Efikasno i zabavno

Ukoliko imate priliku da se tokom ljetnih mjeseci kupate u rijeci, moru, jezeru ili bazenu, obavezno iskoristite te trenutke za zatezanje cjelokupne muskulature.

Autor: M. Simić

Boravak u vodi donosi brojne dobrobiti našem organizmu. Voda kroz koju se krećemo ima efekat masiranja cjelokupnog tijela, što pozitivno utiče na cirkulaciju, otklanja umor, stres i napetost. Iako brčkanje ima opuštajući efekat, to ne znači da naši mišići nisu aktivni. Baš naprotiv, plivanje i vježbe koje radimo u vodi aktiviraju skoro sve mišićne grupe, čineći da naše tijelo postane čvršće, snažnije i gipkije.

Prednosti vježbanja u vodi
Pored već navedenih korisnih efekata, vježbanje u vodi ima veliku prednost nad vježbanjem na suhom zbog sile potiska kojom voda djeluje na tijela uronjena u nju. U praktičnom smislu to obično doživljavamo kao da smo deset puta lakši u vodi nego na suhom. Ovo je od posebno velikog značaja za sve koji imaju problema sa ligamentima, kičmom i zglobovima, budući da su ovi dijelovi tijela rasterećeni tokom vježbanja u vodi. Zato se ovaj vid vježbanja često preporučuje starijim osobama, rekonvalescentima i trudnicama.

Mjere opreza
Da bi bilo koji vid vježbanja dao rezultate, neophodno je primjenjivati ga bar dva do tri puta nedjeljno. Paralelno sa redovnim treninzima neophodna je i korekcija načina ishrane. Tek u kombinaciji ova dva faktora možemo da očekujemo napredak. Prije svakog početka vježbanja neophodno je da konsultujete svog ljekara da biste odredili nivo opterećenja koji smijete da primijenite. U dogovoru sa svojim farmaceutom ishranu možete da dopunite odgovarajućim suplementima.
Vodite računa da voda u kojoj vježbate ne bude hladnija od 25⁰C, kao i da, ukoliko vježbate na otvorenom, to ne činite u najtoplijem dijelu dana. Ne zaboravite na upotrebu sredstava za zaštitu od štetnog sunčevog zračenja. Najmanje 90 minuta prije treninga ne bi trebalo jesti, a bez obzira na to što smo okruženi vodom, ne smijemo da zaboravimo na značaj redovne hidratacije organizma.

Jednostavne, a korisne vježbe
Hodanje kroz vodu iziskuje dosta uložene energije. Odredite dubinu koja vam prija i jednostavno se šetajte ritmom koji vam omogućava da to radite narednih desetak minuta. Nošenje obuće za vodu eliminiše neugodnosti koje može donijeti hod po neravnom dnu. Ako ste već u dobroj formi, onda šetnju možete da zamijenite bržim hodom, dok oni najspremniji mogu da se oprobaju i u trčanju. Pored mišića nogu, ova vježba aktivira i sve ostale mišićne grupe.
Noge možete da jačate i radeći sunožne skokove u vodi. Pozitivan efekat ima i imitiranje vožnje bicikla dok se pomoću ruku održavate na površini. Leđno plivanje bez upotrebe ruku takođe maksimalno aktivira mišiće nogu.
Plivanje klasičnim stilovima zateže sve mišiće i daje im lijep vretenast izgled. Osobe koje imaju problema sa kukovima i koljenima trebalo bi da izbjegavaju plivanje prsnim stilom zbog opterećenja koje ti zglobovi trpe. Za njih su kraul ili leđni stil bolja opcija.
Ruke možete dodatno da zategnete ukoliko plivate klasičnim stilovima, ali bez upotrebe nogu. Korisna vježba može da bude i oslanjanje na ruke dok ležimo potrbuške u plićaku. U kombinaciji sa radom nogu, ova vježba jača cijelo tijelo.
Trbušne mišiće jačamo ležeći na leđima na površini vode, uz naizmjenično podizanje jedne pa druge ispružene noge iznad površine vode. Još jednu vježbu možemo da uradimo dok se pomoću ruku održavamo u uspravnom položaju sa glavom iznad vode. Koljena bi trebalo privući prema grudima i zatim opružiti obje noge. Dok ležimo u plićaku na leđima, možemo da ispružimo i odignemo obje noge paralelno od tla i da radimo takozvane makazice.