Čudesna biljka

 

Starosjedioci Sjeverne Amerike su vijekovima koristili ovu biljku za liječenje raznih zdravstvenih problema.

 

Autor: J. Petrović

 

Ehinacea je svoje ime u naučnoj klasifikaciji dobila zahvaljujući središnjem dijelu cvijeta koji izgledom podsjeća na bodlje ježa. Na latinskom echinus znači jež. Ova višegodišnja ljekovita biljka poznata je i pod imenom rudbekija. Postoji više podvrsta ehinacee, ljekovita svojstva imaju sljedeće tri: Ehinacea purpurea, Echinacea angustifolia i Echinacea pallida. Pripada botaničkoj porodici glavočika, latice cvijeta su najčešće roze ili ljubičaste boje, a dostiže visinu do 60 cm. U narodnoj medicini se koriste svi dijelovi biljke, uključujući i korijen, mada se standardizovani ekstrakti danas uglavnom dobijaju iz listova i cvjetova. Ehinacea je samonikla biljka, karakteristična za sjevernoameričko tlo, međutim, danas je raširena po cijelom svijetu, a uzgaja se i namjenski za potrebe farmaceutske industrije.

 

Jačanje odbrambenih sposobnosti organizma

Pravilnom upotrebom ove biljke pomažemo svom organizmu da se bolje izbori sa napadima virusa i bakterija kojima je svakodnevno izložen. Ehinacea ima pozitivno dejstvo na uvećanje nespecifičnog imuniteta. Ona utiče na povećanje broja leukocita, a takođe stimuliše i sintezu interferona koji igraju važnu ulogu u imunom odgovoru.

Upotreba ehinacee se preporučuje kod osoba sklonih čestim infekcijama, kao i kod onih pacijenata kod kojih se infekcije vraćaju nakon liječenja antibioticima. Dokazano dejstvo ima u suzbijanju simptoma prehlade i gripa. Povoljno djeluje u borbi protiv gingivitisa, paradentoze i gljivičnih infekcija usne duplje, a korisna je i kod pojave afti. Svoje ljekovito dejstvo ispoljava i kod uboda insekata, manjih posjekotina i oštećenja kože, zbog antibakterijskih svojstava, a primijećeno je i da ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva. Preporučuje se i osobama koje imaju problema sa prostatom, kao i kod urinarnih infekcija uopšteno. Posebno mjesto u novijim istraživanjima ehinacee zauzima njena uloga u borbi protiv različitih vrsta kancera.

 

Preventivno dejstvo

Ehinaceu bi trebalo koristiti preventivno u onim godišnjim dobima kada su učestale sezonske infekcije. Trebalo bi je uzimati u periodu od 4 do 6 nedjelja. Najduži dozvoljeni period primjene je 8 nedjelja. Ukoliko je organizam već napadnut, ako su se pojavili prvi simptomi prehlade ili gripa, onda je potrebno uzimanje jačih doza u prvim danima. Različiti preparati imaju različit udio aktivne materije, pa se o načinu upotrebe i mjerama doziranja obavezno morate konsultovati sa svojim ljekarom i farmaceutom. Pored ekstrakata za oralnu primjenu postoje i preparati u obliku spreja, kao i gelovi za kožu.

 

Mjere opreza

Ehinacea se ne koristi kod djece mlađe od dvije godine. Dodatni oprez je potreban ukoliko je pacijent ranije pokazao neku vrstu alergijske reakcije na biljke iz porodice glavočika (maslačak, neven, kamilica). Ne koristi se kod osoba koje boluju od progresivnih autoimunih oboljenja, kao i u toku primjene imunosupresivnih lijekova i kortikosteroida.