Zgodna u svakoj prilici

 

Jednostavno, ne postoji mogućnost da ih imate previše u svom ormaru.

 

Autor: M. Đokić

 

Ešarpe i marame su poznate po svojoj moći da se uklope u skoro svaku zamislivu odjevnu kombinaciju. One su u stanju da nešto što djeluje sasvim obično i prosječno izdignu iz jednoličnosti i načine jedinstvenim. Uz to, njihov mekani dodir u hladnim danima prijatno grije, a tokom ljeta pruža zaštitu od vreline. Kako je uopšte počela priča o ešarpama?

 

Francuska riječ

Kad god se upustite u istraživanje neke teme iz oblasti mode, neminovno ćete u jednom trenutku naići na nešto što ima veze sa Francuskom. Tako je i u ovom slučaju. Riječ écharpe potiče iz francuskog jezika i prvobitno je označavala dio oficirske uniforme, preciznije rečeno pojas, najčešće izrađen od svile, koji je u svečanim prilikama nošen preko ramena ili oko struka.

Međutim, nošenje parčeta tkanine omotanog oko vrata ili prebačenog preko ramena ima svoje korijene u dalekoj istoriji i vjerovatno ga možemo povezati sa prvim počecima umjetnosti tkanja. Asirsko doba je ostalo upisano u istoriji i kao period u kome je upotreba ovog dijela garderobe bila u širokoj primjeni.

 

Vuna, svila, kašmir

Najčešće korišteni materijali prirodnog porijekla za izradu ešarpi su vuna, svila i kašmir (koga tehnički takođe smatramo vunom, ali ga zbog osobenosti u načinu izrade ipak izdvajamo). Pojava viskoze i ostalih tkanina modernog doba je samo doprinijela bogatstvu svijeta ešarpi, a uz to, nije zanemarljiv ni efekat koji su imale na njihovu cijenu. Čim je nešto jeftinije, odmah je dostupnije većem broju ljudi, pa su ešarpe u prethodnim decenijama izvršile pravu malu invaziju na ormare širom planete.

 

Koze iz Ladaka i tibetanske antilope

Kada je Sajed Ali Hamadani, persijski naučnik i pjesnik, u XIV vijeku stigao u posjetu Ladaku, jedna od stvari koje je primijetio bila je mekoća vune kašmirskih koza. Budući da je bio veoma vješt i da je imao znanja iz raznih oblasti, on je umio čak i da napravi čarape. Par takvih čarapa od kašmirske vune poklonio je tadašnjem vladaru Kašmira. Ovaj je bio oduševljen i pokazao je dodatno interesovanje za to šta bi sve moglo da se napravi od tako prefinjenog materijala. Danas se Hamadani smatra ključnom figurom u razvoju priče koja je Kašmir postavila na neizbrisivo mjesto u istoriji modne industrije.

U potrazi za još većim stepenom finoće, kašmirski tkači su došli do saznanja da meka poddlaka tibetanske čiru antilope predstavlja idealnu sirovinu za izradu najmekših tkanina koje možete da zamislite. Šantuš je ime proizvoda dobijenog na taj način, a čuvena je demonstracija njegove finoće dokazana provlačenjem velikog komada tkanine kroz mali prsten. Danas je zbog ugroženosti čiru antilope ovaj proizvod ilegalan, pa postojeći primjerci dostižu basnoslovne cifre među ljubiteljima i kolekcionarima.

 

Put svile

Jedna od najznačajnijih trgovačkih ruta u ljudskoj istoriji povezivala je kontinente, narode i države. Trgovački karavani su putovali u oba smjera natovareni nakitom, začinima, oružjem, posudama i naravno svilom. Njena prefinjena mekoća bila je oduvijek na visokoj cijeni, a posjedovanje odjeće izrađene od svile pokazivalo je finansijski status njenog vlasnika. Oni koji sebi nisu mogli da priušte metre i metre svilene tkanine pokušavali su da se barem ogrnu svilenom maramom. Tokom XIX vijeka iz Kine su svijet osvojile šarene marame koje su na zapadno tržište stizale preko Filipina, pa su postale poznate i kao marame iz Manile. U tom periodu ovaj predmet postaje dio brojnih narodnih nošnji, a opera Karmen je doprinijela tome da ga povežemo sa španskom kulturom. Svilene ešarpe su i predmet umjetničkog ručnog bojenja, a postoje brojne tehnike za oslikavanje kojima se koriste profesionalci i oni koji se ovim bave iz hobija.

 

Čuveni brendovi i još čuveniji nosioci

Praktično, ne postoji nijedan modni brend koji drži do sebe čiju firmiranu ešarpu nećete pronaći. Ipak, prva asocijacija na ešarpe u modnom svijetu svima koji prate modna dešavanja je svakako francuska kuća Hermes. Oni se bave izradom luksuznih predmeta još od XIX vijeka, a prve njihove marame pojavile su se u prodaji davne 1937. godine. Od tada su u njihovom dodiru uživale engleska kraljica Elizabeta, princeza Grejs od Monaka, Elizabeta Tejlor, Džeki Kenedi, Odri Hepbern, Madona, Hajdi Klum…

 

Proljeće – ljeto 2019.

Za početak, provjerite stanje u svom cipelarniku. Zatim uporedite ešarpe i marame iz sopstvene kolekcije sa nijansama cipela koje imate. Slaganjem ova dva dijela garderobe daćete elegantni pečat svemu što obučete. Čak i monotone poslovne odjevne kombinacije mogu da zasijaju ukoliko ih obogatite ešarpom u prijatnoj svijetloj nijansi.

Različiti printovi na tekstilu su i dalje aktuelni, a svoju modnu smjelost i originalnost možete da iskažete kombinacijom ešarpe sa printom i gornjeg dijela odjeće sa odštampanim drugačijim dezenom. Ovdje ipak morate da povedete malo više računa o izboru boja da biste izbjegli moguću katastrofu izazvanu pretjeranim šarenilom.

Jednostavnost je uvijek rješenje, pa se za manje svečane prilike možete osloniti na kombinaciju univerzalnog džinsa, sportske obuće, jednobojnih majica i neizostavne ešarpe koja će svemu dati završnu notu jedinstvenosti.

Muškarci ne zaostaju u praćenju modnih trendova, ali se oni ipak radije odlučuju za klasičniji dizajn i mirnije boje. Oni skloniji opuštenijem načinu odijevanja će vjerovatno u svom ormaru imati i šemag, koji je na Bliskom istoku vijekovima korišten umjesto kape.

Ešarpu možete nositi oko vrata na bezbroj različitih načina, srećom, internet je prepun savjeta na tu temu. Možete je i prebaciti preko ramena ili je omotati oko struka. Osamdesete godine prošlog vijeka opet imaju odjeke u modnim trendovima današnjice, pa ćete možda poželjeti i da ešarpu vežete oko glave. U svakom slučaju, krajnji rezultat zavisi isključivo od vaše kreativnosti, zato se slobodno prepustite otkrivanju novih načina za nošenje ešarpe.