Kako efikasno savladati zimsku trpezu

Bogata tradicionalna zimska trpeza, koja je karakteristična za naša podneblja u zimskom periodu, poseban je izazov za naš organizam.

 

Autor: Mr ph D. Goljić

 

Bilo da je u pitanju porodično slavlje, period religioznog posta ili neki drugi povod, zimska trpeza obiluje namirnicama na bazi skroba (hljebovi, kolači, riža, krompir), masti (pite, mesne prerađevine, sirevi), proteina (juneći gulaši, svinjska i jagnjeća pečenja, kao i kulinarski varijeteti na ovu temu), vlakana (kombinacije od povrća, kiseli kupus, grah) i prostih šećera (kolači i druge poslastice). Iako djeluje slasno čak i zamisliti ovo, pretjerana količina raznovrsne hrane djeluje stresno na organe digestivnog trakta.

Kalorična proteinska i masna hrana opterećuje želudac i crijeva, jer je za njeno varenje potrebno više energije. Stoga se u periodu praznične ishrane pacijenti često žale apotekaru na simptome poput nadimanja, gorušice, bola u želucu, mučnine, povraćanja, viška gasova u trbuhu i manjka energije, kao i posljedice pada imuniteta. Digestija je proces koji hrani naš organizam esencijalnim nutrijentima, obezbjeđuje snagu i vitalnost, te je potrebno svjesno obezbijediti kontinuitet rada organa za varenje tokom života. Srećom, u asortimanu apoteke se nalaze proizvodi koji značajno mogu olakšati opterećenje koje stvara praznična trpeza.

 

Lijekovi na bazi digestivnih enzima

Ovi preparati se nalaze u slobodnoj prodaji, te ih apotekar može preporučiti na osnovu pacijentovih simptoma. U pitanju su gastrorezistentne tablete, koje se konzumiraju sa hranom, a dejstvo oslobađaju u tankom crijevu. Najefikasniji su egzokrini enzimi pankreasa, koji učestvuju u varenju masti, šećera i proteina. Njihova jačina se izražava u enzimskim jedinicama po Evropskoj farmakopeji (npr. 10000 jedinica amilaze po tableti). Kod izbora pravog lijeka posebno je bitno obratiti pažnju na sadržaje lipaze, amilaze i proteaze. Što je jači sadržaj lijeka, to će jedna tableta bolje pomoći u otklanjanju simptoma lošeg varenja. Neki od pomenutih proizvoda mogu sadržati i standardizovani ekstrakt goveđe žuči, koji dodatno pomaže da se višak masti svari i eliminiše iz hrane.

 

Suplementi na bazi biljnih digestivnih enzima

Biljni enzimi su, takođe, veoma efikasni kod varenja teških obroka. U sastavu imaju ekstrakte biljaka, čiji prirodni enzimi pospješuju digestiju. Najčešći su enzimi papaje (papain), ananasa (bromelain) i artičoke. Pojedini proizvodi dodatno sadrže i probiotike, koji uspostavljaju mikrobiološki balans u crijevima.

 

Suplementi na bazi ljekovitog bilja

Preparati na bazi nane, kamilice, angelike, kima, komorača, matičnjaka, renca, ruse, sladića ili gujine trave mogu se naći u apoteci u vidu kapi ili kombinovanih fitopreparata. Dodatno prisustvo aktivnog uglja, ili pak nekog od biljnih laksativa, može učiniti da preprat bolje djeluje na komplikovane simptome.