Elektronski dnevnik

autor: S. Stamenković

Blogovanje možete započeti na besplatnoj platformi sa besplatnim domenom.  Ne morate biti novinar ili pisac, niti imati veliko tehnološko predznanje, dovoljno je da želite da pišete

Uspomene sa ljetovanja prebirete po mislima, slažete slike u mozaik sjećanja. Ako ih ne pretočite na papir, vremenom će izbljiediti. Nekada smo događaje, putovanja i snove čuvali u dnevnicima. Njih su zamijenili blogovi. Ako odlučite da započnete svoj elektronski dnevnik, kreativno ćete provoditi slobodno vrijeme, a svoje misli i ideje dijelit ćete sa drugima. To ne moraju biti samo uspomene i fotografije sa ljetovanja, već sve ono što vam zaokuplja pažnju, bilo da je to kuhanje starih jela, briga o kućnim ljubimcima, roditeljstvo ili poezija.

Kako pokrenuti blog?

Kad riješite da pokrenete blog imajte na umu da sadržaj možete kreirati kako god želite, da možete pisati kad i šta hoćete na način koji vam se dopada, bez vremenskih rokova i ograničenja dužine tekstova, u prvom licu jednine. Dajte sebi oduška, pustite da isplivaju emocije, sjećanja, iskustvo, znanje, vještine. Sve to ilustrujte fotografijama ili video zapisima, ako ih imate. Biće vam pravo zadovoljstvo kad nakon mnogo godina pročitate šta ste zapisali. Ne morate biti novinar ili pisac, niti imati veliko tehnološko predznanje, dovoljno je da imate želju da pišete. A možete pisati gdje god poželite: na plaži, u parku, u vozu, kod kuće.  Blogovanje možete započeti na besplatnoj platformi sa besplatnim domenom, dovoljno je da ukucate u pretraživač i pojavit će se nekoliko sajtova na kojima možete bez ijedne pare kreirati svoj blog. Treba da osmislite ime. To će biti vaš brend jednog dana. Može sadržati vaše ime ili neki pojam koji ima veze sa sadržajem bloga. Ako ste sigurni da ćete taj naziv koristiti i kasnije, onda kupite domen kako biste sačuvali ime. Ako niste spremni odmah da platite i hosting, naučite kako da povežete Blogger platformu sa kupljenim domenom, mada je sigurnije da zakupite hosting.

Više od hobija

Malo je onih koji pokreću blog s jasnom poslovnom vizijom i namjerom da se proslave, postanu uticajni i bogati. Više je onih koji počnu da pišu najprije samo za sebe. Kada se u tome izvješte, sadržaj obično podijele sa ljudima koji su im bliski. Objava na društvenim mrežama dolazi tek kasnije kad smognu dovoljno hrabrosti da svoja razmišljanja stave pred sud javnosti. Ako mislite da ste ovladali vještinom pisanja i da su teme koje obrađujete zanimljive i da zaslužuju pažnju većeg broja čitalaca, onda ćete morati da se ozbiljnije pozabavite izgledom i sadržajem svog bloga. To više neće biti samo hobi, već i ozbiljna šansa da predstavite sebe i svoj rad i da počnete da zarađujete, ali ćete tada morati da savladate copyrighting, Google analitiku, digitalni marketing.

Blog možete ljubomorno sačuvati samo za sebe, ako vam je tako lakše, i vratiti mu se s vremena na vreme, baš kao i starom dobrom dnevniku.