CELULIT
Kako se izboriti sa njim

Moramo da budemo svjesni da ne postoje ekspresna rješenja, već da je neophodna korjenita promjena nezdravih životnih navika.

Autor: V. Marković

Uslijed stvaranja masnih potkožnih naslaga i gomilanja metaboličkih produkata, kojih organizam ne uspijeva da se oslobodi redovnim putem, dolazi do pojave deformiteta poznatog kao narandžina kora, ili celulit. Ova vrsta problema se daleko češće javlja kod žena nego kod muškaraca, a smatra se da razlog za to leži u osnovnom uzročniku nastanka celulita – ženskom hormonu estrogenu. Jedan od efekata ovog hormona jeste povećanje propustljivosti zidova krvnih sudova, što dovodi do nagomilavanja tečnosti u regijama tijela za koje je karakteristična pojava celulita. Najčešće pogođeni slabljenjem vezivnog tkiva i pojavom celulita jesu predjeli butina, glutealne regije, stomaka i donjeg dijela leđa, a moguća je pojava i na ostalim dijelovima tijela.

Faktori koji doprinose pojavi celulita
Ono što povećava rizik od nastanka celulita jesu hormonalne promjene kroz koje organizam prolazi tokom rasta i sazrijevanja, trudnoća, premenstrualni period, menopauza, uzimanje antibebi pilula ili nekih drugih hormonskih preparata. Prekomjerna tjelesna težina i nezdrave životne navike siguran su put ka razvoju trajne pojave ovog deformiteta. Genetika takođe ima značajnu ulogu, tako da žene u čijoj je porodici ovaj problem zastupljen mogu da očekuju da će se i same susresti sa njim. Podaci, inače, pokazuju da se čak 85% žena u nekom periodu života suoči sa pojavom celulita.

Kako se boriti protiv celulita
Najbolji način borbe protiv nastanka celulita započinje u ranom djetinjstvu, i sastoji se u navikavanju na zdravu izbalansiranu ishranu, uz redovno, umjereno bavljenje fizičkim aktivnostima. U kombinaciji sa dobrom genetikom ovo je poprilično siguran put ka prevenciji nastanka narandžine kore. Međutim, ako ćemo da budemo iskreni, većina nas nije o tome razmišljala kada smo bile male, baš kao ni naše majke.
To ne znači da je sada prekasno, jer celulit nikako nije nešto čemu se smijemo predati bez borbe. Nastanak celulita je signal da je potrebna korekcija u našem odnosu prema sopstvenom zdravlju, a zapušten, ovaj problem može da ima i ozbiljne posljedice.
Ono što je neophodno da uradimo da bismo pobijedili u ovoj borbi je sljedeće:
moramo da regulišemo sopstvenu tjelesnu težinu,
moramo da unosimo dovoljno tečnosti svakoga dana (najmanje 2 l vode),
svježe voće i povrće moraju da budu prisutni u svakom obroku,
moramo da uvrstimo vježbanje ili brzo hodanje u svoj svakodnevni raspored.
Disciplinovanim pridržavanjem novostečenih zdravih navika veoma brzo ćemo doći do poboljšanja.

Šta još možemo da uradimo?
Anticelulit masaže su izuzetno koristan dodatak navedenim mjerama. Uz konsultaciju sa svojim farmaceutom, izaberite neki od preparata koji podstiču mikrocirkulaciju. Ima ih na bazi bršljana, enzima mukopolisaharidaze, sa dodatkom guarane, ulja limunove trave, kapsaicina, mentola ili kamfora. Za samostalnu primjenu, bez masaže za koju se koriste ulja, postoje kreme i gelovi koje koža lako upija.