GRČEVI KOD BEBA

Velika muka u malom stomaku

 

Statistika pokazuje da svaka četvrta beba ima izražene grčeve u stomaku, podjednako dječaci i djevojčice, podjednako u svim dijelovima svijeta.

 

autor: Dr R. Kosić

 

Jedan od najčešćih uzroka dolaska roditelja u dežurne pedijatrijske ambulante jesu grčevi. U prvih nekoliko nedjelja po dolasku iz porodilišta zadovoljno i njegovano novorođenče postaje uznemireno, beba neutješno plače bez vidljivog razloga. Napad počinje iznenada, dijete nije moguće smiriti, te se roditelji uplaše da je dijete gladno ili bolesno, žure pedijatru kako bi otklonili uzrok neutješnog plača koji uznemiri i iskusne roditelje. Svaki plač, promjena opšteg stanja novorođenčeta ili mladog dojenčeta zahtijevaju detaljan pedijatrijski pregled i isključenje drugih, patoloških, uzroka bolnog, vrištavog plača. Beba izgleda kao da je nešto ozbiljno boli, periodi intenzivnog plača se ponavljaju nekoliko dana u nedjelji nekoliko mjeseci. Dok uznemireni roditelji obilaze dežurne bolnice i traže razlog za ovo stanje, grčevi obično prođu, iznenada, kao što su i počeli.

 

Uzroci nastanka grčeva

Nema razlike među djecom koja se hrane majčinim mlijekom i onih na adaptiranoj mliječnoj formuli. Ovi grčevi se javljaju kod zdrave bebe koja dobro napreduje i potpuno je zadovoljna u drugim dijelovima dana. Poznato je pravilo trojke: bebe koje plaču više od tri sata dnevno, više od tri dana u nedjelji vjerovatno imaju grčeve (infantilne kolike). Javljaju se oko druge nedjelje života i traju obično dok beba ne napuni tri mjeseca života. Osim plača, beba savija nožice prema stomaku, zajapurena je, sve se završava ispuštanjem gasova.

Uzrok nastanka ovog stodnevnog plača nije u potpunosti razjašnjen iako su se generacije pedijatara i porodičnih ljekara (i generacije roditelja) bavile mogućim razlozima za ovu veliku muku u malom stomaku. Izgleda da infantilne kolike izaziva nezrelost crijeva, pogoršava ih gutanje vazduha prilikom hranjenja, hrana koju uzima majka, uznemirenost i stres u porodici. Ispitivana je aktivnost crijevnog enzima koji vari mliječni šećer, smanjena količina ovog enzima i slaba naseljenost crijeva dobrim bakterijama mogu da budu osnov za bolno rastezanje crijeva velikim mjehurovima gasova. Sva ova saznanja se koriste u proizvodnji lijekova i medicinskih sredstava koji postaju dragocjen saradnik u smirivanju grčeva.

 

Simptomi i iznenadni napadi

Roditelji obično opisuju grčeve kao sasvim drugačiji plač od plača preko dana. Na trenutak pomažu uobičajene metode umirenja: ritmično ljuljanje, okretanje na stomak, čvršće povijanje, hranjenje, podrigivanje. Kao da sve pomogne u trenutku, a zatim se ponavlja do nekoliko sati. U ostalom dijelu dana dijete dobro jede, zadovoljno je i lijepo napreduje. Najčešće se javlja u popodnevnim ili večernjim časovima kada je majka već umorna, porodica na okupu, dakle, onda kada je stres doveden do vrhunca, kada želja za uživanjem u mirnoj večeri bude prekinuta višečasovnim vrištanjem. Ritam hranjenja, redovno pražnjenje crijeva, dugo držanje poslije hranjenja – sve su to metode koje savjetuje okolina i sajtovi koji se bave roditeljskim problemima i nema roditelja koji ih nije isprobao.

 

Kada se obratiti pedijatru?

Ako imate bilo kakvu dilemu ima li vaše dijete tipične grčeve ili je posrijedi nešto drugo, ne izbjegavajte odlazak pedijatru. Niko ne poznaje pravu prirodu grčeva, pa ni stručnjaci. Ne radi se o bolesti, nema prave metode za dijagnostikovanje i liječenje. Suština odlaska pedijatru jeste da u razgovoru sa stručnjakom zaključite da je dijete zdravo, da ima dovoljno hrane i njege. Grčevi ne ostavljaju nikakve posljedice po zdravlje djeteta, obično prestaju onda kada ste dovedeni na rub očaja i kada već nekoliko puta provedete noć u čekaonici dežurne bolnice.

 

Nema univerzalnog rješenja

Pokušajte prihvatiti činjenicu da je uzrok infantilnih kolika nepoznat. Budete li neprekidno tražili u čemu griješite, napravićete mnoge greške mijenjajući vrste hrane, načine hranjenja i spavanja. Sva dosadašnja objašnjenja imaju nešto zajedničko, a to je da ne daju odgovor zašto se javljaju u određeno doba dana, u istom procentu kod prijevremeno i pravovremeno rođene djece, kod dojenih i dohranjivanih, bez obzira na to da li dijete doji umorna majka ili hrani na flašicu smireni otac. Pribjegnite rješenju da se prvo posavjetujete sa pedijatrom da li su u pitanju tipične infantilne kolike.

 

Kako pomoći bebi da se izbori sa grčevima

Ukoliko ste svakog popodneva svjedok intenzivnog plača svoje bebe, konstruktivno se pomirite sa problemom. Napade ne možete da spriječite, niti da utičete na njihov tok, ali ne možete ni da ostavite tako majušno biće da se samo sa njima suočava. Probiotici, enzimi i lijekovi koji smanjuju gasove mogu vam biti dragocjeni saradnici. Posvetite mu tada vrijeme i pažnju, strpljivo čekajući da prođe i taj period rasta i razvoja.