bih_januar_2017-web-1

Lena Kovačević

Želim vam zdravlje, ljubav i mir

D. Mrdić

Ona je pjevačica, džez muzičar, kantautor, mama dva dječaka… Plijeni ljepotom, neposrednošću, spontanošću, ali i prefinjenim glasom kojim je obojila obrade neprolaznih hitova koje je uvrstila na svoja tri albuma. Nakon što se prije nešto više od pola godine oglasila pjesmom „Zauvek”, koja je gotovo istovremeno dobila i verziju na engleskom jeziku naslovljenu sa „Runaway”, krajem novembra publici je predstavila još jedan singl – „Caffe”. Između rada u studiju na nekim novim pjesmama, nastupa i obaveza u porodici, odgovarala je i na naša pitanja… Ekskluzivno za BETTY – Lena Kovačević.

BETTY: Iako su pjesme „Pick Up” i „Zauvek” donijele poprilično drugačiji zvuk kada ste Vi u pitanju, „Caffe” je ponovo iznenadio publiku?

Lena: „Caffe” jeste drugačija pjesma, ali ja sam oduvijek tragala za tim nečim drugačijim, tako da je za mene to sasvim logičan slijed stvari. I ova pjesma sadrži neke džez motive. Pored Darka Dimitrova, koji je tu uz mene već neko vrijeme, na njoj je radila i Emina Jahović, koja je pisala tekst. Vjerujem da će se pjesma dopasti publici.

BETTY: Pjesma „Zauvek”, kada ste Vi u pitanju, obilježila je 2017. godinu. Jeste li zadovoljni reakcijama publike na istu?

Lena: Pa, „Zauvek”, kao i verzija na engleskom jeziku „Runaway”, su negdje nastavak prethodne pjesme „Pick Up”, za koju sam ja radila tekst i muziku, i koja je premijeru doživjela na njujorškom „Sirius” radiju, koji ima više od 30 miliona slušalaca. Nakon toga, dobila sam poziv od mlade izdavačke kuće „Magic Records”, čiji je cilj promocija novog srpskog mainstream zvuka i veoma brzo smo uspostavili saradnju. Tu je i sjajni Darko Dimitrov, bez koga se ne bih osmjelila da uđem u ovu priču, takođe. Prvi produkt saradnje „Magic Recordsa” i mene je pjesma „Zauvek”, odnosno „Runaway”, a uskoro ćemo publiku obradovati sa još par singlova.

BETTY: Moramo da primijetimo da su pjesme „Pick Up” i „Zauvek” popriličan zaokret u Vašem muzičkom izrazu.

Lena: Ja sam studirala muziku, pjevanje, kompoziciju, sa svojim džez orkestrom nastupam već godinama, ali paralelno sa svim tim ja volim i modernu pop muziku, ono što je danas mainstream. U tom duhu su i moje nove pjesme. Veliki problem sa muzikom koju sam do sada snimala bilo je emitovanje na radio-stanicama. Kako to nije bio mainstream, rijetko ste gdje mogli da čujete te pjesme, što nije slučaj sa ovim novim pjesmama. E sad, to iz mog ugla nije mijenjanje žanra, nego jednostavno – jedan novi projekat. Voljela bih takođe da snimim album sa Big bendom RTS, što bi opet bilo nešto sasvim drugačije. Ali sve je to muzika i sve sam to ja.

BETTY: Kako nastaje pjesma ili album Lene Kovačević?

Lena: Pa, to je priča sa više faza. Prvo što morate jeste da se na neko vrijeme sklonite sa scene, da se posvetite osmišljavanju onoga što želite da radite, potom dolazi aranžiranje, snimanje… Ja sam beskrajno naporna za saradnike, volim da sve kontrolišem, ispratim, mada, kako sam starija, malo sam liberalnija i po tom pitanju.

BETTY: Spotovi za nove pjesme su takođe drugačiji. Da li Vaš otac, kao dugogodišnji pozorišni i filmski umjetnik, nekada daje sugestije ili prijedloge o tome kako bi nešto moglo da izgleda?

Lena: U principu, volim da se konsultujem s njim i s ljudima koje volim i do čijeg mišljenja mi je stalo, jer znam i poznajem njihov ukus i znam da prave poređenja koja su meni relevantna. Godinama se bavim muzikom u regionu koja nije mainstream i trudila sam se uvijek da ostanem dosljedna svom ukusu, ali i, naravno, odabrana i divna publika prihvatila je to što radim veoma brzo, i to mi je veliki vjetar u leđa. Spotove za pjesmu „Pick Up” i „Zauvek”/„Runaway” radila sam sa sjajnim Andrejom Damjanovićem, premijera je bila na MTV kanalu, i to je svakako divna stvar.

BETTY: Hoćete li se u budućnosti više okrenuti kantautorskom radu, s obzirom na uspjeh aktuelnih singlova?

Lena: To svakako. Definitivno da bih to voljela i radim na tome da, pored pjesama na engleskom, obavezno imam pjesme i na srpskom jeziku. Moram da dodam da je za „Zauvek” na moju muziku tekst pisala sjajna Aleksandra Milutinović, i da se nadam da ćemo nastaviti tu saradnju.

BETTY: Vama ovo nije prvi izlazak na inostrano tržište, s obzirom na to da ste prije više od 10 godina nastupali u Holandiji, Belgiji, sarađivali sa velikim imenima iz svijeta muzike. Koliko se ovo što radite danas razlikuje od tih poduhvata?

Lena: Razlikuje se u smislu toga da je ovo ipak komercijalniji projekat, više je u pop maniru u odnosu na koncerte i neke sjajne muzičare koje sam upoznala u inostranstvu. Zaista mi je drago što se ti mostovi nastavljaju, jer mi je važan kontinuitet i ta veza sa svijetom i muzikom koju želim da stvaram i predstavim.

BETTY: Kako ocjenjujete 2017. godinu iz Vašeg ugla? Koliko Vam je bila uspješna?

Lena: Više nego uspješna. Početkom godine završili smo promociju albuma „Džezeri”, a onda su uslijedili brojni nastupi, kako na različitim manifestacijama, festivalima, tako i u pozorištima i kulturnim centrima gradova, kako kod nas, tako i u regionu. Ja lično najviše volim pozorišne scene, volim tu intimnu atmosferu i tu povezanost sa publikom.

BETTY: Koliko Vam porodične obaveze dozvoljavaju da se posvetite muzici, i kako izlazite na kraj sa tri muškarca pod istim krovom (suprug i dva sina)?

Lena: To je jedna mala vojska (smijeh). Djeca su nam mala još uvijek i potrebno je zaista puno energije i dobre organizacije kako bi sve funkcionisalo, jer ova vrsta posla traži cijelog čovjeka, kao i sve druge profesije kojima se ozbiljno bavite. Imamo veliku podršku naših porodica, i to je zaista bitno.

BETTY: Da li članovi porodice imaju prava da utiču na odabir pjesama koje ćete snimiti, i kako mališani reaguju kada vide mamu na TV ekranu?

Lena: Reaguju sada već skoro kako smo brat i ja reagovali kada vidimo tatu na televiziji, potpuno prirodno i bez neke pompe, jer vide da je to moj posao. Posebno stariji sin, on sada već sa četiri godine zna da je to sve dio mog poziva i ne mistifikuje to. Baš tako se i ja osjećam.

BETTY: Bili ste član žirija u „Prvom glasu Srbije”. Danas je takvih takmičenja mnogo. Pratite li neka od njih i kakvo mišljenje imate o talent-šou programima?

Lena: Nedostaje nam dobrih pjesama i novih autora da bi ti sjajni pjevači imali šta da pjevaju. Sve velike pjevače koje volimo vezujemo za njihovu muziku, a danas mi svi imamo problem sa nedostatkom dobrih pjesama. Zato je praktična stvar umjeti svirati instrument i voljeti kompoziciju, pa se možda jednog dana desi i dobra pjesma.

BETTY: Osim glasom i pjesmama, publiku oduševljavate i svojim izgledom. Kako postižete savršen izgled, koliko sport ima udjela u tome i koji preferirate?

Lena: Hvala vam na komplimentu. Zaista bih voljela da mogu da se pohvalim nekom izuzetnom fizičkom aktivnošću, ali u prethodnom periodu imala sam malo vremena za to. Međutim, ritam sa dvoje male djece me drži u kondiciji i, kad god mogu, pokušavam da uradim neki trening ili odem na plivanje.

BETTY: Koliko pazite na izbor hrane, koju kuhinju volite i šta najviše volite da pripremate za svoje ukućane?

Lena: Veliki sam ljubitelj mediteranske kuhinje i volim zdravu hranu, salate, ali i tjesteninu. Maslinovo ulje koristim i sve što vezujem za Grčku i Italiju je ono što volim da spremam. U Holandiji sam godinama bila vegetarijanac, jer je tamo riba izuzetno svježa i pristupačna na svakom uglu. Ljubitelj sam divnih poslastica i porodično smo u Beogradu otvorili jednu sjajnu poslastičarnicu „Gelato Freddo”, pravu gelateriju (sladoled, kolači i torte) i sve sirovine stižu brzom poštom sa juga Italije. To su ukusi na koje sam ponosna. Smatram da je zaista bitno da se zdravo hranimo, ali i da ako želimo da pojedemo nešto slatko, biramo domaće proizvode pravljene po tradicionalnim recepturama, sa kratkim rokom trajanja, odnosno bez vještačkih aditiva, kojima smo sve više izloženi.

BETTY: Kako birate odjeću za javne nastupe i da li imate nekoga čije savjete uvažavate kada je odabir odjeće u pitanju?

Lena: U principu, sama sam svoj stilista, jer nekako sebi najlakše pogodim odjeću u zavisnosti od prilike. Na snimanjima gdje postoji stilista umijem da slušam i volim da sarađujem sa nekoliko ljudi.

BETTY: Na svoja tri dosadašnja albuma publici ste poklonili pregršt obrada, zaista divnih pjesama. Da li je ostala neka neostvarena želja, neka pjesma koju jako volite, ali je niste snimili?

Lena: Ima toliko toga što bih voljela da uradim. Voljela bih da mislim da sam napravila tek prve korake.

BETTY: Džez, etno, pop su muzički okviri u kojima ste se oprobali… Koji Vam je omiljeni žanr i šta slušate dok se odmarate?

Lena: Najviše slušam klasiku. Završila sam nižu i srednju muzičku školu, odsjek klavir, i zaista uživam i odmaram se i dalje uz klasičnu muziku. Nedostaje mi jer je ne sviram, i ta nit mi je važna.

BETTY: Koje Vam je omiljeno mjesto za odmor i u koje doba godine?

Lena: Najviše volim morske destinacije, grčka ostrva i Italiju. Birala bih ih u bilo koje doba godine.

BETTY: Jeste li više zaljubljenik u poeziju ili u prozu, i imate li knjigu kojoj se često vraćate?

Lena: Aleksandar M. Smit, Paulo Koeljo – to su autori čije knjige zaista volim i pratim sve što rade i uvijek mogu da se vratim njihovim knjigama. Tu je i Desanka Maksimović i njene pjesme, koje znam gotovo napamet, puno njih.

BETTY: Diplomirali ste džez pjevanje na Muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu, oduvijek ste u svijetu muzike… Da li ste nekada imali neko rezervno zanimanje, nešto što vas je privlačilo podjednako koliko i muzika?

Lena: Nisam, i drago mi je zbog toga, to je moja najveća strast i profesija. Volim, recimo, sve u vezi s kozmetikom i priča o tome je moj mali hobi. Da se nisam bavila muzikom, sigurna sam da bih se bavila scenskom šminkom i kozmetikom na neki način. Možda jednog dana sve to nekako zanimljivo povežem.

BETTY: Koji moto pokreće Lenu Kovačević kroz život?

Lena: Vjera, misli o duhovnim stvarima i duhovnom životu, koji me zanima još od kada sam bila dijete. Svjesna sam koliko brzo ovo vrijeme koje imamo prolazi, ono je dragocjeno. Divim se ljudima koji su toga svjesni i koji žive zagledani u ona neprolazna buduća vremena, koje nosi samo čista i snažna vjera. Srećom, imala sam prilike da upoznam takve velike i izuzetne ljude koji me inspirišu.

bih_januar_2017-web-1ap