k-betty-magazin-maj-2020-bih

Grupa „Divanhana“

ŠIRIMO SEVDAH

 

Broj 87, maj 2020

Nastali su 2009. godine kada je grupa mladih studenata Muzičke akademije u Sarajevu odlučila da počne izvoditi tradicionalnu muziku, u novim aranžmanima, sa uticajima jazz, pop i klasične muzike 20. vijeka. Dvije godine kasnije objavljuju svoj prvi album, nakon čega kreću nastupi širom svijeta. Nižu se festivali, koncerti, albumi, saradnje sa poznatim muzičkim imenima… Ovih dana snimaju pjesme za novi album i čekaju bolje vrijeme, da nastave započetu evropsku turneju. Neven Tunjić i Šejla Grgić u ime grupe “Divanhana” – ekskluzivno za Betty…

 

Autor: D. Mrdić

BETTY: Koliko pandemija korona virusa utiče na rad Divanhane?
Neven: Pandemija u svakom slučaju utiče na kompletnu planetu, kako na ekonomiju, privredu, zdravstvo, biznis, tako i na kulturu i sve njene djelatnike. Svjedoci smo jednog teškog vremena koje pero sudbine piše i smatram da je sada pravi moment da budemo kao jedno; podrška ugroženim, slabijim, iznemoglim i utjeha za sve što tek dolazi nakon, nadamo se brzog okončanja ove situacije.

BETTY: Kako provodite ovo vrijeme i je li ovo prilika da konačno nađete vremena i za neke stvari koje su vam zbog brzine života, izmicale posljednjih godina?
Šejla: Nažalost u cijelom svijetu je situacija takva kakva jeste, koncerti su otkazani kao i svi drugi javni skupovi u narednom periodu, ali ga je svakako moguće iskoristiti u pozitivnom smislu. Imamo više vremena da se posvetimo kreativnom radu, kako zajedničkim snagama putem društvenih mreža tako i sami za sebe u svojim domovima. Kroz ovu pandemiju smo shvatili da ne treba uvijek žuriti i samo raditi, prioritet nam je da sačuvamo svoje zdravlje i da posvetimo više vremena svojim najmilijim, mada smo i pored svih dosadašnjih turneja uvijek umjerenim tempom radili, te imali vremena za svoj privatni život.

BETTY: Pred samo proglašenje pandemije, otpočeli ste evropsku turneju koncertom u Zagrebu. Hoće li uslijediti nastavak turneje i gdje su sve planirani nastupi?
Neven: Iza nas je sasvim sigurno jako uspješan koncert u Lisinskom u Zagrebu gdje smo na najljepši mogući način započeli, sada možemo već reći neuspješno planiranu, koncertu godinu, međutim sve što je nakon istog uslijedilo jeste jedno sveopće sivilo koje nas je sve jednako pogodilo. Imali smo objavljenih jako puno koncertnih datuma na našoj službenoj web stranici, ulaznice su se prodavale, stvarao se potrebni hype, međutim bili smo primorani da se za sada smirimo i molimo najboljem. Trenutno smo u procesu prebacivanja koncertnih termina za jesen ove godine. Ono što možemo obećati jeste da ubrzo sevdišemo u Ljubljani, Beogradu, Cirihu, Beču, Lincu, Oslu, ali i širom regije i naše BiH.

BETTY: Kakva je bila reakcija zagrebačke publike na program pripremljen za ovu turneju?
Šejla: Poznato je da u koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskiog uvijek dolazi kulturna i muzički odgojena publika sa relativno izgrađenim muzičkim ukusom koja zna zašto je na koncertu i šta može da očekuje. Zagrepčani su oduvijek znali šta je pravi iskonski sevdah i zajedno sa nama su upijali i osjećali svaku notu. Zaista je neprocjenjivo kada znate da vas publika prati i da zajedno sa vama diše, nevjerovatan osjećaj.

BETTY: Imali ste i neke zanimljive goste na ovom koncertu?
Šejla: Da, naš koncert je bio jako dinamičan i bogat repertoarom i gostima. Jedan od gostiju je bio naš veliki prijatelj i umjetnik gitarista Sanel Redžić, naša draga bivša članica benda Naida Kraljić, trubač iz Slovenije Rok Nemanič i tamburaši iz Slavonije. Svi oni su u velikoj mjeri doprinijeli osvježenju našeg zvuka, a i repertoara što je na kraju i pokazalo zadovoljstvo naše drage zagrebačke publike.

BETTY: Šta sve obuhvata repertoar za turneju „Širimo sevdah“?
Neven: Radili smo dugo i predano na programu i konceptu koncertne izvedbe, ali to je sasvim sigurno već niz godina svakodnevna praksa u našem malom kolektivu: Izuzetno smo svjesni da postojimo i djelujemo samo zbog publike i da je ona jedina zaslužna što nam je u amanet poklonjen ovaj divni posao. Repertoar za novu koncertnu sezonu sastojat će se prije svega iz niza autorskih pjesama koje će se naći na nadolazećem albumu (planiranog da se objavi početkom naredne godine), zajedno s jednim glazbenim buketom koji je potekao na izvoru tradicionalne muzike, a nošen je krilima starogradske, te na kraju satkan novokomponiranom glazbom suvremenih autora koji su pisali i pišu u duhu tradicije. Kamenčić po kamenčić, do onog savršenog šarenog mozaika koji pršti od ljubavi i sevdaha.

BETTY: S obzirom da je nakon prethodne turneje objevljen i dokumentarni film o istoj, red je da pitamo hoće li biti neki dokumentarac i sa ove turneje?
Neven: Naučili smo se kroz karijeru biti strpljivi, ponizni i uvijek očekivati malo, a to na koncu donese velike i nevjerovatne pjesme, koncerte i saradnje. Ranije realizovan dokumentarac o koncertnoj turneji „Zukva“ koji smo radili sa sjajnom produkcijom Al Jazeere Balkans bio je splet nevjerovatno slučajnih i divnih okolnosti koje su eto na koncu rezultirale tako sjajnim filmskim ostvarenjem. Vjerujem da će ono ostati iza nas da odjekuje o jednom sevdahu u jednom turobnom vremenu koje živismo. Iz Lisinskog imamo jako dobre visokokvalitetne snimke i pokazaćemo ih publici vrlo brzo. Za dokumentarac – to ćemo vidjeti.

BETTY: Paralelno sa turnejom snimate i novi album. Šta će se sve naći na njemu?
Neven: Zaista je rano da pričamo o novom albumu, pa mi nećete zamjeriti da o ovoj temi ostanem mrvicu tajnovit. Ono što mogu reći u ovom momentu jeste da je album već snimljen i da će ga producirati fantastični producent Janez Križaj iz Ljubljane. Muzicirali smo čak u tri studija; Metro studio u Ljubljani, Pavarotti studio u Mostaru i Long Play u Sarajevu. Snimanje albuma i ono što će iz svih nota iznjedriti jeste jedan sasvim novi zvuk i koncept kreativnog djelovanja Divanhane.

BETTY: Dugo vam je trebalo, pa gotovo decenija, da se osmjelite i počnete stvarati autorsku muziku. Zašto?
Šejla: Nije nimalo jednostavno osmjeliti se na takav potez noseći jedno veliko breme tradicije, naročito kada se radi o sevdalinki. Na neki način nas karakteriše to što sevdalinku provlačimo kroz razne stilove, što je nama kao obrazovanim muzičarima od velikog značaja jer je to jedan od načina kako da izrazimo svoju kreativnost. Imamo tu obavezu da čuvamo našu sevdalinku, da je približimo novijim generacijama što je doista teško, jer je narod osjetljiv na bilo kakvu promjenu iste i može to shvatiti kao skrnavljenje. Stoga je potrebno dosta muzičkog iskustva i hrabrosti za takav jedan potez koji zahtjeva veliku dozu ozbiljnosti da bi se, na koncu, dostigao određeni nivo stvaralačke zrelosti. Svjesni smo da se sevdalinka ne može više izvoditi kao što se izvodila prije 50 godina, prvenstveno zbog tehnološkog razvoja, a i potreba današnjeg tržišta i generacija. Cilj svakog benda je da jednog dana stvara svoju muziku i eto, napokon smo se „bacili“ u autorske vode što je naša draga publika prihvatila sa velikim oduševljenjem, o kojem govori činjenica da na našim koncertima zajedno sa nama pjevaju naše autorske pjesme.

BETTY: Hoće li biti gostiju na albumu?
Šejla: Naravno. Naš novi album je fuzija različitih zvukova, instrumenata, lirike, stilova, muzičkih žanrova, od autorskih pjesama preko muzike iz raznih krajeva svijeta pa do naših autorskih pjesama. No, ne želimo previše da otkrivamo. Neka se poštovaoci našeg rada iznenade.

BETTY: Ko daje posljednju riječ o pjesmama koje će biti uvrštene na album?
Neven: Kada uđete u naš studio gdje svakodnevno vježbamo i stvaramo, imate jedan natpis gdje stoji: „Respect everybody's feelings and treat everyone equally” što ukazuje na to da svi imaju jednako snažnu ulogu u svakoj noti koja iz naše male fabrike muzike izađe na površinu.

BETTY: Prošlog ljeta sa Danicom Krstić snimili ste pjesmu „Voće rodilo“. Kako je došlo do te saradnje?
Neven: Spojila nas je jedna radio stanica, vjerovali ili ne. Danica je gostovala kod čuvene radijske novinarke Katarine Epštajn, na Radio Beogradu, koja je uključila mene u program kako bih promovirao naš, tada nadolazeći koncert u Mikser House-u u Beogradu. Tokom razgovora smo spontano dogovorili Danicino gostovanje na pomenutom koncertu. Od tog trenutka, pa do danas, naše prijateljstvo traje, a od samog početka smo namaštavali kako zajedno da uradimo nešto što će biti kvalitetno i što će naša publika rado prigrliti. Kao proizvod naših druženja, intimnih sevdisanja kako u Sarajevu, tako i u Beogradu, nastala je pjesma ,,Voće rodilo”. Sretni smo što će Danica postati dio naše diskografije, jer je godinama u suštini dio naše porodice.

BETTY: Kada je plan da album ugleda svjetlo dana?
Neven: Plan je bio na jesen, ali zbog trenutnog haosa koji je izazvala pandemija korona virusa vjerujem da će se termini prolongirati, baš kao i svi koncertni koje ranije pomenuh.

BETTY: Jeste li već riješili pitanje izdavača?
Neven: Da, ali i na tu temu bih da ostanem mrvicu tajnovit. Ne zamjerite.

BETTY: Divanhana se poprilično promijenila poslednjih nekoliko godina. I personalno i izražajno, čini mi se…
Šejla: Postali smo prepoznatljivi po tome da se naš sastav ranije mijenjao, a i nedavno smo imali neke izmjene. Nismo ograničeni po tom pitanju, što govori i činjenica da se često naš sastav proširuje, jer s vremena na vrijeme volimo da osvježimo naš zvuk. Oduvijek smo imali nove drage ljude u našem okruženju, a i bendu s kojima je veliki gušt sarađivati. U oktobru 2018. dobili smo sjajnog novog mladog člana u našem kolektivu, gitaristu Adina Taletovića. Njegovo prisustvo je sasvim sigurno donijelo nešto novo u naš kolektiv. Samim tim što je akademski obrazovan muzičar, lako se uklopio u naš kolektiv i od prvog dana smo svi kao jedno. Odlično su se sjedinile naše stvaralačke energije i kreativnost što je na koncu rezultiralo i izražajnom promjenom koju ste pomenuli.

BETTY: Nastupate i u koncertnim dvoranama, ali i u klubovima. Gdje je „slađe“ svirati?
Šejla: Definitivno je slađe svirati u koncertnim dvoranama, jer tu dolazi odabrana publika koja zna zašto je tu došla, prvenstveno da vas sluša i sjedeći uživa u vašoj muzici. Ta intimna atmosfera uveliko doprinese našem izražaju i poveže nas sa publikom što probudi razne emocije u svakom od nas, dok je u klubu važno da imate što „brži“ repertoar gdje zbog te brzine nemate baš vremena da ostvarite neku veću konekciju sa publikom.

BETTY: Kada je region u pitanju, gdje ste najbolje prihvaćeni?
Šejla: Smatramo da smo svugdje podjednako dobro prihvaćeni, jer se naš narod rađa, odgaja i na neki način živi u duhu tradicije, to je nešto što svi nosimo sa sobom, neko manje, neko više, ali svakako da svi to imamo u sebi i to je ono što naši ljudi prepoznaju, cijene i vole.

BETTY: Čini li vam se ponekad da prvo treba uspjeti vani, da bi vas na domaćem terenu počeli cijeniti?
Neven: U našem slučaju ne. Mi smo bend koji je sasvim sigurno karijeru gradio prije svega u našoj zemlji, postepeno koncert po koncert. Mi smo našu publiku sticali većinom na koncertima, a vjerujem mnogo manje putem medija, ili reklamiranja u virtualnom svijetu. Smatram da je to i razlog što naša publika, ili kako mi volimo reći „naša raja“ ostaje u ljubavi sa nama sve ove godine i što konstantno dolazi nova, mlađa, žedna sevdaha. Jednog novog sevdaha u kojem zajedno suze ronimo i osmijehe jedni drugima crtamo.

BETTY: Divanhana, a ne pričate puno na koncertima. Svirate i pjevate. Pričate li tokom putovanja? Kako ona izgledaju? Bude li nekih anegdota?
Šejla: Na koncertima pričamo onoliko koliko je dovoljno da se zbližimo sa našom dragom publikom, a muzika svakako priča sama za sebe. Na putovanjima se pretežno svako bavi nekim svojim zanimacijama, razgovaramo o raznim temama o kojima inače nemamo vremena razgovarati tokom vježbanja i muziciranja, a moramo priznati da je dosta naših pjesama nastalo tokom putovanja, jer svako mjesto koje smo posjetili donese neke nove pjesme i neku novu inspiraciju i kreativnost. Anegdota sigurno ima mnogo, na svakom putovanju bude dosta smijeha, lijepih susreta i druženja sa našim prijateljima i domaćinima.

BETTY: Koliko se međusobno družite mimo nastupa?
Neven: Svakodnevno. Mi smo zaista jedna velika porodica, u pravom smislu te riječi. Vjerujemo da drugačije ne bi ni opstali sve ove godine.

BETTY: Bude li publici neobično što tako mladi ljudi njeguju ljubav prema sevdahu?
Šejla: Ne možemo reći da im je baš neobično, ali nam je drago kada vidimo ponos u njihovim očima što još uvijek postoje mladi ljudi koji su spremni da njeguju tradiciju, kako svoju, tako i drugih naroda. Najčešće se iznenadi mlađa publika kada spozna da neko njihove generacije gaji veliku ljubav prema sevdahu i svom narodu.

BETTY: Kako bi glasio moto bavljenja muzikom grupe „Divanhana“?
Neven i Šejla: Naš moto je „Širimo sevdah!“. Ideja kolektiva od samog početka djelovanja je bila ništa drugo nego tradicionalnu Bosne i Hercegovine približiti svim ljudima, rasama, religijama, političkim i ideološkim orijentacijama, naš sevdah plasirati u svaki kutak ove šarene planete. Shodno tome taj moto u svakom svom slovu definiše naše postojanje.

intervju-maj-d-enan-aplikacija