Prsten – simbol vječnosti

Autor: S. Stamenković

Prsten je najzastupljeniji dio nakita u svim kulturama, a priča o prstenju kroz historiju utkana je u naše poimanje ljubavi, romantike i moći.

Ljudi su još u prahistoriji željeli da istaknu svoju ljepotu bojama i ukrasima od kamenčića, školjki, travki, cvijeća, kasnije od metala, stakla, dijamanata. I dok su se kroz vijekove mijenjali oblici, načini izrade i simbolika nakita, prsten je bio i ostao simbol vječnosti.

Beskrajni krug bez kraja i početka, dokaz je ljubavi, pripadanja, porodične tradicije,  statusa, moći i prestiža.

Nose ga i muškarci i žene, a mnogi su spremni da za ovaj komad nakita izdvoje i po nekoliko miliona evra.

Slatko obećanje

Priča o prstenju kroz historiju utkana je u naše poimanje ljubavi, romantike i moći, od romantične zakletve na vječnu vjernost, preko pečatnjaka kojima su se u vosku ovjeravala značajna dokumenta, do sakrivenog otrova za nesretne heroine ili nepokolebljive junake.

Običaj sličan darivanju vjereničkog prstena nastao još u drevnom Egiptu.  Prvi vjerenički prsten sa dijamantom poklonio je Maksimilijan Prvi svojoj budućoj supruzi Mariji od Burgundije 1477. godine. Izabrao je dijamant zbog njegove jačine i ljepote jer je na taj način želio da pokaže Mariji koliko je jaka i lijepa njihova ljubav.

Nakit je često bio i nacionalno obilježje, dio folklora i tradicije pa je to i do danas ostao. Verenički prsten nosi se prstenjaku zbog vjerovanja da njime, sve do srca prolazi “vena amoris”.

Najskuplji vjerenički prsten svih vremena krasio je prst glumice Elizabeth Taylor. Prsten sa brušenim dijamantom od 33 karata, Ričard Barton platio je čak 8, 8 miliona dolara.

Moć vladanja drugima i samim sobom

Neprikosnoven simbol moći, pečatni prsten spominjan je još u Bibliji, a nosili su ga i u antičkoj Grčkoj i starom Rimu. Na njemu su se gravirali porodični simboli, monogrami, grbovi. Bio je dio identiteta vladarskih i plemićkih porodica, koje su ga koristili za ovjeru važnih državnih i porodičnih dokumenata.

Sačuvan je kao dio porodičnog nasljeđa mnogih dinastija i plemićkih porodica, tako da ga i danas nose pripadnici visokog društva i kraljevskih porodica.

Kada je riječ o srpskim vladarima, prstenje Stefana Prvovenčanog, kraljevića Radoslava i kraljice Teodore predstavlja, za sada, jedini sačuvani nakit koji je pripadao srpskim srednjovjekovnim vladarima ili članovima njihove uže porodice.

Brojne su priče i legende o prstenu koje su održale do danas. Potraga za prstenom dio je starih germanskih priča koje su inspirisale operu „Prsten Nibelunga“ Riharda Wagnera. Nama je danas svakako najpoznatija Tolkeinova priča „Gospodar prstenova“.

Zajednička nit koja povezuje sve ove priče je iskušenje. Onaj ko ga nosi na velikim je mukama, ali ima mogućnost da pobjedi strahove, sumnje, poroke i stekne najveću moć – moć vladanja samim sobom.

Moć da uđu u karakter drugih ljudi, da nas svojom glumom razgale i rastuže imaju i vrhunski glumci, tako da se prestižna srpska nagrada za životno djelo zove “Dobričin prsten”, a dobila je ime po glumcu Dobrici Milutinoviću.

Ljubav i uspjeh u prvom planu

Prsten je najzastupljeniji dio nakita u svim kulturama, a žene ga rado nose zbog simbolike, porodične tradicije, ljepote, stila, glamura, skupocjenog izgleda.

One kojima je to omiljeni dio nakita, tvrdi psihologija, imaju jaku želju za ljubavlju, nježnošću i uspjehom na poslovnom planu. Američki psiholog dr Ejmeri Vilson, koji se bavio ovom temom, smatra da prsten šalje najkompletniju poruku o ličnosti i da žene kojima je to najdraži komad nakita, čvrsto stoje na zemlji. Čak i oblik prstena mnogo govori o njegovoj vlasnici – ovalno biraju ženstvene ali buntovne, dok okrugle nose tradicionalne osobe kojima je porodica na prvom mjestu. Četvrtasto prstenje nose ekscentrične dame koje uživaju u ljepoti i veoma su ambiciozne. Oblik suze otkriva melanholičan karakter, a srce nose “vječite djevojčice” koje se nadaju da će pronaći princa iz bajke.

Psiholozi smatraju da prsten nosimo na prstu čiju ulogu želimo podsvjesno da naglasimo. Kažiprst ukrašavaju osobe koje su rođeni lideri i ne podnose kritike, prsten na srednjem prstu “govori” da je osobi najbitniji materijalni i društveni status. Prstenjak naglašavaju dame kojima su porodica i ljubav na prvom mjestu. Nakit na malom prstu nose kreativne, maštovite i hrabre osobe.

One koje se opredjeljuju samo za jedan prsten na ruci vrlo su autoritativne, dok su one koje nose više prstenja veoma društvene i uvijek okružene prijateljima.

Ukoliko prstenje nosite samo na desnoj ruci, vi ste praktični i stojite čvrsto na zemlji, isključivo na lijevoj nose sanjari, a na obje osobe koje veoma drže do prijatelja.

Dame kojima je omiljeno veliko i upadljivo prstenje, krasi jaka volja, organizacione sposobnosti i želja za dominacijom, dok su osobe koje vole tanak i neupadljiv prsten romantične prirode,  stidljive , nesigurne i romantici.

Osobe koje mijenjaju prstenje u zavisnosti od prilika ili garderobe vole slobodu i ne dozvoljavaju da ih nešto ograničava.

Najnoviji trend, nošenje prstenja na prvom, gornjem i srednjem zglobu prsta govori da je pogled na prstenje kao modni detalj potpuno osavremenjen. Ove sezone možete da naredate i po desetak prstenčića bilo samo u obliku burme, ili ukrašenih svjetlucavim kamenčićima, cirkonima, privjescima ili čak lancima. Popularan je i prsten koji prekriva nekoliko prstiju ili čitav nokat, a sve je više onih koji se odlučuju za tetoviranje prstena.