Poruka ljubavi i poštovanja

 

Dan žena je praznik koji predstavlja višedecenijsku borbu za ravnopravni položaj žena u društvu. Ta borba još uvijek nije završena, a svakako je poželjno iskazati poštovanje ženama svakoga dana u godini.

 

Autor: S. Sušić

 

Tradicija davanja osmomartovskih poklona kao da je pomalo utihnula tokom posljednjih godina. Trebalo bi da se potrudimo da se takvo stanje promijeni. Simbolični gest poklanjanja cvijeta partnerki, učiteljici, koleginici, komšinici, prodavačici u pekari i svim onim drugim dragim ženama predstavlja znak pažnje kojim govorimo da smo svjesni koliko bi ovaj svijet bio siromašniji bez njih. Zato ne smijemo da se pravimo kako ovaj datum ne postoji, a naravno da je i svaki drugi dan u godini podjednako pogodan za iskazivanje poštovanja prema ženama. Kao i uvijek kada su pokloni u pitanju, skupocjenost nije primarni faktor koji ukazuje na to da li nekoga volimo i poštujemo. Običnih par cvjetića koje smo svojeručno aranžirali govore o trudu koji smo uložili kako bismo iskazali svoje iskreno mišljenje više nego bilo koji fiskalni račun.

 

Kako napraviti slatki mali buket

Budući da većina muškaraca nema mnogo iskustva u ovakvim situacijama, pokušaćemo da damo što jasnije instrukcije. Potrebna vam je ukrasna kutija koju možete pronaći u bilo kojoj knjižari ili opremljenijoj robnoj kući. Spužvu koja služi kao podloga u koju se ubadaju cvjetovi možete nabaviti u specijalizovanim cvjećarskim radnjama. Makaze vjerovatno već imate. Ostalo je da izaberete cvjetove. Ovo je stvar ličnog ukusa, naravno da pomaže ako znate da li dama kojoj spremate buket ima svoje favorite među cvjetnim ljepotanima. U svakom slučaju, potrebno je da vodite računa o slaganju boja kako cvjetova međusobno, tako i cijelog aranžmana sa kutijom. Mi smo se odlučili za hrizanteme zbog njihove punoće i raskošnosti, kao i zbog toga što znamo da ovako pripremljen buket može dugo da traje.

 

Sjeckanje i aranžiranje

Cvjetne grane je potrebno skratiti na odgovarajuću dužinu, tako da cvjetovi nakon aranžiranja izlaze izvan oboda kutije. Zbog toga prvo treba da ubacite spužvastu podlogu u kutiju. Prije nego što ubacite podlogu u kutiju, podlogu treba da ostavite dvadesetak minuta u činiji sa vodom da bi se natopila. Savjetujemo vam i da je prije stavljanja u kutiju ubacite u najlon kesu kako se kutija ne bi oštetila od vlage. Cvjetne drške treba da zabodete u podlogu otprilike oko 3 cm duboko. Aranžiranje počinje od sredine podloge pa se zatim cvjetovi zabadaju prema obodu dok se sve lijepo ne popuni. U cvjećarama je moguće pronaći i različite vrste ukrasnog zelenila, koje buketu daje dodatnu notu svježine. Kada ste zadovoljni rezultatom, ostaje vam još samo da nekoga obradujete. Ukoliko tome što ste napravili dodate i čokoladu, sigurno nećete pogriješiti.