Šik starog Holivuda

Autor: S. Stamenković

Uz kvalitenu ešarpu, kupljenu ili napravljenu, štampanu ili ručno oslikanu, ista odjevna kombinacija svaki put može izgledati drugačije. A ešarpe se odavno ne vežu samo oko vrata. Nose ih i muškarci od stila

 

„U potpunosti se osjećam kao žena, tj. kao lijepa žena samo kada nosim svilenu maramu“, izjavila je u jeku popularnosti holivudska diva Odri Hepbern, koja je bila i ostala simbol elegancije, prefinjenosti i stila. Decenijama kasnije, stilizovana ešarpa neizostavni je modni detalj za sva godišnja doba i za sve prilike. Dozu glamura i otmjenosti daje i najjednostavnijoj odjevnoj kombinaciji. Bilo da je nosite zavezanu oko pasa na plaži, kao ukras na ručnom zglobu na poslovnom sastanku ili kao turban na ljetnjoj proslavi, biće pečat vašeg stila, modnog ukusa i karaktera.

Neprolazna klasika

Korištenje marama dugo je kao i istorija odijevanja, jer je parče tkanine moglo da prekrije dio tijela, da zaštiti od pogleda i hladnoće, ali i da osobu izdvoji iz mnoštva sličnih. U starom Egiptu smatrana je statusnim simbolom. Na isti način je i sada doživljavaju oni koji ne žale da čitavo bogatstvo daju za malu kreaciju najpoznatijih modnih kuća, ručno oslikanu. Iako svaka epoha ima svoju modu, zlatno doba Holivuda ostalo je inspiracija generacijama sve do danas, a velike filmske zvijezde, čiji su stil kopirale dame širom svijeta, bile su glavni promoteri svih modnih noviteta, pa i marama. Voljele su ih i Merilin Monro, Grejs Keli, Džejn Fonda. Nisu im odoljele ni današnje trendseterke Viktorija Bekam i Kim Kardašijan.

Ešarpe se obično izrađuju od laganih materijala, svile, lana, finog pamuka, prozračnih tkanina, ali postoji bezbroj mogućnosti i varijanti, ne samo materijala i teksture, već i boja, stilova, šara, printa. U skladu sa sopstvenim doživljajem mode i ličnog stila, dame biraju apstraktne šare, arabeske, cvijetne motive, pruge, tufne. Ešarpe čuvenih svjetskih dizajnera prepoznaju se po karakterističnim motivima, pa modni sladokusci na prvi pogled prepoznaju da li je u pitanju Hermes, Iv Sen Loren ili Fendi kreacija.

Spoj stilova

Najveća draž mode, ukoliko ste dovoljno odvažni i smjeli, jeste eksperimentisanje sa detaljima i spajanjem stilova. I u tome je najveća draž ešarpe jer je možete nositi i kombinovati na bezbroj načina. Dame je uglavnom nose omotanu oko vrata sa zavezanim čvorom ili lagano neobavezno vezanu sa puštenim krajevima. Može se prebaciti preko ramena, omotati oko struka, ili vezati umjesto pojasa na pantalonama. Odličan je detalj i ako je nosite na glavi klasično vezanu, omotanu u turban ili ako njome samo ukrasite rep ili punđu. Ako želite da osvježite stajling, umjesto nakita koristite ešarpu, nosite je opušteno kao ogrlicu oko vrata, ili čvrsto omotanu uz zglob ruke kao narukvicu. Da ostavite povoljan modni utisak i iskažete svoju kreativnost i originalnost, dovoljno je i da omiljenu tašnu ukrasite ešarpom.

Glamur Pariza na svili

Najpoznatije ešarpe na svijetu još od 1937. godine proizvodi francusko modno carstvo Hermes. Kako su prvi patentirali grafiku na svili, na prečac su osvojili dame, najprije u Francuskoj a potom i u cijeloj Evropi. Zanimljivo je da je na fotografiji na britanskoj poštanskoj markici iz 1956. godine kraljica Elizabeta II sa Hermesovom ešarpom. Tokom prethodnih osam i po decenija ova modna kuća predstavila je najrazličitije modele, boje, printove. Preko 150 vrsnih umjetnika dizajniralo je marame u više od dvije hiljade dezena, a u njihovoj bogatoj kolekciji su jednobojni i modeli karakterističnih šara, ali i moderni motivi urbane generacije. Imati Hermesovu ešarpu nije samo stvar stila i istančanog modnog ukusa, već i svojevrstan statusni simbol. Poznate dame sa pozamašnim bankovnim računom lako mogu da iskeširaju i po 500 dolara, koliko u prosjeku košta ovo čudesno parče svile sa ručno iscrtanim motivima, mada cijena pojedinih modela čak ide i do 2.000 dolara. Uprkos cijeni, u svijetu se svake minute prodaju dvije Hermesove ešarpe.

Glamur i luksuz u čarobnom komadu tkanine, koji stajling obične djevojke pretvara u elegantnu i otmjenu kombinaciju, dizajniraju i ostale modne imperije Šanel, Blgari, Guči, Živanši, Aleksandar MekKvin. Ešarpa je neizostavni detalj na svim modnim revijama.

Dio stajlinga i ovog proljeća

U prvih pet “must have” komada garderobe za ovo proljeće, našle su se i marame. Modne kuće predlažu da ih odaberete u crvenim i ružičastim tonovima, koje ćete lako upakovati u dnevni i stajling za veče. Ešarpe sa geometrijskim oblicima možete nositi kao modni dodatak oko vrata, zavezati oko glave, zakačiti za gumicu za kosu ili jednostavno omotati ručicu tašne. Nije na odmet da omiljenu ešarpu nosite u torbi, jer je u nepredviđenim situacijama možete prebaciti preko rolke ili haljine i pravo s posla otići na večeru ili zabavu. Kako god da nosite ešarpu, nećete pogriješiti i ne zaboravite i imajte na umu riječi modnog maga Kristijana Diora „Marama je za ženu isto što i kravata za muškarca, a način na koji je vežete izražava vašu ličnost“.