Elegantna toplina

 

Ovo je još jedan od onih dijelova garderobe koji, jednostavno, pronalaze put do modnih pista iz sezone u sezonu, bez obzira na aktuelne trendove

 

Autor: M. Đokić

 

Priča o džemperima počinje otprilike u isto vrijeme kada i priča o pripitomljavanju životinja. Još uvijek nije jasno definisano da li su ovce postale predmet interesovanja naših predaka zbog mesa ili zbog materijala za odjeću, ali najvjerovatnije je u pitanju bila kombinacija oba razloga. Nakon prvobitnog ogrtanja u neprerađeno runo otkriven je postupak izrade filca. Tehnika filcanja je ostala gotovo nepromijenjena milenijumima, no tek je otkriće mogućnosti upredanja vunenih vlakana u nit dovelo do pravog napretka. Generacije vještih pletilja su svoju vještinu prenosile s koljena na koljeno sve do pojave mašinskog štrikanja. Umijeće izrade ručno štrikanih odjevnih predmeta je danas više hobi nego profesija mada postoji tržište za njih. Posebno visoku cijenu dostižu džemperi ručno štrikani od vune iz organskog uzgoja.

 

Vuna – idealan materijal

Krzno pojedinih sisara sastavljeno je od finih dlaka koje je obradom moguće pretvoriti u tanku nit visokog kvaliteta. Najčešće se koristi ovčija vuna, i to ona dobijena šišanjem runa. U upotrebi su i vlakna dobijena iščešljavanjem angorskih kunića, kašmirskih koza i još nekih vrsta životinja. Po svom hemijskom sastavu vuneno vlakno je uglavnom sačinjeno od proteina, uz mali procenat lipida i relativno visok sadržaj sumpora. Vlakna su presvučena slojem lanolina, a karakteristično za svako vlakno jeste da 85% njegove zapremine ustvari čini vazduh. Ovo je osobina koja je presudna za dobre termoizolacione sposobnosti vunenih odjevnih predmeta. Druga karakteristika prirodne vune je da, iako odbija vodu svojim površinskim slojem zahvaljujući lanolinu, svako vlakno može da upije količinu vode do 33% svoje težine, pritom ne pokazujući svojstva vlažnosti. Zbog toga je i dan-danas vuna omiljeni materijal planinara i svih ostalih ljubitelja aktivnog boravka u prirodi. Uslijed elastičnosti vlakana vuneni materijali se ne gužvaju, a još jedna osobina koja je izuzetno važna za modnu industriju jeste odlično prihvatanje različitih sredstava za bojenje. Ukoliko vunena vlakna nisu obrađena na pravilan način, prilikom nošenja se može javiti karakterističan osjećaj grebanja, što se danas događa rijetko, jedino u situacijama kada je vuna ručno predena.

 

Šta je ustvari džemper

Ovu riječ smo preuzeli iz engleskog jezika, a u zavisnosti od toga u kom dijelu svijeta se nalazite, može označavati različite odjevne predmete. Kod nas se najčešće odnosi na štrikani odjevni predmet koji se navlači preko glave, bez kopčanja. Englezi ovu vrstu odjeće zovu sweater, dok je termin kardigan rezervisan za džempere na kopčanje. Pulover je još jedan anglicizam i kod nas se obično odnosi na džemper bez rukava, mada i to zavisi od kraja do kraja. Postoje i štrikani prsluci, ali riječ džemper uglavnom obuhvata sve pomenute predmete u svakodnevnom govoru.

Ženski džemperi mogu biti i produženi kada zapravo predstavljaju vrstu haljine, a neki su krojeni tako da se nose stegnuti pojasom, koji može biti i sastavni dio pletiva. Džemperi u muškoj garderobi predstavljaju poseban segment i ukazuju na to koliko neko ustvari vodi računa o svom odijevanju. Izbor dobrog elegantnog muškog džempera zavisi od više činilaca. Navešćemo samo najbitnije: kroj (elegantan džemper ne smije izgledati kao da je pozajmljen od nekog ko je krupniji od trenutnog vlasnika, to jest mora savršeno da leži uz vašu figuru), finoća prediva od koga je ištrikan, nema vidno istaknut logotip proizvođača, ukoliko je na kopčanje ne koriste se rajsferšlusi već dugmad i svakako nije podložan stvaranju loptica ućebane vune.

 

Kako se džemper ušunjao u visoku modu

Od klasične radne odjeće ribara na britanskim ostrvima džemper je polako tokom XIX vijeka postao dio uniforme britanske mornarice. Prekretnicu su donijele dvadesete godine prošlog vijeka. Koko Šanel je unijela revoluciju u žensku modu oslobađajući žene viška tkanine i dajući im priliku da istaknu svoju figuru. Trikotaža je bila kao stvorena za to. Paralelno sa tim Princ od Velsa se 1921. pojavio u javnosti noseći džemper dobijen iz Škotske. Ovo je bio znak pripadnicima visokog društva da slijede njegov primjer. Tokom te decenije pisac Noel Kauard je svojim zaštitnim znakom učinio džemper sa rol-kragnom, što je takođe imalo mnogo modnih sljedbenika. U narednim godinama džempere su intenzivno nosili, i tako ih uštrikali u svakodnevnu modu, poznati muškarci poput Erola Flina, Kerija Granta, Stiva Mekvina, Majkla Kejna i Mika Džegera. Britanska manekenka Tvigi je takođe zaslužna za dio te popularnosti.

Ipak i nezavisno od poznatih ljubitelja džempera ovaj dio odjeće bi sigurno doživio podjednak uspjeh. Za to je zaslužno mnogo pozitivnih osobina. Počnimo od finoće vlakana. Najfinija vlakna vune merino ovaca tanja su od 12 mikrona (skoro tri puta tanje od ljudske vlasi). Tehnološki proces obrade vlakna je toliko uznapredovao da predmeti štrikani od ovako dobijenog prediva imaju nestvarnu mekoću. Mogućnosti dobijanja različitih tekstura u zavisnosti od tehnike pletenja  takođe su skoro beskonačne. Dodajmo na to sve boje svijeta i šare koje od njih mogu nastati i shvatićemo dio magije džempera.

 

Savjeti za nastupajuću sezonu

Trend monohromatskog izgleda se nastavlja i ove zime bez obzira na to da li ste se odlučili za pastelne nijanse ili za jarko obojenu odjeću. Džemperi su idealni za pobornike slojevite mode. Ukoliko ispod džempera imate košulju i kravatu, slobodno ćete moći da se raskomotite ako vam je pretoplo, bez bojazni da će vaš poslovni izgled biti narušen. Povratak mode iz osamdesetih godina prošlog vijeka donosi na modne piste džempere sa naramenicama. Paralelno sa tim patike, joga-pantalone i biciklistički šortsevi ne odustaju od svog dijela modnog tržišta, a džemperi se mogu savršeno uklopiti sa njima. Suknje se takođe vraćaju u velikom stilu. Prirodno je da su praćene i odgovarajućim džemperom. Udobnost je riječ koja dominira savremenom modnom scenom. Ono što vam dobar džemper pruža jeste upravo nevjerovatan osjećaj prijatnosti, postignut bez onog vrećastog izgleda koji ima garderoba šivena tako da vam ne sputava pokrete. Uz to, vuna se svrstava u obnovljive sirovine, što je od posebnog značaja za ekološki osviješćene ljubitelje mode. Jednostavnije rečeno – nema zime za džempere, a ni uz njih.