Pravila za blistav osmijeh

 

Redovno i pravilno održavanje higijene zuba i usne duplje igra važnu ulogu u očuvanju dobrog zdravlja.

 

autor: J. Petrović

 

Najčešća oboljenja zuba i usne duplje nastaju kao posljedica nakupljanja zubnog plaka. Ova bezbojna masa se taloži na površini zuba i predstavlja dom velikom broju bakterija. Posljedice za zdravlje uslijed nepravilne higijene zubnog aparata, pored karijesa i parodontopatije, mogu da budu dalekosežne. Pomenućemo probleme sa kardiovaskularnim sistemom i povećanje rizika od moždanog udara.

 

Osnovni pribor za održavanje higijene

Četkica za zube predstavlja osnovno sredstvo u borbi protiv neželjenih zubnih naslaga. Trebalo bi izabrati one umjerene tvrdoće, izrađene od sintetičkih vlakana da bi se umanjila mogućnost zadržavanja bakterija na samoj četkici. Glava četkice ne bi trebalo da bude duža od tri centimetra, šira od jednog centimetra, a dužina vlakana ne bi trebalo da prelazi dvanaest milimetara. Četkicu bi trebalo mijenjati na svakih dva do tri mjeseca, ili ranije ako počne da pokazuje znake istrošenosti. O izboru četkice i paste najbolje je konsultovati se sa svojim stomatologom i farmaceutom.

Tokom posljednjih godina sve popularnije su električne četkice za zube. Stomatolozi ih preporučuju osobama koje imaju fiksne proteze, krunice, mostove i implante. Uređaji koji za čišćenje zuba koriste usmjereni mlaz vode su takođe dostupni na tržištu i pokazali su dobre rezultate u borbi protiv parodontopatije.

 

Dodatni pribor

Budući da četkice ne mogu da djelotvorno dopru do svih površina zuba, neophodna je i upotreba konca i interdentalnih četkica. Pomoću njih se odstranjuju bakterijske naslage iz međuzubnih prostora, kao i područja uz desni. Uz preporuku stomatologa i farmaceuta moguće je koristiti i tečnosti za ispiranje usta koje sadrže različite aktivne sastojke.

 

Pravilna tehnika je važna!

Na suhu četkicu treba nanijeti malo paste i zatim postaviti četkicu paralelno sa nizom zuba, tako da se naslanja na desni i zube pod uglom od 45°. Blago je pomjeriti par puta lijevo-desno da bi vlakna mogla da dopru do prostora između zuba. Zatim laganim pokretima prema dolje čistiti gornje zube. Kod donjih zuba pokreti čišćenja idu prema gore (uvijek od desni prema vrhu zuba). Nakon čišćenja spoljašnje strane zuba na isti način očistiti i unutrašnje strane. Na kraju očistiti grizne površine pokretima naprijed-nazad. U redovnu rutinu bi trebalo da spada i čišćenje gornje površine jezika.

Konac za zube ne bi trebalo na silu gurati između zuba, već bi ga trebalo lagano uvoditi u međuzubni prostor pomoću blagih cik-cak pokreta, uz praćenje obline zuba.

 

Redovno i dovoljno dugo pranje

Zube bi trebalo oprati nakon svakog obroka. Trajanje ovog postupka ne bi trebalo da bude manje od tri minuta. Budući da nismo uvijek u prilici da to uradimo, preporučuje se ispiranje usta vodom što djelimično odstranjuje dio naslaga. Minimalna preporučena učestalost pranja zuba je dva puta dnevno, ujutru i uveče. To je najmanje što možemo i moramo da učinimo za zdravlje svojih zuba.