Hajde da se igramo

Autor: S. Stamenković

Osim jačanja porodičnih veza, društvene igre pospješuju memoriju i samopouzdanje

Vrijeme koje ukućani provode u svom domu, prilika je da nauče kako da sarađuju i prevaziđu prepreke zajedničkim snagama. Nakon svakodnevnih obaveza koje imaju đaci i studenti, kao i roditelji koji odlaze na posao ili rade na daljinu, ostaje sasvim dovoljno vremena za zajedničke aktivnosti kroz koje će bolje upoznati jedni druge i stvoriti čvršće veze.

Društvene igre u kojima mogu učestvovati svi članovi porodice podstiču empatiju, zajedništvo, takmičarski duh, vjeru i optimizam.

Društvene igre za najmlađe

Verbalna komunikacija i interakcija su važne u ovim igrama, kao i strpljenje i poštovanje redoslijeda. Također, podstiču sposobnost djeteta da se fokusira.

Na slovo, na slovo: U jednostavnijoj varijanti jedan od igrača zamisli predmet u prostoriji, zapiše na papiru, a ostalima kaže samo početno slovo. Takmičari naizmenično postavljaju po jedno pitanje, nastojeći da otkriju zamišljeni predmet. Mogu odmah pogađati, ali nakon dva neuspjela pokušaja bivaju eliminirani. Pobjednik je onaj ko prvi pogodi o kom se predmetu radi.

Lov na blago: Nakon što svi izađu iz prostorije, jedan od igrača treba da sakrije neki predmet . Ukućani se vraćaju i počinju potragu, a pobjednik je onaj koji pronađe skriveni predmet.

Kaladont: Igra se tako da kad jedan igrač kaže neku riječ, drugi mora reći riječ koja počinje sa zadnja dva slova prethodne riječi. Igra završava kad neko osmisli riječ koja se završava slovima od kojih se ne može sastaviti nova riječ, kao što je kaladoNT.

Nastavi priču: Jednostavna zabavna igra za celu porodicu koja uvijek završi smijehom. Prvi igrač kaže jednu riječ, a svaki sljedeći ponovi prethodnu i doda svoju, tako da nastanu duge i smiješne i često nelogične rečenice. Iz igre ispada onaj koji pogriješi.

Igre za cijelu porodicu

Starijoj deci su interesantne strateške igre koje im pomažu da osim strpljenja razvijaju vještine kao što su planiranje i razmišljanje korak unaprijed.

Monopol: Najprodavanija društvena igra svih vremena. Pravila igre su svima dobro poznata – čuvajte se zatvora, gradite na svojoj zemlji, pobijedite konkurente. Igrači nastoje da do pobijede stignu gomilanjem novca i nekretnina. Izgleda jednostavno, ali iziskuje mnogo vještine, planiranja i sreće.

Jamb: Cezarova izreka “Kocka je bačena” u ovoj igri odnosi se na pet kockica koje igrači naizmenično bacaju, a rezultate upisuju u za to predviđene tabele. Od umijeća igrača da “bace” kentu, ful, poker ili jamb i da postignu što veći zbir, zavisi i pobjeda.

Puzzle:  Koncentracija, strpljenje, upornost, razvoj memorije, rješavanje problema i sve to samo u jednoj igri, pa ne čudi da postoje takmičenja u slaganju, muzeji puzzli i Svjetski dan puzzli. Motivi na njima mogu biti različiti, kao i broj dijelova, ali dobra porodična zabava je garantovana.

Društvene igre šalju poruku da se sreća može promijeniti u trenu, na bolje ili gore, i da nikada ne treba odustajati.