korica-bih

MAJA MANOJLOVIĆ

NAJVAŽNIJE JE BITI SRETAN

 

Broj 89, juli 2020

Ona je operska pjevačica, glumica, vokalni pedagog, majka dva dječaka… Uz to i vlasnica pjesme „Ostani još“ koja ozbiljno prijeti da postane regionalni pop hit. O svom muzičkom sazrijevanju, planovima, željama i očekivanjima ekskluzivno za Betty – Banjalučanka Maja Manojlović

 

Autor: D. Mrdić

BETTY: Nakon odličnih reakcija na pjesmu „Ostani još“ je li vrijeme da počnete razmišljati o novom singlu?
Maja: Naravno. Drugi singl, kao i mnoge druge ideje za buduće pjesme odavno postoje, samo sada treba napraviti pravi izbor. Prema mom planu, druga pjesma je već trebala biti vani, ali situacija sa korona virusom, je sve nas, pa i naše aktivnosti stavila, nažalost, u stanje hibernacije. Sada je vrijeme da se krene sa radom.

BETTY: Koliko dugo se radilo na pjesmi „Ostani još“ i kako ste okupili ekipu saradnika koja je bila uključena u nastanak ovog singla?
Maja: Imala sam tu sreću i zadovoljstvo da radim sa najboljima iz posla, a tu su bili Đorđe Miljenović alias Sky Wikluh sa kojim sam dovršavala već postojeći tekst pjesme koji sam napisala. Sa njim sam i snimila demo verziju, a zatim otišla u Skoplje do Darka Dimitrova koji je uradio aranžman. Za video produkciju i režiju je bio zadužen Lazar Bogdanović iz Beograda. Iskrena da budem sve je bio nekako splet interesantnih okolnosti i što sam bila na pravom mjestu u pravo vrijeme i sa pravim ljudima. Moje poznanstvo i saradnja sa Kaliopi me dovela do Darka Dimitrova, a do Skaja i Lazara Bogdanovića dovelo me moje poznanstvo sa Vukašinom iz Irie fm-a. Muzika i dio teksta, kao i čitava ideja kako sve to treba da zvuči i izgleda, nastala je u mojoj sobi za mojim klavirom. Ja sam preko godinu i po dana radila na realizaciji čitavog koncepta. Nastanak pjesme i sam umjetnički dio, kao i snimanje spota, nastali su u trenu, ali pravljenje uslova za sve to trajalo je dugo za moj ukus. Ali iz ove perspektive, sa ovim stečenim iskustvom, sada vidim da je sve toliko trajalo sa razlogom.

BETTY: Pjesmu prati i zanimljiv i poprilično drugačiji spot od onoga što se kod nas snima. Ko je dao smjernice za vizuelizaciju pjesme?
Maja: Što se smjernica tiče, njih sam dala naravno ja. Kao žena koja sve radi sama i sebi najviše vjeruje, bila sam uključena u svaku fazu. Nekada je to znalo biti zamorno za sve nas, jer ništa nisam prepuštala slučaju, ni naizgled najmanju sitnicu. Prije samog snimanja Lazar je od mene dobio gomilu materijala sa referencama i smjernicama. S obzirom na to da sam pratila od ranije sve što on radi, poželjela sam da baš on radi moj spot, jer mi se jako dapada njegova estetika i art pristup. Mogu sa sigurnošću da kažem da smo napravili jedan od najljepših spotova na ovim prostorima.

BETTY: Hoće li na narednim pjesmama biti više domaćih muzičara? Pod domaćim smatram one iz BiH. Ima li u Banjaluci kolega koje mogu dati doprinos u građenju vašeg muzičkog izraza?
Maja: Ne znam u ovom trenutku, ali na drugom singlu neće. Mada, ko zna. Banjaluka ima mnogo vrijednih muzičara. Mislim da je svakako zdravo i korisno za svakoga da promijeni okruženje i da radi na sebi i svom talentu, odnosno poslu. Dobijete neke nove uvide, širite svoju priču mnogo dalje, a to je jako važno ako imate šta da kažete. U Banjaluci se najmanje njeguje moderni pop zvuk, a to je neki pravac kojim želim da se krećem.

BETTY: Sa kim biste voljeli sarađivati u budućnosti, ko je neka potajna želja za saradnjom?
Maja: Pa, to sad neću da otkrivam, jer bih pokvarila svoje iznenađenje. Ali evo jedna sjajna saradnja koja se desila sa sjajnim duom »Pocket Palma« iz Zagreba. Oni su sjajan dvojac koji je uradio remix moje pjesme »Ostani još« i već možete da ga nađete na mom YT kanalu ali i da ga poslušate na radio stanicama. Pjesma je dobila novi vajb, nekako sjajno ide uz vrele ljetne dane koji nam predstoje. Remix je sjajan, oduševili su me i to je novo ime na regionalnoj muzičkoj sceni koje je u usponu.

BETTY: Radite i sa mladim naraštajima kroz školu pjevanja „MaMa VOX “. Kako škola funkcioniše, ko je sačinjava, gdje predstavljate vaš rad?
Maja: Već punih 15 godina radim kao vokalni pedagog, a svaki napor napravljen za MaMa VOX je zapravo bilo pravo ulaganje u posao. U svakom smislu. Mene jako čini srećnom činjenica da ja utičem na svoje učenike, da ih oblikujem, mijenjam i da se njima ta promijena dopada. Rad sa djecom, ali i odraslim polaznicima je uvijek inspirativan jer za svakoga od njih moram napraviti jedan autentičan, poseban, njima prihvatljiv način komunakacije i edukacije. Ne možete sa svima raditi na isti način. Svakog dana kroz dijeljenje znanja, ja dobijam nova znanja i saznanja. Tako to ide. Pored velikih uspjeha mojih učenika na raznim takmičenjima, njihovog ličnog rasta i razvoja, saradnje sa istaknutim umjetnicima i muzičarima iz naše zemlje i regiona, mnoštvo predivnih koncerata, projekata i nastupa, najponosnija sam na činjenicu da sam učinila da pjevanje i muziku zavole još više, da kroz ozbiljan pristup radu postaju pravi mali profesionalci i djeca sa dobrim muzičkim ukusom. Tokom zadnjih godina imali su na desetine raznih nastupa, snimanja, gostovanja, pa čak pozive i za snimanje serija i filma. MaMa VOX je odavno postao brend našeg grada, ali nas dobro poznaje i region. Prosto smo se nametnuli svojim kvalitetom. Nastupi mojih učenika gdje god da se pojave nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Momenat kada je za nas region saznao i počeo da prati to što radimo je serijal Pinkove Zvezdice na kojima su se predstavljali pojedini učenici, koji su pridobili simpatije kako žirija, tako i publike. Jedan od učenika je i David Radosavljević, kao i Sergej Pajić.

BETTY: Završili ste muzičku akademiju, istraživali operu, no pop-rock muzika je bila jača. Planirate li ipak nekada povratak na operske daske?
Maja: Ne bih rekla da je pop muzika prevagnula na tasu. Ja bih rekla da je to još jedan od mojih talenata koji je čekao na red da se ostvari i realizuje. Ja sam pisala pjesme i dosta ranije, ali nije očigledno bilo vrijeme za njih tada. Operske i operetaske predstave u kojima sam igrala u Narodnom pozorištu više nisu na repertoaru. Takvih projekata nema u Banjaluci više. Nažalost. Moje dvije koleginice glumice i ja smo izvodile samostalni autorski projekat »Broadway u Banjaluci« tokom prošle godine na koji je publika sjajno reagovala. Ako bude prilike da se rade slični muzičko – scenski projekti i budem bila pozvana, vrlo rado ću se odazvati.

BETTY: Pored svega, okušali ste se i u nekoliko glumačkih projekata. Kako je došlo do tih angažmana i ima li nekih novih uloga u najavi?
Maja: Da, to je jako važan dio moje karijere. Obožavam pozorište i mjuzikl, jer mi upravo taj muzičko scenski oblik, daje beskrajno mnogo slobode u igri i kreaciji. Jako me privlači to neko moje interno takmičenje sa samom sobom, kako bih na svakom sljedećem izvođenju bila jednako, ako ne i više nadahnuta za igru. Uskoro ćete me gledati i u novom serijalu »Kosti« Saše Hajdukovića i Nikole Pejakovića u Bosonoga produkciji.

BETTY: Šta privatno slušate, šta vas opušta i čiji album vas je oduševio u posljednje vrijeme?
Maja: Uh, relativno skoro sam naišla na Josipinu pjesmu “Tebi putujem” i danima sam je slušala, potpuno me opčinila. Uvijek me regeneriše Zhu, on mi jako prija, Solange “Things I Imagined”, DRAM “The lay down”, Tash Sultana, Dhafer Youssef. .. To mi sad pada na pamet…

BETTY: Kada ste spoznali da je muzika vaš životni put?
Maja: To sam shvatila kad sam uvidjela da je muzika moja nasušna potreba i da ako budem bilo šta drugo radila neću biti srećna. Ta spoznaja je bila poprilično davno, tokom srednje škole. U mojoj glavi nije ni postojao drugi scenario osim muzike kao životnog poziva. Nekoliko godina kasnije na Akademiji, sa svim prilikama, pozivima i izazovima koji su stizali sa svih strana bila sam potpuno sigurna da su scena i učionica u kojoj ja podučavam pjevanju druge, jednako važni za moj razvojni i umjetnički put. Previše vremena i truda uložite u svoje školovanje, da biste to sve pustili, a opet morate imati neki cilj kojem težite. Morate da otkrijete sebe i shvatite gdje se dobro osjećate, što to prije saznate, put do cilja je manje bolan. Moje školovanje na Akademiji i poslije, mnogobrojni umjetnički angažmani i projekti su bili samo potvrda moje dobre intuicije i da sam na pravom mjestu. Sada je došlo vrijeme za moju muziku koju želim da podijelim sa publikom.

BETTY: Mama ste dvojice dječaka. Pokazuje li neko od njih afinitet prema muzici i šta biste ih savjetovali ukoliko bi krenuli vašim stopama?
Maja: Oba moja sina su jako talentovana kako za muziku, tako i za glumu i ples. To kod obojice ide sve u paketu. Muzika je sastavni dio njihovih života. Ne znam da li će baš muzika biti njihov profesionalni put, ali to nije ni bitno u konačnici, jer oni muziku nose u sebi svakako. Šta god radili savjet bi bio isti: Da od svoje strasti i ljubavi prema nečemu naprave posao od kojeg će moći da žive. Da rade ono što vole i obrnuto. Da nikad ne odustaju od sebe i svojih želja, koliko god teško bilo. Da budu istrajni. Da na svoj put ka uspjehu povedu još nekog. Da budu autentični i da ne prave kompromise u vezi sa nečim do čega im je jako stalo. Da uvijek daju najbolje od sebe za sebe. Jedino tako će pomjerati vlastite granice i rasti. I na kraju, da budu srećni. Jedino je to važno.

BETTY: U spotu za pjesmu „Ostani još“ pokazali ste i savršenu liniju. Kako održavate formu, bavite li se nekim sportskim aktivnostima i koliko pazite pri odabiru hrane?
Maja: Hvala. U svijet zdrave ishrane i pravilne kombinatorike namirnica uvela me Janka Budimir prije 8 godina. Tada smo se borili sa mojim viškom kilograma, koji smo vrlo brzo riješili, a mene i moje tijelo doveli u sjajnu fizičku formu. Od tada vrlo dobro znam kako moje tijelo funkcioniše, šta mu prija a šta ne. I toga se pridržavam. Tokom godine budem aktivna i treniram u teretani sa ličnim trenerom. To mi najviše prija. Ne volim grupne treninge. Ja sam solo igrač, pa onda radim individualno sa trenerom. Pazim šta jedem, a jako je važan dobar izbor namirnica kao i redovni obroci.

BETTY: Ovo proljeće nam je „ukrao“ koronavirus. Nadamo se da ljeto neće. Gdje volite da odmarate i jeste li više ljetni ili zimski tip?
Maja: Definitivno više volim ljeto. Vrućine mi ne smetaju, volim more i sunce. Uvijek ću izabrati odmor u ljetnom periodu, a i moji dječaci se raduju letovanju na moru, pa sada već pravimo planove gdje bi mogli ove godine otići.

BETTY: Kada imate malo više slobodnog vremena, šta prije birate: film ili neku knjigu i šta biste od toga preporučili našim čitaocima?
Maja: Ako već mogu da biram, izabrala bih da ne radim ništa, da samo odmaram. Kada su preporuke u pitanju, preporučujem nekoliko naslova » 1984« Džordža Orvela, »Vodič kroz srpski mentalitet« Mome Kapora, »Demijan« Hermana Hesea. Preporuka za film je »Zelena milja«.«

BETTY: Kako birate odjeću za javne nastupe i šta vam je bitno pri tom odabiru?
Maja: Zavisi od prilike i povoda. Od same prilike zavisi da li će biti glam haljina u pitanju, odijelo ili neka jednostavnija odjevna kombinacija. Imam sjajnu saradnju sa nekoliko brendova čije haljine rado nosim. Uz malo mašte, već postojeće prijedloge, lične modne kritičare, odabir stajlinga je prava zabava. Ali i stres. U svakom slučaju stil mora da odiše elegancijom i ženstvenošću sa daškom holivudskog glamura.

intervju-maj-d-enan-aplikacija