betty-bih-naslovna-septembar

DINO ŠARAN, „LETU ŠTUKE”

Sve je to ipak samo muzika

Broj 67, septembar 2018.

Poletjeli su davne 1986. godine, da bi se nakon niza uspješnih svirki razišli po različitim meridijanima. Ponovo su se okupili 2005. godine, istina u izmijenjenom sastavu. Nižu se albumi, prvi nazvan imenom grupe, drugi „Proteini i ugljikohidrati”, potom treći „Brojevi računa”. Ovih dana vrijeme uglavnom provode u studiju, završavajući pjesme koje će uz singlove „Bože zdravlja”, „Supermarket” i „Bočice” činiti njihov četvrti LP. Ekskluzivno za BETTY DINO Šaran, grupa „Letu štuke”.

Autor: D. Mrdić

BETTY: Ovo ljeto je za grupu „Letu štuke” bilo poprilično radno. Veliki broj festivala, koncerata…

DINO: Da, bilo je mnogo nastupa, ali smo u jednom trenutku morali staviti tačku na to, kako bismo uspjeli završiti naš četvrti album. Prije albuma predstavićemo još jedan singl, četvrti po redu u posljednjih godinu dana.

BETTY: Kada ga možemo očekivati?

DINO: To će vjerovatno biti početkom oktobra, pošto i album izlazi krajem istog mjeseca i to je to što se singlova tiče, bar za sada. Kada album izađe – krećemo svirati… Vjerovatno će biti ekranizovane i još neke pjesme, tako da će publika moći uživati i u spotovima.

BETTY: Koliko će pjesama biti na novom albumu?

DINO: Na albumu će biti devet pjesama. Album već ima radni naslov, ali ne bih još da ga otkrivam, to još uvijek čuvam kao tajnu.

BETTY: Negdje ste ga probali par puta okarakterisati, pa ste rekli da je kombinacija elektronike i analognog…

DINO: Da… Na albumu ima svega! Elektronike ima dosta, živa svirka je temelj. U suštini, biće zanimljivo, jer je stilski razuđen album, kao i svi naši albumi do sada. Nema neke stilske koherentnosti, što smatram dobrim.

BETTY: Ima li muzičkih saradnji ovog puta?

DINO: Ima, ali i to će biti iznenađenje za publiku… O kome se radi, moći ćete da saznate tek kada album izađe.

BETTY: Jeste li neko ko još uvijek vjeruje u LP?

DINO: Sve se to vraća sada… Sedamdesetih godina su govorili da će tehnologija pobijediti diskografiju, a to se sada i dešava. Sve prelazi na digitalne platforme. LP je dobra forma upravo jer nije digitalan. Vinil je po mom mišljenju skakač bez konkurencije.

BETTY: Dva prethodna singla pratili su spotovi, a ovoga puta je spot izostao…

DINO: Zapravo, nije izostao. Nije klasični spot, nego je urađen video-lyrics. Pjesma govori i o značenju riječi, tako da je bilo logično da napravimo upravo lyrics-spot. To je namjerno urađeno, radi bržeg razumijevanja, ali i zbog samog značenja pjesme. U drugim pjesmama očigledno više nisu važne riječi, a mi smo odlučili da stvari postavimo drugačije.

BETTY: Je li R’n’R na izdisaju? Kako Vi gledate na to?

DINO: Ako gledamo R’n’R kao način života, odnosno kao način razmišljanja, onda mislim da jeste. Međutim hip-hop je, recimo, R’n’R novog doba… Tehnologija pruža mogućnost da muzika mutira u raznim pravcima, što mislim da nije loše. Sve se to svodi na autorski momenat, bez obzira da li se radi o analognom ili digitali, pjesma je osnova svega.

BETTY: Kako opisujete zvuk koji sviraju „Letu štuke”?

DINO: Za to nemam definiciju, jer mislim da su bez veze te podjele, poput popa, roka, folka itd. Međutim ljudima trebaju te neke ladice u koje će vas posložiti. Sve je to ipak samo muzika.

BETTY: Neki su vas vidjeli i kao New New primitives…

DINO: Daleko smo mi od New Primitivesa. Nemamo mi tu estetiku. Ima u našem izrazu i „Novog vala” i „New primitivesa” i 90-ih i nultih… Ima svega.

BETTY: Muzički festivali koji su posljednjih godina aktuelni na ovim prostorima su dali nekim bendovima priliku da prosto izađu iz klupskih varijanti. Koliko vama znače festivali?

DINO: Sa jedne strane su dobri, jer pružaju šansu izvođačima da prikažu, odnosno odsviraju nove pjesme, nove albume, da se predstave neki novi bendovi i muzičari, da se etabliraju, međutim sve je to nekako prevelika gužva. Pijaca je to, ipak… Previše je kad imate dvadeset scena, dvadeset izvođača za jednu noć, nekako baš pretrpano. To je kao kada uđeš u supermarket gdje ima previše robe, pa ti ne znaš šta ćeš prije…

BETTY: Živite u BiH, ali izdajete u Hrvatskoj… Gdje su „Letu štuke” traženije, ili recimo, popularnije?

DINO: Ranije mi se činilo da je najslabija povratna reakcija iz BiH, jer smo mi odatle. Kako kažu, najteže se pokazati na svom terenu. Niko nije u svom selu prorok. Sada vidim da to nije baš tako. BiH je ipak naša muzička baza, a Zagreb diskografska, međutim i u Srbiji imamo zaista sjajnu publiku. Dakle Hrvatska, BiH i Srbija su zemlje u kojima smo slušani, ali ćemo poraditi na tome da izdajemo i sviramo i u drugim zemljama na Balkanu, možda čak i šire.

BETTY: Jeste li Vi nekada razmišljali o tome da odete sa ovih prostora?

DINO: Pokušao sam, ali su me ipak vukli srce i jezik koji najbolje govorim. Čak i sada razmišljam o toj mogućnosti da idem da živim u inostranstvu, ali je to prevelika odluka za donijeti.

BETTY: Postoji li neko alternativno zanimanje kojim bi se DINO bavio da nije muzičar, ili ako bi se našao na prostoru gdje se ne može baviti muzikom?

DINO: Pa uvijek postoji mogućnost da se baviš trgovinom ili nečim sličnim… Uglavnom, snašao bih se nekako!

BETTY: „Letu štuke” su živa materija koja se mijenja muzički, ali i kada je postava u pitanju. Bilo je tih promjena i u posljednje vrijeme…

DINO: Biću neskroman, što je nekada i dobro, te reći da sam ja u suštini „Letu štuke”. U početku, u toj prvoj fazi svi smo bili bend, ali vremenom se dosta toga promijenilo. Kada se prvobitna grupa raspala, nastavio sam raditi uz pomoć prijatelja i saradnika. Zapravo, nisam ni ja sam bitan, bitne su pjesme. Bilo je mnogo takvih bendova ranije… Mi smo jedni od onih koji su posljednja linija odbrane. Mislim da će kič pojesti sve i prevladati. To je dijelom i zbog oholosti koju smo ranije imali naspram folk izvođača. Na primjer, folk izvođačima je uvijek bilo teže da zarade, imali su porez na šund, ali su imali masovnu publiku, upravo zbog tog otpora. Taj pritisak koji je na njih vršen je u ovom sistemu nestao i oni su ekspanzirali. To je kao kad skinete kamen sa kiselog kupusa. On se odrazi i eto ga među zvijezdama.

BETTY: Kada je u pitanju ona druga strana muzike, ima li nade za naše prostore i ima li neki bend na koji posebno treba obratiti pažnju? Koliko zapravo pratite to?

DINO: Pa pratim u suštini dosta… Zanimljiv mi je ovaj bend iz Sinja „Mort”, oni mi se sviđaju, sviđa mi se i Vojko V. iz Splita, on je drugačiji… Govorim o novim bendovima i izvođačima, onima koji su tek započeli svoju karijeru… U BiH su aktuelni „Helem nejse”, hip-hop dvojac koji je jako zanimljiv. Mislim da je pred njima jedna sjajna budućnost.

BETTY: Nedavno je Davor Sučić, frontmen „Zabranjenog pušenja”, rekao kako vam se divi jer ste napravili karijeru u vrijeme kada je to bilo najteže…

DINO: Uvijek sam radio bez nekih kalkulacija, jer sam bio u takvoj poziciji. I uvijek sam razmišljao o onome što me je i motivisalo da počnem da se bavim ovim poslom. Shvatio sam da te pjesme dolaze iz neke druge dimenzije i da je sve to Božji dar i volja, a svi smo mi samo provodnici, kablovi kroz koje sve to protiče… Život je sve to namjestio tako kako jeste, bar ja tako smatram.

BETTY: Pišete i za druge… Da li prvo napišete pjesmu pa razmišljate kod koga bi mogla završiti, ili stvarate „namjenski”, kako to neki vole reći? Između ostalog, koliko Vam se teško odvojiti od pjesme?

DINO: Bilo bi mi nekako smiješno da napišem pjesmu, pa da čekam da se neko javi… Kada radim za druge, uvijek imam neku muzičku temu koja se vrti. U glavi imam viziju kako sve to treba da zvuči kada se privede kraju i na osnovu toga radim. Kada neko traži pjesmu, razvrstam u glavi šta bih mogao, ili šta ću ja pjevati a šta taj neko, tako da mi poslije bude lakše da sve to završim… Lako podijelim sve to!

BETTY: Dosta ste pisali za „Crvenu jabuku”, i čini mi se da ste u jednom momentu baš pogodili taj njihov senzibilitet… Hoće li biti nastavka te saradnje, kakva je situacija?

DINO: Kada bi se skupile sve pjesme koje sam za njih komponovao i pisao, mogla bi se dobiti bar dva albuma, pošto sam jedan skoro čitav i uradio, te poslije par pjesama na narednim pločama… To je bilo to i to je bilo dovoljno, treba ići dalje. Oni stalno sarađuju sa novim autorima, mislim da nema potrebe da se sa mnom zadržavaju toliko dugo… Publika traži nešto drugačije od onog prethodnog, pa se oni time i vode. U svakom slučaju, saradnja je bila odlična!

BETTY: U singlu „Bočice” ste pomenuli i Paula Koelja u jednoj konstataciji… Šta Vi volite da čitate u slobodno vrijeme?

DINO: Volim domaće pisce, koje svi citiraju po društvenim mrežama, poput Meše Selimovića, Ive Andrića. Njima se uvijek vraćam… Pored njih, volim i Maka Dizdara, koga smatram našim najvećim pjesnikom svih vremena, bar po mom ukusu. Čitam i vjerske i svjetovne stvari, ali uglavnom čitam ono što mi prvo padne pod ruku. Biću iskren da sve manje čitam, kao i drugi ljudi, zbog pojave novih tehnologija koje odvlače pažnju, ali se opet trudim da nađem vremena i za dobru knjigu.

BETTY: Šta Vam to odvlači pažnju i šta volite pogledati na TV-u, internetu…?

DINO: Pažnju mi odvlače društvene mreže, YouTube. Pažnju mi odvlače, na primjer, razni dokumentarci… Volim pogledati dobar dokumentarac o nečemu pomjerenom, ili neki stari dobar film… Nedavno sam, recimo, imao priliku da gledam neke crno-bijele filmove Živka Nikolića, koji je režirao „Čudo neviđeno”, „Ljepotu poroka”… Dopao mi se njegov film „Ždrijelo” – dokumentarac iz 1972. godine o nekom zaseoku u Crnoj Gori. To je veoma zanimljiv film, koji iskreno preporučujem…

BETTY: Kako se najbolje odmarate?

DINO: Najbolje se odmaram kada sam sam, u svom stanu. Opuštam se uz neku dobru muziku ili film, i to mi prija.

BETTY: Jeste li više ljetni ili zimski tip?

DINO: Mogu reći da sam sve više zimski tip. Kada sam bio mlađi, više sam volio ljeto, međutim sada se to promijenilo… Ljeto mi je nekako puno kiše, puno vrućine, a nigdje otpremnine (smijeh).

BETTY: Često Vas citiraju na društvenim mrežama… A koji Vaš stih Vas najbolje opisuje?

DINO: „Ja se baš ne razumijem,

ja malo šta umijem.

Moje su ulice u zlatnom ramu.

Ja se baš i ne poznajem,

samo prepoznajem kada svjetlo

promoli kroz tamu.”

betty-bih-naslovna-septembar-app
Ja'Whaun Bentley Jersey