Vježbe koje pomažu

 

Svakodnevno dugotrajno sjedenje ima brojne loše posljedice na ukupno zdravstveno stanje našeg organizma. Zbog toga je svaki vid aktivnosti dobrodošao u borbi za bolje držanje.

 

Autor: M. Simić

 

Moderan način života donio je čovječanstvu mnoge pogodnosti, ali i jednu veliku skrivenu opasnost  ̶ sjedenje. Nakon hiljada godina evolucije tokom kojih se ljudski organizam prilagođavao stalnom kretanju u cilju opstanka, u svega nekoliko decenija smo došli do situacije u kojoj sjedeći provodimo najmanje osam sati dnevno, a ponekad i skoro cjelokupno vrijeme u kome smo budni.

Uslijed neaktivnosti dolazi do brojnih poremećaja u metabolizmu, tonusu mišića i ostalim bitnim zdravstvenim parametrima. Oslabljeni leđni i trbušni mišići ne pružaju dovoljnu potporu kičmenom stubu, a uz lošu tjelesnu posturu ovo za posljedicu ima i hronične bolove u leđima, vratu i ramenima. Umjesto da posegnemo za analgeticima, možda bismo mogli da uložimo malo truda i da u svoju svakodnevnu rutinu uvedemo nekoliko vježbi koje će nam sigurno činiti dobro.

Kretanje kao osnova zdravlja

Izađite iz prijevoza jednu stanicu ranije pa ostatak puta prevalite hodajući. Ukoliko na posao idete kolima, pokušajte da bar u sitne nabavke do okolnih radnji idete pješke. Penjanje i silazak uz i niz stepenice predstavljaju odličnu vježbu. Umjesto da poslije večere zauzmete svoju omiljenu poziciju na kauču, obujte patike i prošetajte se bar dvadeset minuta (počnite sa šetnjom od pet minuta pa svako veče dodajte po jedan minut dok ne stignete do dvadeset).

Trbušnjaci za programere

Tokom posljednjih godina mnogi ljudi su svoje kancelarijske stolice zamijenili velikim fitnes loptama što pozitivno utiče na njihovu muskulaturu. Ako ipak ostajete u svojoj stolici, onda uradite sljedeće: ispravite leđa i odignite jedno stopalo pet centimetara od tla. Zadržite ga u tom položaju pet sekundi, zatim to ponovite sa drugim stopalom. Prvog dana uradite po tri podizanja svakom nogom, zatim uvodite svakoga dana po jedno dodatno podizanje dok ne stignete do broja deset. Ponovite vježbu bar tri puta dnevno.

Razgibavanje ramenog pojasa

Opustite ruke pored tijela i kružite ramenima deset puta unaprijed, zatim deset puta unazad. Ovo bi trebalo da radite na svakih pola sata. Kada završite sa kruženjem, podignite ispružene ruke bočno laganim pokretom iznad glave dok vam se šake ne spoje, uz udisanje vazduha. Zatim uz izdisaj spustite ruke pored tijela istim putem. Ovo uradite pet puta. Osjećate se opuštenije i odmornije.

Kruženje kukovima

Za ovu vježbu ćete ipak morati da ustanete iz stolice. Napuštanje sjedećeg položaja je inače preporučljivo na svakih pola sata. Ustanite pored svog radnog mjesta, ispravite se, stavite ruke na kukove i kružite deset puta u smjeru kazaljke na satu. Zatim to ponovite u suprotnom smjeru. Oni koji vam se budu smijali će vam se vjerovatno uskoro pridružiti.

Aktivacija nogu

U pauzi između slanja dva mejla podignite koljena u sjedećem položaju tako da stopala ostanu oslonjena samo na vrhove prstiju. Zatim spustite cijelo stopalo na pod. Ovo možete da radite i u ritmu muzike koju slušate dok ste na poslu. Malo zahtjevnija varijanta ove vježbe izvodi se stojeći dok čekate prijevoz, stojite u redu ili bilo gdje drugdje. Propnite se na nožne prste i zatim se oslonite na cijela stopala. Osim što jačaju mišiće lista, ovi pokreti razmrdavaju i stopala, koljena, kukove i butne mišiće.