Slatko i zdravo

 

Prekomjeran unos šećera može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja, zato je dobro izbjegavati ga ili bar njegovu upotrebu svesti na najmanju moguću mjeru.

 

Autor: B. Božović

 

Kada pomenemo zdrav način ishrane, mnogi od nas se namršte jer misle da to znači odricanje od uživanja u slatkišima. Međutim, to uopšte ne mora da bude tako. Zdrava ishrana je prije svega dobro uravnotežena na način koji našem organizmu pruža sve potrebne nutrijente u dovoljnoj količini. Umjerenost u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću ovdje predstavlja ključnu riječ. Napominjemo da pretjerivanje svakako ne donosi dobre rezultate čak iako se hranite isključivo osvjedočeno zdravim namirnicama. Drugačije rečeno, važni su i kvalitet i kvantitet. Dokle god se držite principa da jedete redovno i u razumnim količinama, moći ćete da u jelovniku zadržite i slatkiše. Mi vam nudimo tri provjerena recepta koji se spremaju bez dodatka šećera.

 

Čokoladni mafini

Sastojci:

180 g crne čokolade

200 g putera

2 jaja

2 kašike kakao praha

med ili stevija, po želji

 

Priprema:

Crnu čokoladu izlomiti na sitnije komade i otopiti na tihoj vatri. Dodati puter i sve sjediniti u homogenu masu. Bjelanca ulupati u pjenu, žumanca umutiti sa kašikom meda (ili stevijom, po želji) i kakao prahom, pomiješati ih sa bjelancima, pa u to dodavati otopljenu čokoladu uz lagano miješanje. Peći u kalupima za mafine u rerni zagrijanoj na 250°C.

 

Kokos kuglice

Sastojci:

2 jabuke

2 šolje ovsenih pahuljica

2 narandže

1 šolja sušenog voća

1 kašika meda

kokosovo brašno

 

Priprema:

Jabuke oguliti i izrendati, pomiješati sa pahuljicama, iscijeđenim sokom narandži, sitno sjeckanim suhim voćem i kašikom meda. Promiješati dok ne postane homogeno i ostaviti desetak minuta da odstoji. Od dobijene smjese oblikovati kuglice i uvaljati ih u kokosovo brašno. Ostaviti ih u frižideru da se stegnu.

 

Pita od bundeve

Sastojci:

500 g kora za pitu

600 g bundeve

50 g oraha

50 g badema

100 g meda

5 kašika ulja

 

Priprema:

Bundevu očistiti i izrendati, pomiješati sa sitno sjeckanim orasima i bademima, dodati med i malo ulja pa sve sjediniti. Nafilovane kore umotati i slagati u pleh prekriven papirom za pečenje. Staviti jednu koru kao podlogu i jednu preko složenih urolanih kora. Premazati malom količinom ulja i peći u rerni zagrijanoj na 180°C. Nakon vađenja iz rerne pokriti krpom i ostaviti da se prohladi.