BETTY_BiH_SEPTEMBAR_no43-WEB-1

Tijana Dapčević

Najvažnije je biti čovjek

Broj 43, Septembar 2016

D.Mrdić

Ona je profesor violončela, pop-pjevačica, glumica… Oprobala se i kao radijski i TV voditelj, ali i u brojnim drugim zanimanjima. Od svega toga, ističe ona, najvažnije joj je da bude čovjek. Za kraj ove godine najavljuje svoj šesti album, a u međuvremenu bi trebalo da se pojave i prve epizode TV komedije, koje snima u rodnoj Makedoniji. Ekskluzivno za BETTY – Tijana Dapčević…

 

BETTY: Nedavno ste objavili dvije nove pjesme, „Žene” i „Na ples” – duet sa Tio Draganom. Da li je to ustvari najava novog albuma i kada možemo da ga očekujemo?

Tijana: Upravo tako. Pjesma „Žene” je prava ženska pjesma koja je naišla na sjajan prijem publike, neki je čak nazivaju i ženskom himnom i mnogo mi je drago zbog toga, jer mislim da svaka žena može da se prepozna u njoj i da uživa. A „Na ples” sam snimila sa divnim i talentovanim Draganom, koji me je pozvao da sarađujemo, što sam odmah prihvatila, jer je pjesma baš za đuskanje i druženje, a to je najbolja prilika da se najavi album, koji će, nadam se, ugledati svjetlost dana do kraja godine.

 

BETTY: U spotu „Na ples” imamo priliku da gledamo neobične lokacije. Jeste li na Tenerife išli samo zbog spota, ili je bilo prilike i za odmor?

Tijana: Dragan već nekoliko godina živi i radi na Tenerifima, tako da je primarni razlog bio spot, ali smo imali vremena i da uživamo. Ustvari, tamo ne postoji opcija u kojoj ne uživaš. Otišli smo svi, porodično, tako da smo spojili lijepo i korisno, a to je uvijek najbolja moguća kombinacija. Skoro se nisam tako lijepo provela.

 

BETTY: Zavrtjele su se i pjesme koje su nastale u saradnji sa „Frajlama” i Pavlom Dejanićem. Na čiju inicijativu su nastali ovi dueti i šta je obično potrebno, pa da Tijana pristane da sa nekim snimi zajedničku pjesmu?

Tijana: Potrebna je dobra pjesma, prije svega. A za duet je uvijek potrebno da su u pitanju osobe koje se slažu, energetski. Ja sam uživala radeći sa Frajlama, koje su divne zaista, a za Pavla često kažem da je moj „brother from another mother”. Dragana poznajem ukupno dva mjeseca, ali imam utisak kao da se poznajemo već sto godina. Našli smo se, jednostavno. Rekla bih „slučajno”, ali neću, jer to ne postoji.

 

BETTY: Postoji li neka neostvarena želja na tom planu, neki izvođač sa kojim žarko želite „da ukrstite” glasove?

Tijana: Imam želju da snimim duet sa mojom sestrom Tamarom. Doduše, nas dvije vrlo često ukrštamo glasove, ali bih voljela da to bude i zvanično, uz pjesmu koja je samo naša. Možda zato još uvijek nismo ni snimile duet – sve pjesme su naše (smijeh).

 

BETTY: Posljednjih mjeseci u rodnoj Makedoniji okušali ste se i kao TV glumica. O čemu se ustvari radi, otkrijte nam par detalja i kada bismo seriju u kojoj igrate mogli da očekujemo na TV ekranima?

Tijana: U pitanju je sitkom, u kome ja glumim Njemicu koja je udata za Makedonca, došla iz Evropske unije i sad vedri i oblači u tom pansionu koji pokušavaju da vode. Završili smo sa snimanjem prve sezone i sigurna sam da će biti izuzetno gledano i beskrajno zanimljivo i komično, a iskreno se nadam da ćemo moći da je gledamo i van granica Makedonije, nema razloga da tako ne bude.

 

BETTY: Prije toga igrali ste i u par predstava. Kakva iskustva nosite iz pozorišta i ima li novih predstava u najavi?

Tijana: Iz pozorišta nosim predivna iskustva još od kada znam za sebe, pošto sam kao mala mnogo vremena provodila u pozorištu, igrala se, oblačila sve kostime, družila se s glumcima… Sve to oduševljenje se dupliralo u momentu kada sam i sama počela da glumim, prije nekoliko godina. Volim da kažem da sam u pozorištu otkrila neku novu Tijanu. U jednom trenutku sam igrala u tri sjajne predstave istovremeno, obišli smo cijeli region izvodeći predstave i svuda nailazili na sjajne reakcije publike. „Puklu bruku” i dalje igramo, vjerovatno zbog toga što je priča takva, specifična za ovo podneblje i svakodnevna, tako da je uvijek aktuelna. Nažalost ili na sreću, ne znam, ali mi je drago da još uvijek imamo priliku da je izvodimo.

 

BETTY: Oprobali ste se u više zanimanja. Je li ostao neki poziv koji Vam je tajna želja, još nešto u čemu biste da se okušate?

Tijana: Dugogodišnja želja mi je da dobijem ulogu u nekom filmu. I dobijem Oskara (smijeh). Ne, zaista, imala sam tu sreću da sam uvijek radila poslove u kojima sam uživala, jer sam neko ko se ne boji posla – nije mi problem da radim i, ako nešto treba da se uradi, to se ili radi kako treba, ili se ne radi uopšte. Nema između i nema polovično. I to je oduvijek važilo – i kada sam prodavala kruške na pijaci da bih zaradila za džeparac u srednjoj školi, a i kasnije, bez obzira na to da li snimam pjesmu u studiju, pjevam na koncertu, glumim, vodim emisiju… Vidjećemo za dalje, nikad se ne zna. Uvijek ću se truditi da budem čovjek, to je najvažnije.

 

BETTY: Je li violončelo, kao Vaš prvobitni poziv, zbog silnih obaveza u drugom planu, ili ipak stignete ponekad da dio vremena posvetite i muziciranju?

Tijana: Stižem i to, ali to je više onako, za svoju dušu. Violončelo je moj najbolji drug već trideset godina i to prijateljstvo se ne zapostavlja nikada. Uglavnom se družimo dok je Vuk u školi, tada imam vremena da mu se posvetim u potpunosti na sat–dva. Ne mogu bez muzike, ona i postoji da bez nje ne bismo mogli. To je hrana za dušu, glavu…

 

BETTY: Najvjerniji fanovi Tijane Dapčević su pripadnice ljepšeg pola. Jeste li razmišljali da se politički angažujete, ili pokrenete neku akciju za zaštitu ženskih prava?

Tijana: Nisam nikada planirala tako nešto i ne vjerujem da će se to ikada desiti. Moj posao je da zabavljam ljude, muzikom, glumom ili nečim trećim – svejedno, ali u politiku ne želim da se miješam, to je posao nekih drugih ljudi, a da li oni svoj posao rade kako treba ili ne – to je tema za neku drugu priliku i za neku drugu osobu. Ja pratim dešavanja iz svijeta politike, jer me se tiče kakva je avlija u kojoj živim, ali će moja partija i zastava uvijek biti muzika i to ne želim da mijenjam.

 

BETTY: Drugi u redu vjernih fanova su mališani. Omiljen ste gost na dječjim festivalima i sličnim manifestacijama. Hoćete li se najmlađoj publici odužiti nekim albumom dječjih pjesama, postoji li takva ideja?

Tijana: Takvi albumi već postoje, ja aktivno učestvujem u tome i kao autor i kao izvođač, zajedno sa Leontinom Vukomanović i „Čarolijom”, najboljim dječjim horom u cijelom regionu, ako ne i šire. Leontina radi sjajan posao, ima divnu metodu rada sa djecom i usmjerava ih upravo onako kako treba. Nastupali smo po regionu zajedno sa Minjom Subotom i rad sa djecom je definitivno nešto najljepše na svijetu. Upravo iz tog razloga sam odlučila da otvorim školu pjevanja „Univerzum”, gdje zajedno sa svojom dragom koleginicom Milenom Miladinović uvodimo najmlađe u svijet muzike kroz igru. Radimo sa djecom uzrasta od 5 do 12 godina i beskrajno uživamo u tome.

 

BETTY: Sa gotovo svih festivala u regionu pobrali ste nagrade. Nedostaju li Vam takva dešavanja danas i kako gledate na pop-scenu na Balkanu?

Tijana: „Simpatetično”. Više patetično, nego simpa, ali sam ubjeđena da će to da se promijeni. Ne možemo vječno samo gledati kvantitet, mora nekako da se vrati i vrijeme u kom se muzika sluša, a ne gleda. Bukvalno se sve svelo na brojanje klikova i lajkova, i diskusiju ko se više skinuo i šta mu se tom (ne)prilikom sve vidjelo. Što se tiče festivala, nekada ih je zaista bilo mnogo i postojala je konkurencija, morao si da imaš talenat i dobru pjesmu da bi tvoja pjesma došla uopšte do festivala i da bi dobio priliku da je predstaviš publici. Danas toga nema i zbog toga nema ni festivala. Nema različitosti, nema konkurencije. Sve je isto. Samo njega nema.

 

BETTY: Takmičenja muzičkih talenata trenutno su najzastupljenija u TV programima. Kakvo je Vaše mišljenje o njima i zbog čega jako malo učesnika ovih šou programa zaista uspije da napravi karijeru?

Tijana: Mislim da su najzastupljenija zato što je to određena vrsta rijaliti programa, koji su na ovim prostorima aktuelni već nekoliko godina unazad, a posljednjih par je to dostiglo vrhunac. Moram da priznam da ima zaista jako mnogo talentovane djece i mladih ljudi, i zaista uživam kad vidim koliko smo zapravo talentovan narod. Međutim, talenat nije dovoljan. Nije nikada ni bio, a pogotovo ne sada, u eri interneta i klikova. S jedne strane, lakše je probiti se na „sceni” zahvaljujući društvenim mrežama, ali ta činjenica u isto vrijeme i otežava stvar jer je došlo do zasićenja, pa ljudima opada pažnja. A na pitanje zbog čega jako malo učesnika zaista uspije da napravi karijere, sami ste dali odgovor: šou program. Ti programi služe da bi napravili šou, a ne karijeru.

 

BETTY: Nastupili ste 2014. na Eurosongu. Većina izvođača koji se pojave na ovom prestižnom takmičenju kaže da bi se rado ponovo okušali na istom. Jeste li i Vi jedan od njih? Kakva iskustva nosite iz Danske?

Tijana: Da, i ja sam jedan od tih koji bi vrlo rado ponovo bili dio planete zvane Eurovizija. To je stvarno kao da si na potpuno drugoj planeti i tih desetak dana koliko ukupno provedeš tamo su nestvarni. Pripreme za sve to traju jako dugo, postoji niz stavki i pravila koja moraju da se ispoštuju, tako da od trenutka kada saznaš da ćeš biti predstavnik svoje zemlje, ulaziš u mašinu i ne izlaziš dok se sve ne završi, jer tamo prvo predstavljaš svoju zemlju, pa tek onda sebe i pjesmu. Ja sam veoma zadovoljna svojim nastupom u Kopenhagenu, smatram da sam Makedoniju predstavila na najbolji mogući način.

 

BETTY: Je li Vaš sin Vuk jedan od onih koji prvi preslušaju mamine nove pjesme i koliko uvažavate sugestije ljudi iz najbližeg okruženja, odnosno iz porodice?

Tijana: Apsolutno! Vuk mi je najveći kritičar i najveća podrška. Sve pjesme prvo njemu pustim, još dok su u demo verziji i ako mu se dopadne, onda snimam. Nije što je moj, ali je izuzetno talentovan, na audiciji za upis u muzičku školu su ostali bez teksta kad su ga čuli, pravi je „monstrum” što se tiče muzike. Što se tiče uvažavanja sugestija drugih ljudi iz okruženja – uuuh… Jako teško podnosim kritiku. Porodica i bliski prijatelji to već znaju, svjesni su toga, pa uvijek nekako biraju način da mi saopšte nešto takvo, ali sve se uvijek završi kako treba jer ja poslije sjednem sama sa sobom, pa odlučim da li nešto treba da se mijenja, ili ne. Sve su to konstruktivni prijedlozi i prije svake važnije odluke sagledamo stvari iz različitih uglova i dogovaramo se oko svega. Porodica mi je najveća podrška i njihovo mišljenje mi je važno, zato o svemu odlučujemo zajedno, ali kada je moja muzika u pitanju – moja riječ je ipak posljednja, što je potpuno logično i normalno.

 

BETTY: Nedavno ste postali i tetka. Razmišljate li možda i o proširenju vlastite porodice, tako što ćete Vuku podariti brata ili sestru?

Tijana: To se ne planira, ako se desi – desilo se. Naravno da bih voljela da Vuk dobije brata ili sestru, ali i ako se to ne desi – vjerovatno postoji razlog zašto je to tako. Vuk je prije dva mjeseca dobio sestru od tetke, ja sam postala tetka i otvorila se potpuno nova dimenzija ljubavi i sada razumijem svoju sestru kada mi je govorila da je to ljubav koja ne može riječima da se opiše. Svi smo na dvadeset i sedmom nebu od kada je Hana došla na svijet, a Tamara i Aleksandar će, bez ikakve sumnje, biti najbolji roditelji na svijetu.

 

BETTY: Posljednjih mjeseci brojni mediji brujali su o Vašem navodnom razvodu. Smetaju li Vam takva pisanja i kako reagujete kada pročitate neku neistinu o sebi?

Tijana: Kad god im je dosadno, nalijepe priču o razvodu, jer to je valjda uvijek aktuelno i zanimljivo. Neka pišu, ne smeta mi, jer ja i moja porodica najbolje znamo kakvo nam je dvorište i to ništa ne može da poremeti. Hvala dragom Bogu, Milan i ja odlično funkcionišemo već 16 godina. Uvijek ponavljam da nijedan brak nije idealan, pa ni naš, ali ako postoji ljubav i normalna, zdrava komunikacija, sve je moguće. Milan i ja smo i supružnici i prijatelji i kolege. Sve radimo zajedno i o svemu razgovaramo. Ima tu mali milion situacija, ali sve je to normalno. Da nije tako, bilo bi dosadno. A ja smatram da je samo glupim ljudima dosadno.

 

BETTY: Čini mi se, više nego o novim pjesmama, ovih dana priča se o Vašoj liniji, koju ste doveli do savršenstva. Mnoge interesuje uz čiju pomoć i na koji način?

Tijana: Da, zaista me mnogi to pitaju, što uživo, što na društvenim mrežama. Uz pomoć liposukcijske ishrane. Ljudi iz International Health– a su mi pomogli da shvatim koliko su dijete zapravo pogubne za organizam i zato ih ima toliko mnogo i nijedna nije uspješna. Potrebno je potpuno promijeniti navike u ishrani i uzimati samo ono što je organizmu potrebno. To je najzdravije i automatski se organizam oporavlja, očisti od svih otrova i sve se svodi na normalu. Naravno, za sve mora da postoji volja. U početku će nekima možda biti malo teško, jer smo navikli da živimo brzo, jedemo „s nogu”, na brzinu i bilo šta, samo da bismo mogli da nastavimo dalje da jurimo. Kad povedete računa o svom organizmu, povešće i on računa o vama. Možda zvuči kao kliše, ali je tako. Ne postoji čudotvoran sastojak, nego samo pravilna ishrana i fizička aktivnost. Čovjek je stvoren da se kreće, a ne da sjedi za kompjuterom. E sad, nama 21. vijek ne dozvoljava mnogo vremena za kretanje, ali uz dobru organizaciju – sve je moguće.

 

BETTY: Koliko inače vodite računa o ishrani i zdravom načinu života, upražnjavate li sport i koji je omiljeni?

Tijana: I te kako vodim računa o tome šta, kada i koliko jedem. Nisam izbacila ove ili one namirnice, ne gladujem, ne brojim kalorije i sl. Postoji bitna razlika između „nisam gladan” i „prejeo sam se”, koju ljudi često zaborave. Liposukcijsku ishranu bih preporučila svakome. Sport ne volim, ja sam poznati sportomrzac, nikada ga nisam voljela, ali sam svjesna da je on vrlo važan za zdravlje. Zimi odlazim u teretanu, a čim se vrijeme proljepša, teretana mi postane šumica u blizini moje zgrade. Svuda je zelenilo i postoje sprave za vježbanje, kao i trim staza. Sve je divno uređeno i obožavam da idem tamo.

 

BETTY: Kako izgleda Tijanin idealan odmor? Na kojoj lokaciji i čime treba biti upotpunjen? Nekom knjigom, određenom muzikom, filmom?

Tijana: Moj idealan odmor je sa porodicom i bliskim prijateljima, negdje u prirodi, van grada. Idealan odmor je vrijeme kada si okružen samo i isključivo ljudima koje voliš, bez onih koji ti unose negativnu energiju, bez mobilnih telefona i interneta. Film, knjiga, muzika, pozorište – šta god da vas opušta i može da vas isključi iz svakodnevne jurnjave bar na kratko, to treba da upražnjavate, kad god se za to stvori prilika. Oni koji tvrde da ne bi mogli bez mobilnog telefona i interneta, u najvećem broju slučajeva to nisu ni pokušali. Niko ne kaže da treba da se izolujete od svijeta, diskonektujete skroz i preselite se u prašumu, ali nema ništa zdravije od povremenog odmora od svega toga i uživanja sa bliskim ljudima. Notifikacije će nas svakako čekati kad opet uključimo telefon.

 

BETTY: Često putujete. Koje destinacije su Vam u planu za obilazak u nekom narednom periodu?

Tijana: Putovanja mi spadaju u opis posla i to je još jedna stvar koju baš volim, jer sam imala priliku da vidim divna mjesta. Tačnije, u svakom mjestu ima nešto da se vidi. Ovog ljeta planiramo odmor, standardno u Grčkoj, jer nam je tamo najljepše. Prije nekoliko godina smo tamo otkrili jedno malo mjesto, idealno za porodični odmor, jer nema gužve i haosa i od tada uvijek ljeto provodimo tamo. Vuk uživa u moru, ne izlazi iz vode po cijeli dan, a uvijek ima još mnogo djece tamo i zaista se odmorimo.

 

BETTY: Omiljeno mjesto za vikend – odmor u Srbiji i Makedoniji, koje biste predložili našim čitaocima?

Tijana: Uh, ima ih mnogo, to zavisi od onoga šta ko voli i šta kome prija. U Makedoniji je Ohrid prvi na listi, definitivno. Zatim, Nacionalni park Mavrovo, kanjon Matka itd. U Srbiji svakako Zlatibor, Divčibare, Kopaonik, ali nećete pogriješiti ni ako odete na Palićko ili Srebrno jezero, posjetite Đavolju varoš, koja se nalazi na obroncima planine Radan, u blizini Kuršumlije, i predstavlja pravi spomenik prirode.

 

BETTY: Mnogima ste uzor i kada je stil oblačenja u pitanju. Kako birate garderobu za javne nastupe i imate li nekoga ko Vam pomaže u tome?

Tijana: U biranju garderobe za javne nastupe mi uvijek pomaže Ivana Rabrenović, jedna od najboljih stilistkinja na ovim prostorima i sa njom se uvijek konsultujem, gdje god da krenem, dok je za moju kosu zadužen Studio Prostor, koji mi je kao druga kuća. Oduvijek sam voljela da eksperimentišem sa svojim izgledom, jer ne volim kalupe i šablone. Želim da se osjećam lijepo i opušteno u onome što nosim i tako i biram odjeću, a stil ili imaš ili nemaš, on ne može da se kupi.

 

BETTY: Kada biste dobili planetu Zemlju na upravljanje jedan dan – šta biste učinili?

Tijana: Učinila bih da nestanu  svi oni koji upravljaju planetom kao da je samo njihovo vlasništvo i raspodijelila bih novac drugačije, da bi se promijenilo ovo što oni koji kradu imaju sve, a djecu liječimo sms porukama. Nijedno dijete na svijetu nije zaslužilo da ne dobije zdravstvenu pomoć. Na kraju dana bih pozvala vanzemaljce na kafu.

BETTY_BiH_SEPTEMBAR_no43-WEB-1
Ja'Whaun Bentley Jersey