prirode i filmova, Japodski otoci biće pravi mali raj. Na širokom travnjaku, pod vedrim nebom, uz kokice i dobro društvo možete uživati u nekom od filmskih naslova koji se prikazuju. Ovdje se priča o Japodskim otocima i njihovim ponudama ne zaustavlja. Svako ko posjeti ovu destinaciju, od najmlađih do najstarijih, naći će sadržaj za sebe, zabaviti se, odmoriti i uživati u savršenom prirodnom okruženju.

 

Unski raj

Bajkoviti Japodski otoci graniče sa Nacionalnim parkom Una, jednim od tri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini. Područje NP Una obuhvata dolinske dijelove rijeka Une i Unca te padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice. Riječ je o jedinstvenoj i vrijednoj prirodnoj cjelini koja se prostire na površini od 19800 hektara. Brojne su atrakcije ovog parka, ali svakako treba izdvojiti Štrbačke bukove, najviši i najspektakularniji vodopad u Nacionalnom parku, Martin Brod i njegove slapove koji su najveći kompleks slapova na rijeci Uni te Kulen Vakuf, najveće mjesto u Nacionalnom parku, koje od davnina predstavlja važno čvorište puteva. Smaragdnoj Uni svakako ne nedostaje bogatstva i ljepote, pa se iza njenog imena krije i priča vezana upravo za njenu ljepotu, o kojoj se govori i piše već vijekovima. Kako kaže legenda, stari Rimljani, ratnici koji su kroz godine ratovanja izgubili smisao za lijepo, kada su prvi put vidjeli Unu ostali su zapanjeni ljepotom kakvu nigdje ranije nisu sreli. Jedan od njih, fasciniran prizorom, uzviknuo je Una!, što znači jedna ili jedina, želeći da ukaže na jedinstvenu ljepotu ove rijeke. I dan danas, Una je jedna i jedinstvena.

 

Istorija Japoda

Područje Bihaća je zbog svojih povoljnih geografsko-klimatskih uslova naseljeno još od paleolitskog perioda i čuva ogromno kulturno-istorijsko naslijeđe. Od VIII vijeka prije nove ere Bihać i njegovu okolinu naseljava pleme Japoda, najstarije ilirsko pleme čiji su ostaci pronađeni na ovim prostorima, koje se doselilo iz Slovenije, preko Hrvatske. Nenasilna i zanimljiva duhovna i materijalna kultura Japoda trajala je sve do 35. godine prije nove ere, kada u ove krajeve prodiru Rimljani pod vodstvom vojskovođe Oktavijana i pokoravaju Japode. Ostaci japodske kulture posebno su privlačili istoričare i arheologe da istražuju ovo područje. Dan danas Bihać je jedan od važnijih centara japodske kulturne baštine zbog bogatih arheoloških nalaza koji su pronađeni na ovom području. Ipak, mali broj arheonalaza objašnjen je činjenicom da su njihove kuće bile uglavnom drvene, a kamene građevine podizane su samo u većim gradovima smještenim na brdskim glavicama.

 

 

Bogatstvo Bihaća

Osim što je bogat prirodnim dobrima i magičnim lokacijama koje će vam pružiti nezaboravne trenutke, Bihać je bogat kulturno-istorijskim baštinama i jedinstvenim znamenitostima. Na području ovog šarmantnog grada, smještenog na obalama rijeke Une, nalaze se Kapetanova kula, kameno turbe, Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a, srednjovijekovni gradovi Sokolačka kula, Orašac, Havala i Ostrovica. S početkom ljeta Bihać posebno oživi, jer se tada održava najpoznatiji festival – Festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto, koji traje deset dana i kada u grad na Uni dođu teatri iz cijele BiH i regiona. Osim festivala posvećenog filmu, tokom cijele godine održava se i veliki broj muzičkih festivala, motorijada, džipijada, ali i festivali posvećeni gastronomiji – kestenijada, paprikašijada, pekmezijada.