BETTY_BiH_mart_no37-web-1

Zana Marjanović

RADUJEM SE SVAKOJ NOVOJ ULOZI

Broj 37, Mart 2016

D. Mrdić

Ona je mlada glumica koja vraća nadu u umjetnost na našim prostorima. Sa nepune 33 godine postigla je mnogo toga. Živjela u USA, vratila se u BiH, glumila u nizu svjetskih filmskih ostvarenja, desetak domaćih filmova i serija. Smatra da bez pozorišta nema dobrog glumca, stoga je često možete vidjeti na daskama matičnog Kamernog teatra 55, ali i u brojnim projektima „Magacin Kabarea” koji je pokrenula sa suprugom, redateljem Emirom Kapetanovićem. Ekskluzivno za BETTY – Zana Marjanović.

BETTY: Šta se dešava sa „Magacin Kabareom”? Pripremate li neke nove projekte na tom polju?

ZANA: „Magacin Kabare” ima svoja dva stalna programa. To su „Late Nite” scena u caffe-clubu Gogo u Sarajevu, gdje se prikazuju kabarei, te „Mali Magacin kabare” kreativne radionice za djecu i mlade. Takođe, prvi dugometražni dokumentarni film u produkciji „Magacin Kabarea”, „Djeca mira” u režiji Emira Kapetanovića, nedavno je doživio svoju premijeru. U filmu učestvuju mladi iz šest gradova BiH: Mostar, Bijeljina, Sarajevo, Tomislavgrad, Srebrenica i Zvornik.

BETTY: Jedan dio života proveli ste u USA. Zanimljivo je da ste se u BiH prvo vratili Vi, a potom i Vaši roditelji. Šta je bilo to što Vas je motivisalo na taj korak? Da li se nekada kajete što ste se vratili iz USA u BiH i postoji li želja da ponovo preselite tamo?

ZANA: Otkad sam se vratila iz Amerike, a bila sam prvi član moje porodice koji se odlučio na povratak, željela sam napraviti nešto za ovu zemlju, učestvovati u njenoj obnovi i izgradnji. Već tad je moja ideja bila da se bavim društveno angažovanim radom, učešćem u raznim projektima.

Imala sam čast i sreću sarađivati s najznačajnijim filmskim i pozorišnim ljudima u BiH, poput Aide Begić, Harisa Pašovića, Dine Mustafića, Srđana Vuletića, Sulejmana Kupusovića. Istovremeno, osjećala sam da jedino povratkom u rodni grad mogu ostvariti svoj potencijal. To se zahvaljujući filmu koji je režirala Angelina Jolie i desilo. Bio je to trenutak i osjećaj na osnovu kojeg sam donijela možda i najvažniju odluku u životu, koju kada sada analiziram, mogu reći da je bila ispravna.

BETTY: Koji su najčešći razlozi zbog kojih možda danas poželite otići dalje od Balkana?

ZANA: Nepravda je razlog zbog kojeg nekad poželim otići dalje od Balkana, a opet, ona je upravo razlog zbog kojeg odlučno ostajem ovdje – kako bih se borila protiv iste. Ja vidim BiH kao zemlju punu potencijala i mogućnosti.

BETTY: Šta je potrebno uraditi da ovaj prostor postane bolje mjesto za život i šta svako kao pojedinac može učiniti na tom planu?

ZANA: Ja sam svoju karijeru izgradila i zadovoljna sam onime što posjedujem. Nedostaje mi još samo domovina u stanju u kojem je svi priželjkujemo i to kanim promijeniti. Jedino ličnim angažmanom možemo uticati na promjene.

BETTY: U kakvom je položaju kinematografija danas na ovim prostorima i šta je potrebno da bi se stanje u toj sferi umjetnosti promijenilo na bolje?

ZANA: Iz godine u godinu bilježimo stalni pad sredstava namijenjenih za kinematografiju, dok paralelno potrebe i broj produkcija u našoj zemlji rastu. Broj obrazovanih ljudi koji žele raditi i stvarati u struci je svake godine sve veći, dolaze nove generacije redatelja, producenata, glumaca, direktora fotografije i ostalih autora. Prema istraživanju „Mapiranje filmske industrije u BiH”, projektu koji je finansirao UNESCO 2012. godine, govoreći jednostavnim rječnikom, na svaku uloženu marku u domaći film, država dobija deset.

BETTY: Glavna rola u filmu „U zemlji krvi i meda” definitivno je obilježila Vašu dosadašnju karijeru. Koja je uloga koju ste tumačili Vama najdraža?

ZANA: Svakoj ulozi u svojoj karijeri pristupila sam oprezno i prihvatila je samo ako sam bila sigurna da mogu odgovoriti umjetničkom izazovu. Glumila sam Ofeliju, Antigonu, mnoge heroine manje poznatih imena, ali jednako značajne. Ne mogu izdvojiti jednu, ali se radujem svakoj novoj, a posebno ulozi majke Kerima Legende, u filmu koji će moj suprug režirati ove godine. Biće to naša prva filmska saradnja.

BETTY: Glumite u par inostranih projekata. Koliko je teško iz BiH graditi glumačku karijeru u inostranstvu?

ZANA: Film „U zemlji krvi i meda” je otvorio strana tržišta za bh. glumce. Osim nekoliko izuzetaka, domaći glumci su rijetko imali priliku raditi u inostranstvu. Film Angeline Jolie je promovisao bh. glumce u svijetu, profesionalci svjetskih filmskih industrija su uočili talenat, a kasnije su nas u velikom broju i angažovali na raznim projektima. Prošle godine je preko 15 glumaca iz BiH dobilo ulogu u veoma popularnoj seriji „Legende”, američke produkcije TNT i FOX. S tim na umu, iako put nije nimalo jednostavan, vjerujem da je itekako moguće graditi glumačku karijeru u inostranstvu, a živjeti u BiH, te da će vremenom biti mogućnosti sve izglednije za što veći broj glumaca.

BETTY: Koliko Vam znači angažman u pozorištu i može li se biti glumac isključivo na filmu, bez pozorišnog angažmana?

ZANA: Premda je film moja prva ljubav, zavoljela sam pozorište istog trenutka kada sam prvi put stala na scenu Kamernog teatra 55. Igrala sam Tanju u predstavi „Četvrta sestra” i to mi je vjerovatno još uvijek jedna od omiljenih uloga. Veliki broj filmskih glumaca nisu nikada glumili u pozorištu, u SAD-u je, na primjer, to vrlo rijetka pojava. S druge strane, pozorišni glumci često nastoje, odnosno nadaju se filmskom angažmanu. U Velikoj Britaniji, glumci su često angažovani i u pozorištu i na filmu, kao kod nas. S tim da je u Velikoj Britaniji pozorišni angažman pitanje prestiža. U BiH glumci obezbjeđuju sebi osnovnu egzistenciju zahvaljujući pozorišnim angažmanima. Filmu se nadaju.

BETTY: Kome dugujete neobično i veoma rijetko ime?

ZANA: Priča kaže da su moji roditelji bili vrlo neodlučni po pitanju mog imena. Svaki dan sam imala drugo ime. Iako sam napunila mjesec dana, nisu bili u mogućnosti odlučiti se za jednu od opcija. Postoji predanje da je tatin rođak Bobo Marjanović, čuveni sarajevski profesor, sjedio i pio piće sa tatom jedno popodne. Tata je bio u nedoumici i požalio se rođaku kako mama i on nikako ne mogu da izaberu ime za mene. I Bobo predloži ime Zana. „Ali sve će podsjećati na Zanu Nimani”, protivio se tata. „Zana Nimani će biti i proći, a Zana tek treba da bude”.

BETTY: Kako birate uloge i desi li se često da odbijete neku ponudu za angažman u pozorištu ili pred kamerama?

ZANA: Uloge sam uvijek pažljivo birala. Nije me nikada interesovao kvantitet projekata u kojima učestvujem, već isključivo kvalitet. Nekada vjerujete u potencijal projekta kada pročitate scenarij, nekada na osnovu poznanstva sa redateljem i/ili ostalim autorima projekta, a nekada i na osnovu nekoliko scena koje pročitate, kao što je bio slučaj sa filmom „Broken” u kojem glumim sa Tim Rothom. Biram uloge koje su jedinstvene, autentične i za koje smatram da će predstavljati svojevrsni umjetnički izazov. Bez obzira koliko iskustvo glumac ima, svaki novi projekat je novi početak. Nikada ne možete sa sigurnošću tvrditi da ste dio kvalitetnog projekta, ili da će vaš rad ispuniti vlastita očekivanja, ali kada se odlučim i/ili izborim za učešće u određenom projektu, do kraja sam posvećena i predana ideji i timu.

BETTY: One koji prate modu često oduševite izborom garderobe. Kako birate to što ćete obući i čime se vodite pri tome?

ZANA: Najčešće sarađujem sa Aleksandrom Dojčinović, hrvatskom dizajnerkom, a pored njenih kreacija Ina Soltani, bh. dizajnerka sa adresom u Los Anđelesu, mi je jedna od omiljenih. Kada imate prave saradnike, nije vam teško izabrati idealnu haljinu, a u skladu sa zahtjevima i protokolom koji određeni događaj nalaže. Nastojim takođe dati priliku mladim dizajnerima, koji me često kontaktiraju sa idejama za haljinu, pa onda zajedno radimo na realizaciji iste.

BETTY: Pazite li na ishranu? Koju vrstu hrane preferirate?

ZANA: Volim sushi i ćevape, sarme i tartar biftek, hamburger i grah, pizzu i ribu. Nastojim se ne ustručavati, barem dok ne moram. S druge strane, redovno vježbam kako bih održala kondiciju potrebnu za izvođenje često fizički zahtjevnih predstava u pozorištu, kao i dugih radnih sati na filmu.

BETTY: Nađe li se u Vašem dnevnom rasporedu prostora za sport ili neki hobi? Kako volite ispunjavati slobodno vrijeme?

ZANA: Omiljeni sportovi su mi skijanje i plivanje. Uživam u meditativnom aspektu oba sporta, kao i u činjenici da mogu biti i društvena aktivnost. Takođe, oba sporta su vezana za prirodu i čist zrak, što smatram da je njihova prednost. Volim i košarku, planinarenje, ronjenje i druge sportove, no nažalost, nemam mnogo slobodnog vremena, stoga ga pažljivo dijelim na porodicu i prijatelje, sport i umjetnost (gledanje filmova, serija, posjetu galerijama i muzejima), te rad sa djecom u Radionicama kreativnosti i mašte „Malog Magacin Kabarea”.

BETTY: Kada Vam dođu prijatelji iz inostranstva šta im predložite da probaju i šta im obavezno pokažete u našoj zemlji?

ZANA: Prijatelje najčešće pozivam u Sarajevo u vrijeme Sarajevo Film Festivala. Obzirom da se radi o internacionalnoj, umjetničkoj ekipi, to je idealna prilika da uživaju u svjetskim filmskim sadržajima, kao i u propratnim događajima, zabavama, koncertima… Moji gosti se uvijek oduševe našom hranom, osim ako su vegetarijanci (u tom slučaju su im pita sirnica i pilav na svakodnevnom meniju). Pored obilaska znamenitosti grada Sarajeva, ukoliko imaju vremena, a u zavisnosti koje je godišnje doba, preporučujem rafting na Uni, posjetu gradu Mostaru, skijanje na Jahorini i Bjelašnici.

BETTY: Vaš suprug je redatelj. Koliko je to olakšavajuća okolnost u pozivu kojim se bavite, s obzirom da razumije šta sve podrazumijeva biti glumac?

ZANA: Moj suprug je moja najveća podrška i vjerujem da bi tako bilo i da nije redatelj. On je prije svega posvećen i lojalan prijatelj kojeg raduje svaki moj uspjeh. Upravo zbog tih osobina, kao i svog talenta, omiljen je među glumcima koji su imali priliku surađivati s njim, a u koje spadam i ja. Međutim, činjenica da je redatelj, a ja glumica, otvara nam mogućnost da često blisko sarađujemo, razmjenjujemo razmišljanja koja su profesionalnog karaktera, kao i ona koja nisu te prirode. To je veliko bogatstvo, naročito imajući u vidu da moj posao često zahtijeva putovanja i duža odsustva zbog snimanja. Zato nastojimo što više surađivati i na taj način provoditi više vremena zajedno.

BETTY: Zanimljivo je da ste imali dva vjenčanja. O čemu se radi?

ZANA: Emir i ja smo se vjenčali u Las Vegasu. Planiranje nam nije jača strana, pa smo se prilikom boravka u Los Anđelesu, prije dvije godine, spontano odlučili trogodišnju vezu krunisati brakom i to u Little White Wedding Chapel, izgrađenoj u čast Elvisa Presleya. Vjenčanje je bilo baš onako kakvo smo željeli, intimno i veselo. Naš vjenčani kum „Elvis Presley”, dočekao nas je pjesmom u Little White Chapel, jednom od najpoznatijih mjesta za vjenčanja u Las Vegasu. Niko nije znao za naš plan, stoga smo informacije o vjenčanju podijelili sa roditeljima i užim krugom prijatelja tako što smo im proslijedili nekoliko fotografija ceremonije. Isprva nam nisu vjerovali, no po povratku u Sarajevo priredili smo zabavu i proslavili brak sa prijateljima i porodicom u „Magacin Kabareu” uz jazz muziku naših prijatelja iz Sarajevo Jazz Guerille, Marija Knezovića iz benda Zoster, Zije Valentina i Donne Ares, koji su tom prilikom i zapjevali sa nama.

BETTY: Imate li omiljenog pisca koji Vas inspiriše i jeste li više zaljubljenik u prozu ili poeziju?

ZANA: Uživam u čitanju proze John Fantea, Marguerite Yourcenar, Julia Cortazara… Volim čitati iste knjige više puta, čak i određena poglavlja. Postoji desetak knjiga kojima se uvijek vraćam. Omiljena pjesnikinja mi je Ana Ahmatova. Pored prekrasne poezije koju je pisala, bila je fascinantna ličnost, nježna, snažna i hrabra. Mogu reći da mi je inspiracija.

BETTY: Dosta ste putovali. Postoji li neko mjesto koje biste željeli posjetiti u budućnosti?

ZANA: Voljela bih otputovati u Argentinu. Nisam bila u prilici posjetiti Južnu Ameriku, premda sam uvijek imala želju. To je zemlja bogate kulture, velikih pisaca, kompozitora, muzičara, arhitekata… Zapravo, voljela bih proputovati cijelu Južnu Ameriku, Kubu, Meksiko, posjetiti Teotihuacan, Machu Piccu, Amazon, Teatro Colon, Rio Carnival…

App_BIH_cover_march2016
Ja'Whaun Bentley Jersey