Alternativa kontracepciji za žene

Autor: M. Marjanović

Da li su muškarci sa Balkana spremni za kontraceptivnu pilulu ili će to da ostane “ekskluziva” samo za žene? Da li je to samo “problem” žena ili i muškarci treba da preuzmu odgovornost? Ovoga puta pozabavićemo se pitanjem dokle je nauka stigla u istraživanjima

Naučnici godinama traže mušku kontraceptivnu pilulu, testirajući brojne tablete, injekcije i gelove, kako bi pronašli alternative kondomima i vazektomiji. Dr. Stefani Pejdž, profesorica i naučni istraživač sa Univerziteta Vašington u Sijetlu kaže: “Cilj je da se proširi mogućnost kontracepcije i stvori veći izbor za muškarce, kao što postoji za žene. Muškarci su trenutno ograničeni dostupnim opcijama na tržištu”.

Anti bebi pilula za muškarce

Nade u mušku kontraceptivnu kapsulu su porasle nakon što je jedno nedavno ispitivanje pokazalo da kapsula djeluje bez značajnih nuspojava. Cilj lijeka je da smanji nivo hormona koji pokreću proizvodnju spermatozoida i testosterona u testisima.

U jednomjesečnom istraživanju ljekari su ustanovili da je nivo hormona potrebnih za proizvodnju spermatozoida pao kod muškaraca koji su uzimali jednu kapsulu dnevno, što sugeriše da je njihova količina bila znatno smanjena. Sljedeći korak biće potvrđivanje pada i utvrđivanje da li je količina spermatozoida dovoljno pala.

Uprkos rasponu ponude, koja je dostupna ženama od kontraceptivnih tableta, flastera i injekcija i izboru kondoma ili vazektomije za muškarce, stopa neplaniranih trudnoća stagnira na oko 40 posto.

Rezultati prvih testova

Nova kontracepcija za muškarce testirana je na 40 zdravih predstavnika jače polovine. Deset je dobilo placebo kapsulu, a ostalima je data doza lijeka 11-beta-MNTDC u dozi od 200 ili 400 mg. Svi su uzimali po jednu kapsulu dnevno s hranom u periodu od 28 dana. Ti rezultati su predstavljeni na godišnjem skupu američkih endokrinologa u Nju Orleansu.

Lijek sadrži oblik progesterona koji blokira proizvodnju hormona zvanih LH (lutenizurajući hormon) i FSH (folikostimulirajući hormon) koji su potrebni za stvaranje spermatozoida. Takođe, ima jedinjenje nalik testosteronu ili androgenu, koje uravnotežuje pad muškog hormona izazvan progestinom.

“Budući da je proizvodnja testosterona u testisima zaustavljena, djelovanje adrogena u ostatku tijela ispoljava muškost na drugim mjestima, podržavajući stvari poput kose, dubokog glasa, seksualnog nagona i funkcije i vitke tjelesne mase”, kaže dr Pejdž.

Muškarci koji su uzimali lijek imali su znatno niži nivo LH i FSH hormona u poređenju sa onima koji su imali placebo, što sugeriše da je lijek zaustavio proizvodnju spermatozoida.

Iako niko od muškaraca nije odustao ili imao manje seksa tokom ispitivanja, neki su imali blage nuspojave. Četiri od šest muškaraca je prijavilo glavobolju, umor ili akne, petorica su imala blago smanjen libido, a dvojica blagu erektilnu disfunkciju. Slične nuspojave su se javljale i u drugim istraživanjima. A u ovom posljednjem istraživanju neki muškarci su prijavili da su se ugojili.

Decenije do “muške tablete”

Istraživači kažu kako bi mogle da prođu decenije prije nego se pojavi “muška tableta” na tržištu, ali vjeruju da postoji velika potražnja parova za ovakvom tabletom. Muškarci imaju stvarno ograničene mogućnosti kada je riječ o reverzibilnoj kontracepciji.

“Kada muškarce pitamo o hormonskim tabletama, oko 50% je spremno da proba ovu metodu, a kad pitate njihove partnerke, procenat je još veći”, stoji u zaključku istraživanja.

Dok se na tržištu ne pojavi ova revolucionarna tableta, muškarcima ostaju na raspolaganju dvije poznate opcije kontracepcije. Važno je edukovati muškarce kad i kako i na pravilan način da ih izaberu.