Mjesto susreta netaknute prirode i bogate istorije

 

Na raskršću puteva od sjevera ka jugu, od istoka ka zapadu, vijekovima mjesto gdje su prolazili karavani, trgovci i putnici, danas draga destinacija turistima i ljubiteljima adrenalina, avanture i odmora u prirodi – Foča.

Autor: I. Malešević

Foča je smještena u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na samoj granici sa Crnom Gorom. Dijeli krševitu Hercegovinu i šumovitu Bosnu, a leži na desnoj obali divlje smaragdne ljepotice – rijeke Drine. Nedaleko od Foče, kod Šćepan Polja, spajanjem crnogorskih rijeka Tare i Pive nastaje Drina, najduža pritoka Save i druga po redu najduža rijeka u BiH. Njen 346 kilometara dug put od juga ka sjeveru nastavlja se kroz brojna mjesta u BiH, a u Semberiji Drina jednim dijelom čini granicu između BiH i Srbije. Prolazeći kroz Foču, Goražde i Višegrad, u rijeku Drinu se ulijevaju manje i veće rijeke, kao što su Kolina, Ćehotina, Janjina, Lim, Prača, Rzav i Vrelo. Inače, područje Foče poznato je po riječnom bogatstvu jer ovdje postoji 17 rijeka i rječica u dužini od 250 km, i sve one na svoj način daju Foči posebnu draž. Osim po riječnom bogatstvu, Foča je poznata i po predivnim planinskim prostranstvima i vrhovima. Čak preko 70 posto njene ukupne teritorije ima nadmorsku visinu preko 750 metara, a na njenoj teritoriji nalazi se i najviši vrh u Bosni i Hercegovini, smješten na planini Maglić, na nadmorskoj visini od 2386 metara. Među najpoznatijim fočanskim planinama, osim Maglića, mogu se izdvojiti Volujak, Vučevo, Ljubišnja i Zelengora. I kao da to nije dovoljno, može se Foča pohvaliti i činjenicom da se na njenoj teritoriji nalazi najstariji nacionalni park u BiH – Sutjeska, kojem pripadaju planine Maglić, Zelengora, Volujak i Bioč te rijeka Sutjeska. Osnovan davne 1962. godine, sa površinom od 16052 hektara, NP Sutjeska predstavlja najbogatiji turistički potencijal u BiH, a ujedno je i dom posljednje prašume u Evropi, Perućice.

 

Put razvoja srednjovijekovne varoši

Foča se prvi put spominje u pisanim dokumentima u Dubrovačkom arhivu 1368. godine. Kroz vijekove Foča je bila varoš, mjesto kuda su neizbježno prolazili karavani, trgovci i putnici – od Ilira, Tračana, Rimljana, Grka, Turaka, Nijemaca i drugih… Zato je Foča postala značajan trgovačko-zanatski centar, posebno u turskom periodu, kada su ovdje izgrađeni brojni karavan-saraji, trgovačke i zanatske radnje. Vremenom, od srednjovijekovne varoši razvila se u lijep gradić koji svojim prirodnim i istorijskim ljepotama i vrijednostima privlači turiste, ali i istraživače i naučnike iz cijelog svijeta. Bogata istorija ostavila je tragove na ovom području, pa se Foča danas može pohvaliti velikim brojem istorijskih dobara, arheoloških lokaliteta, spomenika kulture i zaštićenih nacionalnih spomenika. Jedno od njih je arheološko područje Rataje, koje se nalazi na području naselja Miljevina, nad desnom obalom rijeke Govze. Ovo istorijski bitno područje, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, čine ćelija sa grobnicom uklesana u stijeni, ostaci džamije, turbeta i mezarja. Neposredno uz stijenu nalaze se i zidine, nad kojima su provedena istraživanja ali se još uvijek ne može sa sigurnošću reći šta je tu nekad bilo. Neki istraživači tvrde da su ostaci harema, dok drugi vjeruju da su ostaci srednjovijekovne crkve.

Svoje mjesto na listi državnih nacionalnih spomenika i UNESCO-voj listi svjetske baštine našlo je i istorijsko područje Nekropola sa stećcima na lokalitetu Mramor (Crkvina). Sa 211 spomenika, od kojih su tri kasnoantičke ploče, jedna rimska ara, dvije srednjovijekovne ploče, 129 sanduka, dva sljemenjaka i 74 stećka nedefinisanog oblika, ovaj lokalitet čuva tragove brojnih kultura i civilizacija. Kao simbol starog grada Foče ističe se Han Mehmed-paše Kukavice, nekada utočište trgovaca i putnika-namjernika koji su prolazili kroz grad Foču, a danas samo ruševina iako se nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH. Han je 1758. godine podigao vakif Mehmed-paša Kukavica u fočanskoj Gornjoj čaršiji, pokraj svoje sahat-kule i džamije. U priči o istorijski bitnim građevinama i nacionalnim spomenicima svakako ne treba zaobići Željezni most princa Karla, sagrađen za vrijeme austrougarske uprave, u periodu od 1882. do 1884. godine, kao važan infrastrukturni objekat. Most je izgrađen na mjestu nekadašnje prijevozne skele preko rijeke Drine, a 2012. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila ga je nacionalnim spomenikom.

 

Adrenalin i avantura

Turizam u Foči počeo se razvijati još davne 1923. godine, kada su se prvi turisti stranci spuštali splavovima niz Drinu. Danas na pomen opštine Foča prvo padaju na pamet adrenalinski sportovi, prvenstveno rafting, pa ne čudi što u Foči ima ukupno 16 registrovanih kampova, sa smještajnim kapacitetom od oko 1000 ležajeva, koji su većim dijelom godine zauzeti jer se ljudi iz raznih krajeva države i regiona odlučuju na spust divljim brzacima Drine i Tare, koja kroz opštinu Foča protiče u dužini od 25 km. Osim raftinga, fočanske rijeke i rječice svojim kanjonima, brzinom i bistrinom privlače sportske ribolovce, kajakaše ljubitelje kanjoninga i ostale rekreativce.

Oni sa najjačim avanturističkim duhom i željom za adrenalinom mogu se odlučiti i za planinarenje brojnim fočanskim planinama. Možete izabrati jednu od najnepristupačnijih planina u BiH – Zelengoru, poznatu i po svom nepreglednom zelenilu i bistrim glacijalnim jezerima smještenim u podnožju vrhova, ili se odlučiti da ukrotite najviše vrhove Maglića, čije su strme stijene obrasle bukovom i crnogoričnom šumom i koja u svojim padinama skriva prašumu Perućicu, koja se prostire na površini od 1434 hektara i jedinstveni je rezervat flore i faune. A ako odlučite da ukrotite jednu od ovih planinskih ljepotica u prvim danima proljeća, dok se snijeg još uvijek nazire na njihovim livadama, a ispod njega trava počinje da zeleni, možete prisustvovati nevjerovatnom prizoru – buđenju stotina hiljada ljubičastih cvjetova šafrana, vijesnika proljeća.

 

Čuda prirode

Prirodne ljepote fočanskog područja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Predivni kanjon Tare, vidikovci sa kojih se prostire veličanstven pogled, nepregledna prostranstva planinskih livada i zelenila, bogatstvo raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta na svakom koraku samo su neki od razloga zašto vrijedi istražiti Foču i svaki njen okolni kutak. Nalazi se u Foči i pravo remek djelo prirode, možda i najjedinstvenija atrakcija u BiH – pješčane piramide, izuzetan prirodni fenomen koji su godinama stvarali i oblikovali vjetrovi, kiše, snjegovi, jaki zimski mrazevi i ljetne vrućine. Za odmor u mirnom okruženju i izlet u prirodu idealna destinacija je Dolina heroja na Tjentištu, okružena nepreglednim prostranstvima zelenih livada i šuma, koju krasi monumentalni spomenik podignut u znak sjećanja na bitku na Sutjesci. Sigurni smo da se nećete pokajati ako odvojite vrijeme da posjetite ovo ušuškano područje, prošetate fočanskim planinama i ulicama, spustite se njenim rijekama, otkrijete skrivene kutke netaknute prirode, udahnete svježi planinski vazduh i napunite baterije.