Planinska idila u borovoj šumi

Autor: M. Maličević

Pored skijanja, sankanja i zimskih pejzaža u kojima ćete uživati, kompleks Hajdučke vode nudi cjelokupan ugođaj za sve generacije, gdje se u prirodnim ljepotama i mnogobrojnim sadržajima jedanko može uživati tokom svih godišnjih doba

Turistički kompleks Hajdučke vode nalazi se nedaleko od Teslića, na planini Borje, na oko 800m nadmorske visine. Ušuškan u gustoj borovoj šumi, po kojoj je i planina dobila ime, pravi je šumski raj u kojem se diše punim plućima. Nekada sportsko-rekreativni centar, danas je pravi turistički kompleks i omiljeno izletište posjetilaca iz okolnih gradova, ali i inostranstva. Zbog izvanredne klime i obilja šume, ovaj kraj od davnina je poznat kao jedinstvena vazdušna banja. Najviši vrh planine Borje je Velika Runjevica koji se nalazi na 1077 m, a njene padine obiluju crnogorično-listopadnom šumom. Posebno bogatstvo Borja su mnogobrojni izvori, a najpoznatiji je izvor Hajdučka voda, koji se nalazi unutar kompleksa, koji raspolaže brojnim sadržajima i sveobuhvatnom ponudom za odmor u ovoj prirodnoj oazi.

Zima u Hajdučkim vodama

Ukoliko vaše odredište ove zime bude planina Borje i kompleks Hajdučke vode sigurni smo da ćete upoznati novi, omiljeni kutak za odmor i rekreaciju. Kako smo saznali, prethodnih godina preduzete su brojne aktivnosti u pravcu obogaćivanja sadržaja upravo za zimsku sezonu, naročito za djecu, ali će mnoštvo sadržaja za sebe pronaći i odrasli. Ski staza svojom konfiguracijom odgovara i početnicima, ali i onima sa povišenim ski adrenalinom. Ono što posebno raduje sve posjetioce Ski centra Hajdučke vode jeste noćno skijanje, u kojem jedanko uživaju i odrasli i djeca. Ski servis ove zime dobro je snabdijeven kvalitetnom ski opremom, a sve koji žele da nauče da skijaju očekuje i mini škola skijanja. Bogati sadržaji kompleksa, koji pored hotelskog i pansionskog smješta nudi i kompletan spa ugođaj, obezbijediće sve za ugodan i relaksiran boravak.

Vazdušna banja

Ono što Borje izdvaja od ostalih jeste kombinacija mirisa bijelog i crnog bora, što je po mišljenju zdravstvenih stručnjaka, jedinstven spoj, jer izuzetno povoljno utiče na disajne organe čovjeka, posebno djece.

Zdravi predah tokom cijele godine

Oko kompleksa su uređena brojna šetališta i staze, pa posjetioci mogu tokom cijele godine uživati u čistom planinskom zraku, šumskim šetnjama, trčanju, vožnji biciklom ili bagijima. Pored zimskih sportova i rekreacije, posjetioci mogu uživati u sportovima, poput fudbala, tenisa, košarke, rukometa, za koje su na raspolaganju posebni tereni i igrališta. Takođe, na raspolaganju je i trim kabinet, a djeca imaju mogućnost da šetaju na oko 2,5 kilometra uređenih staza, da učestvuju u posebnim časovima u prirodi, voze bicikl ili se bave nekim sportom. U centralnom dijelu kompleksa, na nekolino jezerca, raspoređeni su objekti za smještaj i boravak, pored kojih je u prirodnom okruženju napravljen i vodopad sa jezercem, kao stanište za ribe i patke. Jedinstvena gastro ponuda uključuje obilje domaćih specijaliteta i upotpuniće boravak u ovom planinskom kutku.

Ljekovita priroda Borja

Okolina kompleksa, kao i veći dio planine Borje idealno je mjesto za ljubitelje bilja i šumskih plodova, koji će zasigurno uživati u ovim predjelima. Poslije snijega, u proljeće će vas dočekati lale, nakon kojih stižu šumske jagode, maline, borovnice i kupine. U jesen je moguće brati vrganje, poznate i kao “kraljeve gljiva”, a ovdje se mogu pronaći veoma kvalitetni primjerci, prema mnogima, jedne od najkvalitetnihih gljiva. Kada je riječ o ljekovitim biljkama, Borje je nadaleko poznato po travi ivi, koje ovdje ima u izobilju, a o čijoj ljekovitosti najbolje govori narodna izreka: “Trava iva od mrtva pravi živa“. Ono što ovu planinu izdvaja od ostalih jeste kombinacija mirisa bijelog i crnog bora, što je po mišljenju zdravstvenih stručnjaka, jedinstven spoj, jer izuzetno povoljno utiče na disajne organe čovjeka, posebno djece. Zbog toga je ovaj kraj jednako posjećen tokom svih godišnjih doba, a posebno su atraktivne i brojne lokacije nedaleko od kompleksa, koje svakako trebate posjetiti ako se nađete ovdje, prije svega čuveno banjsko liječilište Banju Vrućicu koje se nalazi u podnožju Borja.

Izleti i posjete

Ako se odlučite za duži boravak, možete u uživati u različitim sadržajima, prije svega u prelijepom prirodnom okruženju Hajdučkih voda. Za nepuni sat vožnje doći ćete na Vučju planinu koja se smatra najljepšom na ovim prostorima sa prostranim platoom na njenom vrhu, koji je prekriven gustom, mekanom travom i sa kojeg se pružaju pogledi na nestvarne pejzaže sa svih strana. Mnogobrojni izvori čiste planinske vode koji na mnogim mjestima formiraju skokove u vidu vodopada, učinili su ovaj lokalitet jednim od najljepših mjesta za izletnički i lovni turizam. U njedrima Borja su i brojni kulturno-istorijski spomenici, među kojima su i srednjovjekovni pravoslavni manastiri Liplje i Stuplje. Na Borje se oslanja i planina Očauš, koja takođe nudi brojne ljepote. Ukoliko ste istraživačkog duha možete se zanimati speleologijom u pećini Rastušnica koja se nalazi u blizini pećine Rastuša, te u pećini Očauš. Jedinstvena priroda, čist zrak, brojni sadržaji i pejzaži ovog kraja, sigurno su dovoljan razlog da za svoj zimski ili ljetni predah izaberete Hajdučke vode.