Celulit, povišene masnoće u krvi

Promjena ishrane je prvi korak

autor: A. Jakovljević

Iako sam mršava i redovno treniram, imam celulit. Prije par godina sam koristila neku kremu, koja mi je trenutno pomogla, ali ne u mjeri u kojoj sam očekivala i ne na duže staze. Možete li mi pomoći da riješim ovaj problem, koji mi posebno sada, ljeti, smeta? Milana, 32

Savremeni način života povećao je broj žena koje pate od celulita, a čak 80–90% je bar nekada u životu imalo ovaj zdravstveno-kozmetički problem. Zbog nagomilavanja masnoća i toksina ispod kože, vezivno tkivo slabi i stvara se deformitet kože, koji podsjeća na narandžinu koru. Uglavnom se javlja na butinama, zadnjici, stomaku, listovima, a u poznijim godinama može se pojaviti i na vrlo neobičnim mjestima, poput nadlaktica ili vrata. Pol (ženski) i nasljedni faktor (debljina kože i njena elastičnost) značajno utiču na nastanak celulita. Pored ova dva faktora, na to da li ćemo ili nećemo imati ovaj estetski problem, mogu uticati i: nepravilna ishrana (prije svega masna, preslana i slatka hrana, sa smanjenim unosom vlakana i tečnosti), konzumiranje alkohola i cigareta, nedostatak fizičke aktivnosti i kretanja, stres, hormonski faktori, tijesna odjeća.

Proces uklanjanja celulita je uglavnom dugotrajan i zahtijeva promjenu životnih navika. Prije svega, veoma je važno povećati unos tečnosti (vode, zelenog čaja i hrane bogate vodom, kao što je lubenica, krastavac, dinja, paradajz), prilagoditi ishranu (riba, orašasti plodovi, laneno sjeme, sjeme suncokreta, đumbir, ljute papričice, cvekla, borovnice, peršun), uvesti redovnu fizičku aktivnost, kao i anticelulit masaže. Gelovi, kreme i ulja uz masažu značajno mogu pomoći i ubrzati nestanak celulita. Neki od prirodnih preparata za spoljnu primjenu koji se mogu napraviti u kućnim uslovima su jabukovo sirće pomiješano sa običnim losionom ili uljem za tijelo, kombinacija taloga od kafe sa morskom solju i maslinovim uljem, kao i braon šećer sa bebi uljem. I nakon uklanjanja celulita, neophodno je nastaviti sa zdravim životnim navikama, kako se nakon nekog vremena celulit ne bi ponovo pojavio.

Prije par dana sam provjeravao krvnu sliku i jako su mi povišene masnoće u krvi. Ljekar mi je prepisao neke lijekove, ali mi je rekao i da promijenim režim ishrane. Da li me možete posavjetovati u vezi sa ishranom i uzimanjem prirodnih preparata? Jovan, 57

Holesterol je masnoća potrebna za normalno funkcionisanje organizma. Važan je sastojak svake ćelije, reguliše rad hormona i varenje. Organizam ga sam stvara, ali se i unosi, prvenstveno preko namirnica životinjskog porijekla. Trigliceridi su masnoće koje unosimo hranom i koje skladište energiju u našem organizmu. Povišen nivo masnoća u krvi je ključan faktor za razvoj srčanih oboljenja. Višak se lijepi duž zidova krvnih sudova i može dovesti do sužavanja krvnog suda (ateroskleroza), infarkta miokarda ili moždanog udara. Faktori rizika za nastanak ovih oboljenja su, pored genetske predispozicije, povišen krvni pritisak, šećerna bolest, nedovoljna fizička aktivnost, stres i pušenje.

Da bi se spriječilo nagomilavanje masti na zidovima krvnih sudova, prije svega je potrebno promijeniti način ishrane i životne navike, uvesti redovnu fizičku aktivnost, smanjiti ili potpuno izbaciti pušenje i stres. Hrana koja se preporučuje obuhvata integralni, ražani ili graham hljeb, integralnu rižu, obrano mlijeko, jogurt, kefir, kiselo mlijeko, ribu, živinsko meso, divljač i morske plodove, kuhano povrće i svježe salate, jabuke, jagode, maline, kupine, borovnice, limun, grejpfrut, maslinovo i suncokretovo ulje. Sa druge strane, iz ishrane bi trebalo izbaciti prženu i pohovanu hranu, bijeli hljeb, grickalice, punomasno mlijeko i sireve, pavlaku, kajmak, masno crveno meso, mesne prerađevine, sušeno i kandirano voće, puter i svinjsku mast, slatkiše, alkohol i gazirane sokove. Od prirodnih recepata veoma je djelotvorna kombinacija limuna, peršuna i vode. Oprati 1 kg limuna u hladnoj vodi i potopiti ga u toplu vodu sa sodom bikarbonom oko sat vremena. Sitno isjeckati 5–6 vezica peršuna sa stabljikom i limun sa korom. Kuhati limun i peršun 2–3č sa 3l vode, zatim procijediti, a sirup koji se dobije presuti u staklenu flašu ili teglicu. Nakon hlađenja čuvati ga u frižideru. Svako jutro na prazan stomak popiti po jednu rakijsku čašicu napitka.