Majčino mlijeko je najbolji izbor

 

Čudesni sastav majčinog mlijeka i dalje je predmet istraživanja, prije svega u industriji adaptiranih mliječnih formula koje su jedina preporučena zamjena za majčino mlijeko.

 

autor: Dr R. Kosić

 

Mlijeko je osnovna namirnica u ishrani dojenčeta u prvih nekoliko mjeseci života. Majčino mlijeko ili adaptirana mliječna formula imaju sastav koji omogućava nezrelom sistemu za varenje potpuno iskorištavanje hranljivih materija, dovoljno vode i niz sastojaka koji su neophodni za rast i razvoj. Sa sazrijevanjem mlijeko će postati nedovoljno za narasle potrebe vaše bebe – postepeno ćete uvoditi nemliječnu ishranu kako biste zadovoljili potrebe za energijom, mineralima i vitaminima. Poslije prvog rođendana zdravo dijete će se radovati zajedničkim obrocima koje pripremate za cijelu porodicu.

 

Idealna hrana za novorođeno dijete

Optimalan sastav i količina hranljivih materija organizam dojenčeta optimalno apsorbuje iz digestivnog trakta. Glavni izvor energije u njemu su lako svarljive masti sa velikim sadržajem nezasićenih masnih kiselina. One nisu samo izvor energije za intenzivni rast, nego su neophodne za razvoj mozga i vida. Laktoza je lako svarljivi šećer koji podstiče rast dobrih bakterija u crijevima bebe. Za izgradnju tkiva i organa beba će iz mlijeka dobiti bjelančevine. I ove bjelančevine su posebne, jer osim što su neophodne za rast, one i pomažu razvoj imunog sistema. Za normalan razvoj centralnog nervnog sistema neophodne su aminokiseline: cistein, taurin i triptofan. Željeza u majčinom mlijeku ima relativno malo, ali se izuzetno dobro koristi. Osim hrane, majčino mlijeko, pošto sadrži odbrambene ćelije i antitijela, ima izuzetno važnu ulogu u odbrani od infekcija. Zbog toga dojene bebe mnogo rjeđe obolijevaju od infekcija sistema za varenje i disanje.

 

Priprema dojki za uspješno dojenje

Ovaj proces odigrava se već tokom trudnoće. Nakon porođaja prestaju da djeluju hormoni posteljice, beba se odmah stavlja na majčine grudi i nervni impulsi preko bradavice stižu do mozga koji proizvodi hormon prolaktin. Zatim prolaktin preko krvi stiže u dojku i utiče na stvaranje mlijeka u mliječnim žlijezdama. Tokom sisanja se proizvodi još jedan važan hormon, a to je oksitocin. Njegov zadatak je da potpomogne istiskivanje mlijeka od mliječnih žlijezda do otvora na bradavici. Sve ovo djeluje kao veoma komplikovan mehanizam. No, priroda je ipak sve uredila da ovaj proces teče skladno. Svaka zdrava majka je sposobna da prirodno hrani svoje novorođenče. Problemi vezani za dojenje su u primitivnim sredinama rijetkost.

 

Kolostrum

Prvo mlijeko (kolostrum) je zlatno-žuto, kremasto mlijeko koje se stvara u malim količinama u prvim danima poslije porođaja. Ima ga malo, tačno toliko koliko je potrebno tek rođenoj bebi. Ipak, višestruko je značajno zato što je lako svarljivo, ima nizak sadržaj ugljenih hidrata i masti, ali je bogato vitaminima, mineralima i proteinima. Novorođenče ima mali želudac, potrebna mu je mala količina veoma hranljivog mlijeka. U ovim danima novorođenče treba da sisa često, na zahtjev, jer još uvijek ne može da pojede velike količine hrane. Nakon nekoliko dana nadoći će prelazno mlijeko, ovo iznenadno nadolaženje velikih količina mlijeka može da bude za majku neprijatno, a nedovoljno pražnjenje grudi može da se komplikuje zapaljenjem mliječnih žlijezda (mastitisom). Posavjetujte se sa patronažnom sestrom ili pedijatrom o mogućem olakšanju za vas i bebu tako što ćete izdojiti malu količinu mlijeka prije podoja, na taj način olakšavate bebi početak dojenja. Pražnjenjem zaostalog mlijeka poslije podoja stimulišete dojke na lučenje mlijeka.

 

Zrelo majčino mlijeko

Ono se stvara poslije dvije nedjelje uspješnog dojenja. Sadržaj proteina i minerala se smanjuje, a procenat masti i ugljenih hidrata se povećava. Mlijeko postaje svjetlije, rjeđe, količina se značajno povećava. Majčino mlijeko je uvijek dobrog kvaliteta i najbolja je hrana za bebu. Ne dozvolite da vas zabrine vodena struktura i bljeđa boja. U ovom periodu se obično poveća strah od rijetkog mlijeka, uvodi se dohrana adaptiranim mliječnim formulama. Količina mlijeka u dojkama će se smanjivati onoliko koliko se povećava unos dohrane. Ovaj civilizacijski doprinos dilemi „nekvalitetnog majčinog mlijeka” uzrok je velikih frustracija kod neiskusnih majki i nepravilne ishrane u prvim mjesecima. Sastav zrelog mlijeka varira u toku dana, ali i tokom samog podoja; na početku podoja je vodenastije, potom sve kaloričnije, zato treba isprazniti dojke do kraja, naredni podoj započeti na dojci na kojoj je prethodni završen. Ukoliko ste u dilemi da li dijete dobro napreduje, odvedite ga na mjerenje u savjetovalište prije nego što kupite adaptiranu formulu.

 

Prednosti dojenja

Rano stavljanje bebe na dojku ima niz prednosti: dragocjeno prvo mlijeko dospijeva u organizam bebe, podstiče se izbacivanje stolice i smanjuje mogućnost razvoja žutice, dojenje podstiče izbacivanje posteljice i smanjuje gubitak krvi kod majke. Najvažnije je uspostavljanje veze između bebe i majke. Stvara se odnos koji uspješno započinje još tokom trudnoće, a učvršćuje se sa svakim podojem. Pedijatrijska praksa priznaje neprikosnovenost kvaliteta majčinog mlijeka u odnosu na bilo koju drugu hranu tokom prvih mjeseci života. Ishrana majčinim mlijekom je besplatno ulaganje u zadovoljstvo i zdravlje svakog novorođenog djeteta.