Zaštita funkcije detoksikacije

 

Metabolički procesi u jetri se konstantno odvijaju i putem njih se filtriraju cjelokupni krvotok i limfotok.

 

Autor: Mr ph D. Goljić

 

Jetra je glavni metabolizer eksternih supstanci koje uđu u krvotok. Sastoji se od funkcionalnih ćelija – hepatocita, koje proizvode specijalne biomolekule čija je uloga da hemijski obrade jedinjenje spoljašnjeg porijekla (ksenobiotik). U hepatocitima se konstantno odvija i proces sinteze nekih od esencijalnih biomolekula.

Oboljenja jetre i liječenje

Bilo da je u pitanju infektivno oboljenje (virusni hepatitis), hronični unos štetnih materija (alkoholna ili narkotična ciroza) ili pak preopterećenje stranom supstancom (toksični hepatitis), uzrok većine je smanjena sposobnost hepatocita da hemijski obrade ksenobiotike. Aktivne supstance koje se koriste u terapijske svrhe, kao lijekovi ili zaštita od dalje progresije oboljenja, nazivamo hepatoprotektori. Kod metaboličkih oboljenja jetre, ili bilijarnih oboljenja, koriste se derivati aminokiselina kao što su: prolin, lizin ili cistein. Lijekovi na bazi esencijalnih fosfolipida ili derivata žučnih kiselina registrovani su za liječenje raznih stadijuma ciroze.

Hepatoprotektori na bazi ljekovitog bilja

Danas možemo naći kapi za detoksikaciju jetre na bazi maslačka, kleke, zove i đumbira. Proizvodi od kurkume ili crnog kumina imaju potvrđeno terapijsko dejstvo u liječenju bolesti jetre. Crni biber, kopriva, kantarion, hajdučka trava i orah se nalaze kao sastojci na starim receptima za ljekovite čajeve. Postoje studije koje ukazuju na hepatoprotektivni efekat biljke stevia. Ekstrakti nevena i crvene djeteline nalaze se u pojedinim preparatima namijenjenim liječenju hormonskih stanja gdje imaju ulogu detoksikujuće komponente.

Ove proizvode, pritom, ne treba koristiti ukoliko ne postoje jasne indikacije za njihovu upotrebu, a sva pitanja u vezi sa njima možete da uputite svom farmaceutu.

Dokazano dejstvo čkalja

Biljka koja se koristi kao prvi izbor u modernoj terapiji insuficijencija jetre kod nas jeste vrsta čička poznatija u narodu kao čkalj ili sikavica. Njen aktivni princip silimarin je hepatoprotektor sa klinički potvrđenim dejstvom. Terapija njime se dobro podnosi i efikasno sprovodi godinama.