Počnite sa prevencijom na vrijeme

 

Degeneracija makule (žute mrlje) ne dovodi do potpunog sljepila već izaziva gubitak centralnog vida te pacijenti ne mogu da čitaju, ali mogu da se kreću u prostoru.

 

Autor: Mr ph J. Nešović

 

Degeneracija žute mrlje je jedan od gorućih problema u modernoj oftalmologiji. Vezana je za populaciju koja stari i zbog toga nosi naziv senilna makularna degeneracija, ali se sve češće javlja i kod mlađih.

 

Mrežnjača i žuta mrlja

Specijalni dio mrežnjače zadužen za centralni vid i razlikovanje detalja je makula ili žuta mrlja. Gust raspored receptora u makuli omogućava oštrinu vida, zapažanje detalja i raspoznavanje likova, čitanje, pisanje, prepoznavanje boja.

Degeneracija žute mrlje nije bolna i osoba vrlo često ne primijeti nikakve promjene sve dok ne dođe do značajnog oštećenja centralnog vida. Glavni simptom je zamućen, nejasan centralni vid, koji se ne može korigovati naočalama. Bolest zahvata oba oka, ali je jedno oko uvijek više zahvaćeno.

 

Kako nastaje degeneracija žute mrlje?

Najčešći uzrok je proces starenja organizma i zato se javlja prevashodno kod starijih osoba. Pravi uzrok nije poznat, ali ono što znamo jeste da i genetika ima značajnu ulogu, pa stoga imamo i familijarno javljanje bolesti.

 

Simptomi

Kod degenerativnih promjena žute mrlje postepeno slabi centralni vid i prateći simptomi su:

Suhi oblik degeneracije žute mrlje

  • potreba za jačim svjetlom prilikom čitanja
  • otežano čitanje štampanog ili pisanog teksta zbog zamagljenog vida
  • otežano uočavanje detalja na osobi koja se posmatra (na primjer oči, usta)
  • izmijenjeno viđenje boja (tamnije i bljeđe)
  • problemi u adaptaciji svjetlo/tama

Vlažni oblik degeneracije žute mrlje

  • prave linije izgledaju talasasto, iskrivljeno ili isprekidano
  • siva, prazna polja u vidnom polju
  • gubitak centralnog vida (prazan prostor u tekstu)
  • različita veličina predmeta na oba oka
  • različit intenzitet i kontrast boja između oba oka

 

Kako preduprijediti i zaustaviti bolest?

Vitamin A – Potrebno je unositi dovoljne količine vitamina A jer se njegovim korištenjem sprječavaju upale rožnjače, suhoća oka, noćno sljepilo i pojava katarakte. Namirnice bogate vitaminom A su crveno i žuto voće i povrće. One sadrže beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A.

Vitamin C – U pitanju je snažan antioksidans, koji sprječava napredovanje degenerativnih promjena u degeneraciji žute mrlje, smanjuje rizik od pojave katarakte i snižava očni pritisak. Tijelo nema mogućnost skladištenja vitamina C pa ga je potrebno svakog dana unositi.

Vitamin E – On je snažan antioksidans i njegov pravilan unos smanjuje rizik od pojave degeneracije žute mrlje i katarakte. Njega nalazimo u orašastim plodovima (na primjer bademi, orasi) i sjemenkama suncokreta.

Lutein i zeaksantin su žuti pigmenti iz grupe karotenoida, koji se u organizmu u najvećoj koncentraciji nalaze u strukturama oka – mrežnjači (žutoj mrlji) i sočivu. To su prirodni antioksidansi koji doprinose zaštiti oka od štetnog dejstva sunčeve svjetlosti, odnosno fotooksidacije i pomažu održanju dobrog vida.