Savjeti za zdravu trudnoću

 

Trudnoća predstavlja fiziološko, ali i drugo stanje žene. Ovaj dualni pristup najbolje sagledava aspekte zdrave trudnoće.

 

autor: Dr M. Lazarević–Šuntov, Specijalista ginekologije i akušerstva

 

Najkraće rečeno, trudnoća je prirodni proces koji započinje usađivanjem oplođene jajne ćelije na odgovarajuće mjesto u materici i završava se porođajem. Traje 40 nedjelja od dana posljednje menstruacije ili 10 lunarnih mjeseci. Trudnoću prate velike promjene na svim organskim sistemima, kako na fizičkom, hormonskom tako i na emocionalnom planu. Sve ove promjene su po pravilu privremene. Zapremina šupljine materice prosječno iznosi manje od 10 ml, dok se u trudnoći ona uvećava i mijenja da bi prihvatila plod, posteljicu i plodovu vodu i dostiže vrijednosti od oko 5 litara i više. Cirkulatorni sistem se mijenja u smislu postepenog povećanja volumena krvi za 50%, omogućavajući na taj način sigurnu prehranu ploda kao i adekvatnu pripremu tijela za krvarenje u porođaju. Na koži se kod otprilike 90% žena javljaju pigmentne (braon) fleke na licu i vratu, zvane chloasma gravidarum, u srednjoj liniji stomaka (linea nigra), kao i tamnije prebojena koža bradavica i genitalne regije. Koža trbuha, dojki i butina postepeno se rasteže, što ponekad stvara takozvane strije. Zglobovi karlice postaju pokretniji pod hormonskim uticajem tako pripremajući porođajni kanal za prolazak bebe, a kičma i ramena trudnice se pod teretom izvijaju, pritiskajući nerve ruku pa je čest osjećaj slabosti, trnjenja i bolova u gornjim ekstremitetima.

 

Unapređenje zdravlja majke direktno je ulaganje u zdravlje budućeg djeteta

Planiranje trudnoće je pravi trenutak da se uvedu zdrave navike u ishrani i započne redovno vježbanje ako te navike nisu već uvedene prije trudnoće. Skidanje prekomjernih kilograma kao i regulacija metabolizma vježbanjem i pravilnom ishranom može doprinijeti bržem zatrudnjivanju i kasnijem uspješnom toku trudnoće. Posjeta ginekologu važna je zbog kompletnog pregleda, PAP testa, briseva, pregleda dojki i dodatnih savjeta. Folna kiselina od 400 mcg jednom dnevno u dužem vremenskom periodu preporučuje se kao prevencija anomalija nervne cijevi. Ovo je, takođe, pravi trenutak za posjetu stomatologu. Cigarete i alkohol ispoljavaju dokazano štetni uticaj u trudnoći i treba prekinuti konzumiranje tih proizvoda. Današnja nauka tvrdi da genetski kod ploda pamti sve nepovoljne uticaje koje je pretrpio u materici i na bazi kojih može dovesti do razvoja nekih bolesti i stanja kod djeteta, a kasnije i kod odraslog čovjeka. Zato je poželjno u trudnoću ući sa optimalnim zdravljem, a tokom trudnoće nastaviti sa zdravim životnim stilom.

 

Početak trudnoće

Izostanak menstruacije najčešći je simptom kojim se trudnoća oglašava. Najpraktičnije je uraditi komercijalni urin test koji se može kupiti u svakoj apoteci (dvije roze crte potvrđuju trudnoću). Ginekolog će na prvom pregledu utvrditi da li je plod na pravom mjestu, ustanoviti njegovu vitalnost i predočiti novonastaloj trudnici dalju dinamiku različitih testova i pregleda, određenih protokolima feto-maternalne medicine, koji se planiraju u daljem praćenju trudnoće. U prvom trimestru često su prisutni mučnina, gubitak apetita kao i umor. Potrebno je imati količinski manje i lakše, ali zato češće obroke, i lagano se hidrirati malim količinama vode. Izbjegavati slatkiše i industrijske sokove. Ovo je period u kome se odvija organogeneza tj. formiranje svih organa bebinog tijela, pa ništa od lijekova ne uzimati bez konsultacije sa ginekologom. Ne preporučuje se ni farbanje kose u ovom periodu. Treba birati tehnike bojenja kose gdje farba ne dolazi u kontakt sa kožom glave. Pravilno dozirana fizička aktivnost jako je važan element zdrave trudnoće.

 

Vidljive promjene, pripremite se na vrijeme

U drugom trimestru najčešće prolazi mučnina i nastupa najlaganiji period trudnoće. Stomak, iako vidno primjetan, još uvijek omogućava dobru pokretljivost. U ovom periodu uočava se značajno preoblikovanje tijela, porast dojki, pa je ovo trenutak za kupovinu udobnog pamučnog veša, grudnjaka koji su prilagođeni i za kasnije dojenje kao i odjeće i obuće posebno dizajnirane za trudnice u kojoj ona može lijepo izgledati i slobodno se kretati. Od 24. nedjelje trudnoće ginekolog predlaže pristupanje psihofizičkim pripremama za porođaj. Ovaj program je jako važan za sticanje znanja i vještina kako da se prepozna svaka faza normalnog porođaja i u njima aktivno i uspješno učestvuje. Obično tada raste i apetit, pa je važno napomenuti da je netačno vjerovanje da se u drugom stanju mora jesti za dvoje. Potrebe se samo neznatno uvećavaju, za oko 300 kCal, slikovito, to je još jedna šoljica sladoleda ili jedan sendvič sa tunjevinom. Poželjno je jesti tri obroka koje čine hljeb i peciva od cijelog zrna, svježe povrće, nemasna mesa, riba, mlijeko i mliječni proizvodi i dvije užine kada je vrijeme za svježe voće. Obroke ne preskakati, posebno ne doručak, a gladovanje štetno djeluje na plod. Kafa je dozvoljena u trudnoći, ali ne više od 2 do 3 šoljice dnevno. Normalnim porastom tjelesne mase u trudnoći smatra se dobitak 11–15 kg. Seksualni odnosi u trudnoći nisu zabranjeni pod uslovom da je ona urednog toka.

 

Trudnoća se bliži kraju

Treći trimestar jeste samo finale trudnoće, često praćeno nešto težom pokretljivošću, gorušicom (preporučuju se manje obilni obroci, više tečnosti i grickanje badema koje pomaže), hemoroidima (regulisati stolicu rehidratacijom i pojačanim unosom hrane bogate vlaknima), otokom nogu (preporuka je izbjegavati sjedenje i stajanje, umjesto toga hodati i ležati sa nešto podignutim nogama i smanjiti unos soli). Ovo je, takođe, period kada se porodica priprema za dolazak novog člana. Bez obzira na to kakve tegobe mogu da prate trudnoću i kog intenziteta one bile, ipak su prolazne. Ženi donose nova iskustva, saznanja o sopstvenom tijelu i njegovoj skrivenoj snazi, novi pogled na svijet u najljepšoj glavnoj ulozi na svijetu, ulozi mame.

 

 

 

Ja'Whaun Bentley Jersey