Prirodni lijekovi za česte probleme

Ljekar mi je potvrdio prisustvo heliko bakterije i dao mi gomilu lijekova, od kojih imam povremeno nadutost i mučninu. Da li mi možete preporučiti nešto prirodno ili dati neki savjet kako da mi bude lakše, dok se ne riješim ove bakterije? Nenad, 42

Heliko bakterija (Helicobacter pylori) predstavlja vrstu gram negativne bakterije, koja je odgovorna za pojavu gastritisa, čira na 12-opalačnom crijevu i želucu, ali i tumora na želucu. Oko polovine svjetske populacije zaraženo je ovom bakterijom, ali većina ne osjeća nikakve simptome. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, kao i kod osoba sa oslabljenim imunitetom, tumorima, hroničnim oboljenjima i oštećenom jetrom. Simptomi najčešće obuhvataju nadutost, mučninu, gorušicu, bolove u stomaku, ali i povraćanje, tamnu stolicu i krv u stolici, anemiju i naglo mršavljenje. Prenosi se uglavnom putem vode i hrane, telesnih tečnosti i prljavih ruku, u nehigijenskim uslovima i znatno češće u slabo razvijenim zemljama.

Za liječenje se koriste antibiotici i terapija traje oko 7-14 dana, ali i prirodni lijekovi su se pokazali veoma efikasnim i znatno mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Za vreme liječenja, potrebno je izbjegavati začinjenu, ljutu, masnu, prženu i slanu hranu, kofein, alkohol i gazirana pića, posebno na prazan želudac, kao i cigarete i duvanski dim, jer povećavaju lučenje želudačne kiseline.  Za liječenje heliko bakterije, povećajte unos namirnica koje imaju antibakterijsko dejstvo (bijeli luk, propolis, med, nana, žalfija, majčina dušica, ehinacea, đumbir), probiotika, brokolija, kupusa, kelja, karfiola, špinata, kurkume, brusnice, jabuka, malina i šljiva. Umjesto belog hleba, uzimajte integralni dvopek. Prije svakog obroka preporučuje se po pola čaše soka od svežeg kupusa, ili supena kašika napitka koji se dobija kada se 1 kašika lanenog semena prelije sa 200ml ključale vode, poklopi i nakon stajanja od 2-3 sata, procijedi.

Oduvijek imam problema sa viškom kilograma. Probala sam razne preparate za mršavljenje, ali ništa mi ne pomaže. Imate li bilo kakav savjet za mene?
Milica, 28

Gojaznost je hronično oboljenje, koje se karakteriše povećanjem telesne težine i prekomjernim nakupljanjem masti u organizmu. Uslijed gojaznosti dolazi do pojave raznih oboljenja, a prije svega kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, artroze… Najčešće je uzrokovana kombinacijom prekomernog unosa kalorija, nedostatka fizičke aktivnosti i genetskih predispozicija, mada postoje i slučajevi gdje gojaznost nastaje uslijed određenih bolesti, poremećaja endokrinog sistema, lekova.

Postoje brojni preparati, koji se mogu kupiti, a koji služe kao dodatni podsticaj za regulisanje težine. Da bi oni djelovali, neophodno je smanjiti unos kalorija i povećati fizičku aktivnost. Pozitivne rezultate možete očekivati samo uključivanjem svih ovih faktora u plan za mršavljenje, ali i dovoljnom upornosti i disciplinom. Svakoga dana pijte po 2l tečnosti (možete napuniti svakog jutra 4 flašice od po pola litre vodom i popiti ih u toku dana), a prije svakog obroka bar po jednu čašu vode. Na taj način ćete tokom obroka manje jesti, jer voda stvara prividan osjećaj sitosti. Ako ste gladni, popijte malo tečnosti (voda, limunada bez šećera, neki čaj: zeleni, crni, kopriva, peršun, hibiskus, kukuruzna svila) i odmah će se smanjiti želja za jelom. Iz upotrebe izbacite alkohol i gazirane sokove, jer oni goje. Veoma je bitno da ne gladujete, nego da češće jedete manje obroke. Čak i užine su poželjne, ali u vidu hrane bogate vlaknima (nikako slatkiši, čips i sl.). Što više se krećite i kad god imate priliku za to. Gdje god možete idite pješke, a umjesto lifta koristite stepenice.

Prirodni napici na bazi limuna, đumbira, meda i cimeta mogu značajno pomoći u procesu skidanja kilograma. Pola sata prije svakog obroka popijte po par gutljaja napitka na bazi limuna, kašičice meda i cimeta rastvorenih u čaši tople vode ili pola  limuna i narendani koren đumbira, također u čaši tople vode.