Bujnije, sjajnije, zdravije

 

Uz malo truda moguće je postići da naša kosa izgleda odlično i tokom zimskih mjeseci.

 

Autor: V. Marković

 

Suha kosa, bez prirodnog sjaja, sa ispucalim vrhovima, predstavlja noćnu moru za svakoga ko vodi računa o svom izgledu. Ovakvo stanje je često povezano i sa pojačanim opadanjem kose, a ukoliko se radi o hroničnoj pojavi, obavezno se morate obratiti svom ljekaru da bi se utvrdio uzrok. Najčešće nije u pitanju neki ozbiljan zdravstveni poremećaj, već je to prije reakcija organizma na kombinaciju negativnih spoljnih uticaja, premora i stresa. Uz prihvatanje zdravih životnih navika i dobro izbalansiranu ishranu, ispucalim i oštećenim vlasima možete pomoći i primjenom prirodnih ulja.

 

Kokosovo ulje

Mnoge poznate glumice i manekenke rado ističu sve dobrobiti koje kokosovo ulje ima za kosu. Ovo prirodno ulje čini kosu lepršavijom i sjajnijom i otklanja oštećenja dlake. Dobro se miješa sa drugim uljima, pa je često osnova kombinovanih preparata za njegu kose i kože glave. Trebalo bi ga nanijeti na kosu prije svakog pranja i pustiti da djeluje pola sata. Važno je naglasiti da kokosovo ulje svoje pune efekte ispoljava nakon dugotrajne primjene.

 

Ulje jojobe

Izuzetno je djelotvorno kod suhe i oštećene kose, a pokazuje i odlične rezultate kada je u pitanju borba protiv opadanja kose. Kao i kokosovo ulje, i ulje jojobe se može miješati sa drugim uljima. Najčešća kombinacija je ona sa uljem ruzmarina, koja djeluje kao odličan balzam za kosu.

 

Ulje ruzmarina

Aktivne komponente ovog ulja podstiču mikrocirkulaciju kože glave, što doprinosi boljoj ishranjenosti folikula dlake i smanjuje broj dlaka koje opadaju. Ulje ruzmarina utiče i na lučenje masnoće, pa je korisno u suzbijanju peruti, a takođe ublažava i svrab kože glave. Miris ruzmarina djeluje opuštajuće, te se tako umanjuju štetni efekti svakodnevnog stresa. Ljudi sa hipertenzijom, kao i trudnice, trebalo bi da konsultuju svog ljekara prije primjene ovog ulja.

 

Bademovo ulje

U kombinaciji sa ricinusovim uljem bademovo ulje se koristi za rješavanje problema sa seboroičnim dermatitisom. Vitamin A iz bademovog ulja ima zaštitnu funkciju za folikule dlake. Pozitivno dejstvo na korijen dlake dovodi do obnavljanja vlasi i povratka sjaja i volumena. Redovna upotreba bademovog ulja sprječava pucanje vrhova i umanjuje opadanje kose. Možete ga koristiti i u kombinaciji sa maslinovim uljem.

 

Prirodno i efikasno

Zahvaljujući bogatstvu svojih sastojaka, prirodna ulja imaju izrazito povoljno dejstvo na kvalitet kose. Mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim uljima. Rješavaju niz problema, od ispucalih vrhova, preko beživotnih tankih vlasi bez sjaja, do peruti i problema sa kožom glave. Prije primjene prirodnih ulja potrebno je konsultovati se sa ljekarom i farmaceutom, zato što u pojedinim slučajevima postoji mogućnost neželjenih reakcija koje se ispoljavaju individualno. Naveli smo najčešće korištena ulja, ali u upotrebi su i ulja čajevca, nane, kamilice, čička, žalfije, majčine dušice, lovora, makadamije, argana i arnike.