IZBJELJIVANJE ZUBA

autor: Dr N. Vunjak,  specijalista ortopedije vilica

Izbjeljivanje zuba je brza, efikasna i bezbjedna metoda koja doprinosi lijepom osmijehu, a samim tim i osjećaju zadovoljstva i samopouzdanja.

 

Čovjek je od postanka težio idealu ljepote i mladosti, ostavljajući nam usađenu tu, makar skrivenu, želju do današnjih dana. U našoj kulturi jedan od indikatora zdravlja i vitalnosti svakako su bjelina i ljepota zuba. U skladu sa tim težnjama razvijala se posebna grana stomatologije posvećena estetici.

Postoje različite metode za postizanje ljepšeg, svjetlijeg i harmoničnijeg izgleda zuba. Metoda koja se najčešće primjenjuje i najbrže daje očigledne rezultate, jeste izbjeljivanje zuba. Kroz naše dugogodišnje iskustvo, pouzdano možemo reći da je izbjeljivanje zuba bezbjedna, minimalno invazivna procedura, kojom se uz povremena obnavljanja, postižu vrhunski rezultati. Za razliku od reklamiranih proizvoda za kućno izbjeljivanje, najbolji efekti i najveća bezbjednost postiže se izbjeljivanjem koje vrši i nadgleda stomatolog.

Tehnike izbeljivanja

Vaš stomatolog će najprije razgovarati sa vama o vašim željama, definisati trenutnu i željenu boju zuba. Nakon pregleda zuba i okolnog tkiva, ustanovit će koja je tehnika izbjeljivanja optimalna za vas. Bez obzira na to koja se tehnika primjenjuje, potrebno je uraditi parodontološku pripremu. U slučaju da ne postoje akutni parodontološki problemi (bijele desni), to podrazumijeva samo uklanjanje kamenca i pigmentacija ultrazvučnim aparatom, kao i poliranje zuba.

Terapija izbjeljivanja zuba može biti sprovedena isključivo u ordinacijskim uslovima (ambulantno) ili kombinovano, u ordinacijsko – kućnim uslovima.

Ordinacijsko izbjeljivanje zuba postiže se korištenjem visokih koncentracija vodonik peroksida i karbamid peroksida u vidu gela, čija se aktivacija postiže korištenjem svjetla, toplote, laserski ili hemijski. Procedura podrazumijeva:

  • obezbjeđivanje zaštite okolnih tkiva (desni) od dejstva agensa
  • aplikaciju sredstva na površine zuba koje želimo izbijeliti, tri puta po 15 min.

Ukupno trajanje intervencije je sat vremena.

Avitalni zubi (zubi kojima je izvađen živac) su skloni tamnjenju, te su pojedini pacijenti zainteresovani za izbjeljivanje isključivo tog zuba. Tada se primjenjuje “unutrašnja” tehnika izbjeljivanja zuba, kada se u sam kanal zuba nanosi sredstvo za izbjeljivanje.

Kombinovanom, ordinacijsko-kućnom metodom, kroz 5 do 10 dana se postiže postepeno izbjeljivanje vitalnih zuba. Primjenjuju se visoko kvalitetni gelovi na bazi karbamid peroksida koncentracije 10-22%. Gel se u maloj količini nanosi na individualno izrađene folije koje pacijent nosi noću, dok spava. S obzirom na to da se folija pravi od fine mekane plastike i precizno naliježe na površine zuba, njeno nošenje je udobno i omogućuje neometan san.

Procedura je jednostavna i sprovodi se u nekoliko koraka:

  • uzimanje otiska za izradu folije, određuje se postojeća i ciljana boja zuba
  • predaja folije i gela pacijentu uz detaljnu obuku i savjete o korištenju
  • kontrola

Kod malog procenta pacijenata može se pojaviti preosjetljivost na hladno nakon otpočinjanja ovog tretmana. Njima se može savjetovati postepeno prilagođavanje, tako što će foliju nositi u toku dana prvo jedan sat dnevno, zatim svaki sljedeći dan po jedan sat više. Druga mogućnost je da naizmenično nose foliju sa gelom za izbjeljivanje jednu noć, a sljedeću noć sa nekim od preparata na bazi fluora, koji dodatno jačaju zubnu gleđ.

Izbjeljivanje zuba je brza, efikasna i bezbjedna metoda koja doprinosi lijepom osmijehu, a samim tim i osjećaju zadovoljstva i samopouzdanja.