Dragulj prirode u obliku srca

autor: M. Maličević

Ovaj turistički biser, skladno ušuškan u izvorno ruho prirode, ponudiće vam nezaboravno iskustvo i stvoriti najljepše uspomene. Uživaćete u brojnim sadržajima, mirisu šume i pogledu na čudesnu rijeku Unu, koja ovdje blista u svoj svojoj ljepoti.

Želeći da i u ovom broj Betty magazina obiđemo i predstavimo još jednu prirodnu ljepotu i predložimo vam novu destinaciju za predah, put nas je odveo do Japodskih otoka. Nedaleko od Bihaća, neposredno uz Nacionalni park Una, u naselju Račić, pronašli smo prelijepi, za domaće turiste još uvijek neotkriveni prirodni kutak, smješten na pet malih ostrva, u zagrljaju rijeke Une. Ovo malo parče raja šuma je sakrila od buke, a Una prošarala svojim rukavcima, tako da ćete na svakom ćošku da čujete rijeku i divite se njenoj ljepoti. Cvrkut ptica, lagani povjetarac koji sa sobom nosi miris stoljetnih šuma, duh prošlosti koji oživljavaju drvene statue pripadnika plemena Japoda, po kojima je ovaj kutak i dobio ime, na tren će zaustaviti vrijeme.

Naš domaćin Armin Amidžić ispričao nam je kako je prije mnogo godina njegov otac, strastveni ribolovac i zaljubljenik u rijeku Unu, otkrio ovaj prostor, tada nepristupačan i obrastao šumom, a koji je danas pravi turistički raj u kojem ćete na jednom mjestu da uživate u velikom broju sadržaja. Ovaj mladi čovjek, sa puno entuzijazma i energije ušao je u ovu priču, želeći, kako kaže, da ljudima ponudi ono najbolje od prirode, ali i da predstavi i promoviše bogate turističke potencijale ovog kraja.

Kulturno-arheološko područje

Pored savršene prirode koju ćete ovdje upijati svim čulima, nećete ostati ravnodušni ni na istorijski dio ove lijepe priče. Naime, baš na ovom lokalitetu i bližoj okolini pronađeni su brojni arheološki ostaci antičkog plemena Japoda koji su obitavali u području doline rijeke Une, gdje su na više lokacija ostavili vrlo značajne tragove svog postojanja. Ono čime su se vodili domaćini, koji se danas brinu o ovom lokalitetu, jeste da ovakve istorijske vrijednosti treba promovisati i staviti u funkciju kulturnog turizma, kako bi se i domaći i strani posjetioci i turisti upoznali sa kulturno-istorijskim nasljeđem ovog dijela Bosne i Hercegovine. Upravo zbog toga, između ostalih sadržaja na ovom mjestu, uređena je svojevrsna postavka drvenih skulptura pripadnika Japoda, koji čine da duh drevnih vremena osjetite i danas.

Sadržaji i ponuda

U prirodnom okruženju Japodskih otoka pronaćićete mnoštvo sadržaja, bilo da ste došli na jednodnevni izlet ili na višednevni odmor. Gusto zelenilo svuda okolo, miris bršljena koji se tu njeguje godinama, drveni mostići koji su povezali pet ostrva u jednu cjelinu i neprestani huk Une stvoriće osjećaj da ste se našli unutar prave šumske bajke. Svim posjetiocima na raspolaganju je tradicionalni restoran sa domaćom kuhinjom, a u ručku možete uživati i ploveći Unom na lađi. Ako se odlučite za duži boravak možete izabrati svoj smještaj na obali Une, u apartmanima ili bungalovima, a poseban ugođaj pružiće kućica na drvetu tik iznad rijeke sa čarobnim pogledom na zelenu ljepoticu Unu. Da je ovo mjestašce zaista bajka dokazuje i fotografija iz vazduha na kojoj se vidi da ovih pet malih ostrva, koja se ogledaju u Uni, obrazuju srce, koje je najljepši suvenir ovog mjesta.

Aktivan odmor u prirodi

Rafting kao posebno popularna adrenalinska avantura sinonim je za rijeku Unu i jedan od posebnih sadržaja na Japodskim otocima. Kako smo čuli, najveći broj raftera za sada dolazi iz stranih zemalja, ali je sve više i domaćih turista koji pohode Unu željni adrenalinske avanture. Dodatna pogodnost za sve posjetioce je i činjenica da se Nacionalni park Una, sa Štrbačkim bukom, nalazi u neposrednoj blizini, pa će se do najvećeg slapa na Uni, njenog zaštitnog znaka, uskoro moći doći i pješke kroz obilježene šumske staze. Takođe, u blizini Japodskih otoka je i NP Plitvice, koji posjeti preko milion turista godišnje. Tokom boravka ovdje moći ćete se kupati na uređenoj plaži, voziti se kanuom, odmarati u hladovini ili odigrati partiju malog fudbala, stonog tenisa ili badmintona. Prema riječima naših domaćina, na Japodskim otocima su posebno lijepe noći, a oni su se potrudili da ih upotpune različitim sadržajima, poput kina pod otvorenim nebom, muzičkih večeri ili logorskih vatri koje su poseban doživljaj.

Priča sa dušom

Kako smo saznali od našeg domaćina, u ovoj ljepoti će da nikne još mnogo sadržaja. Naime, u planu je da cijela turistička priča bude zaokružena kada ovdje nikne sojeničko naselje na vodi, kao što su nekad bila naselja Japoda uz Unu, da sve ovo postane jedan muzej na otvorenom, a sve to na način da se ne remeti priroda, već da se sve održava i radi u skladu sa njom kao i do sada. Da svaki sadržaj bude povezan sa nekim novim iskustvom koje će posjetioci da dožive i ponesu sa sobom, bilo da se radi o upoznavanju prirodnih ljepota ovog kraja, uživanju u aktivnom odomoru ili novim lekcijama iz istorije. Sa Japodskih otoka nas je ispratio najljepši zalazak sunca na Uni, koji nas je uvjerio da ćemo ovaj srcoliki prirodni dragulj uskoro posjetiti ponovo.