Cover_feb

Karolina Gočeva

Drago mi je što slušaocima moje pjesme ulaze pod kožu

Broj 24, februar 2015

Posvećenost, kompromis i žrtve su ključ za dugoročno, uspješno i čvrsto koračanje Karoline Gočeve muzičkom scenom. Djevojčica sa glasom koji plijeni je polako i sigurno prerasla u zrelog interpretatora, koji svojom pojavom izaziva uzdahe gdje god se pojavi. Danas Karolina Gočeva važi za jednog od najkvalitetnijih muzičara na bivšem jugoslovenskom prostoru i svoje nesporne kvalitete pokazuje sa svakim sljedećim projektom. Ekskluzivno za BETTY magazin, Karolina Gočeva otkriva da je aktuelni album „Makedonsko devojče 2” maksimalno ispunjava i govori o tome kako doživljava muzičke izazove.

B. Simonović

BETTY: Makedonska scena Vas je upoznala kada ste imali 11 godina, praktično ste porasli pred očima publike koja Vas vjerno prati. Vaša zvijezda koja sigurno sija na muzičkoj sceni svake godine postaje sve veća. Da li ste mogli da zamislite, kada ste prvi put izašli u javnost, da ćete postati to što ste danas?
Kada sam se prvi put pojavila na sceni bila sam dijete i to što mi se događalo bilo je više kao hobi, kao igra. Bilo mi je zanimljivo što mi se san ispunio, ali onda ni ja, ni moji bliski, nismo pretpostavljali u kom smjeru će
se stvari odvijati. Vremenom, ono u šta sam kao dijete uletila iz zabave, postalo je profesija koja me maksimalno ispunjava kao veoma važan dio mog života.

BETTY: U čemu se krije magija Vaše uspješnosti?
Ne postoji ni tajna, ni magija. Sve je do posvećenosti, do načina na koji prilazite stvarima, do kompromisa i žrtve koju ste spremni da uradite, jer ovaj posao nosi paket od podjednako raspoređenih pozitivnih i negativnih stvari.

BETTY: Vaš prvi album „Jas imam pesna” nakon velikog uspjeha u Makedoniji, objavljuje se i u Srbiji i Crnoj Gori, a vi osvajate simpatije i te publike. Da li u tome što ste zanimljivi i publici van granice Makedonije nalazite potvrdu za vaše muzičke kvalitete?
Mislim da nije tajna da u Makedoniji, svako ko je uspio da uradi nešto u svojoj profesiji van granice svoje zemlje, više je cijenjen u inostranstvu, nego kod kuće. To je vjerovatno neki sindrom koji nosimo godinama, uvijek nam je teže da priznamo svoje, nego tuđe.

BETTY: Publika je imala mogućnost da prati Vaše koncerte na raznim lokacijama, a svaki ostavlja poseban pečat. Da li možete da izdvojite neki Vaš koncert koji ćete zauvijek pamtiti?
Izdvojila bih svih šest koncerata koji su se dešavali u februaru jedan za drugim u Makedonskoj operi i baletu, kada smo promovisali „Makedonsko devojče 2“. Dogodila se neka magija koja je šest dana držala nas na bini, a publiku u sali. Inače, bilo je i drugih koncerta i nastupa gdje smo dobro prolazili. Nekad to zavisi od toga kako nas publika dočeka, a nekad smo mi
na bini dobro raspoloženi, što se naravno primijeti.

BETTY: Vlatko Stefanovski, Bajaga, Džiboni, Dino Merlin, neki su od mnogih eminentnih i dokazanih muzičara sa kojima sarađujete. Koliko saradnja sa ovako kvalitetnim muzičarima garantuje uspješan muzički proizvod?
Nikada ne postoji takva garancija za uspješan muzički proizvod. Ili imate dobru pjesmu ili ne. Autor nikako nije garancija. Ali svakako imponuje to što su imena, koja su muzičke legende na ovim prostorima, prihvatili ili ponudili saradnju.

BETTY: Godine 2008. izdali ste album „Makedonsko devojče”, koji je bio među najprodavanijim, a godinu koju smo ispratili obilježila je promocija albuma „Makedonsko devojče 2”. Koliko su Vas ispunila ova dva projekta koji su od velikog značaja za makedonsku muziku?
Maksimalno me ispunjuju, uživam pri svakom izvođenju ovih pjesama i u narednom periodu to je ono što volim da radim. Prvi projekat bio je neka vrsta eksperimenta, koji se pokazao uspješnim, dok sa drugim samo nastavljamo ono što je publika tražila.

BETTY: Da li postoji pjesma koju ste otpjevali, a možete najviše da se pronađete u njoj? Koja Vas, od mnogo otpjevanih hitova, najviše oslikava?
Pronalazim se, ili pronašla sam se, u više pjesama, zavisi od perioda. Naročito mi je drago što pjesme ulaze pod kožu slušaocima, to znači da smo uradili dobar projekat.

BETTY: Imate prepoznatljiv stil oblačenja i važite za jednu od najljepše obučenih osoba na sceni. Koliko je bitno da muzičar bude prikladno obučen na sceni i da zna najbolje da prikaže to što nosi?
Naravno da je bitan cjelokupni imidž. Za javnu osobu je važno da je prepoznatljiva, da ima izgrađen stil, ne mora prema posljednjim modnim trendovima, ne smatram da treba slijepo da se prate. Važno je da se osjećate dobro u tome što imate na sebi, jer na kraju za muzičara je najvažniji performans.

BETTY: Gdje vidite najveći muzički izazov za Vas?
Do sad sam realizovala sve muzičke izazove koje sam si postavila. Eksperimentisala sam u raznim muzičkim pravcima, sarađivala sam sa velikim muzičkim imenima. Kako vrijeme prolazi, izazovi i želje postaju sve veće, nadam se da ću moći da ih ostvarim.

BETTY: Šta je do sada Vaš najveći uspjeh na profesionalnom planu?
Ne može se izdvojiti jedan trenutak ili jedan projekat, jer možda nešto što sam smatrala prije pet godina za najveći uspjeh do tada, sada sam nadmašila i otišla mnogo dalje. Generalno, smatram velikim uspjehom to što postojim toliko godina, što sam tu gdje sam i što sam lično zadovoljna ostvarenim.

BETTY: Šta možemo da očekujemo od Vas u 2015. godini? Šta će Vam biti muzički prioriteti?
Na muzičkom planu to je promocija albuma „Makedonsko devojče 2“ van granica Makedonije. Već sam najavila da će za ex-Yu prostor biti u izdanju Dalas Rekordsa. Imamo nekoliko dogovorenih nastupa na velikim festivalima, ali otkrićemo ih kasnije.

BETTY: Kako se brinete za fizički izgled i odličnu liniju, koliko ste fizički aktivni?
Prošle godine počela sam prvi put aktivno i redovno da vježbam i bila sam jako ponosna na sebe. Zbog obaveza, prestala sam sa vježbanjem i sada sam opet u periodu kada se oslanjam na gene, ne pazim na hranu, a fizička aktivnost svedena mi je na minimum. Uopšte ne vodim računa ni o hrani ni o vremenu kad jedem. Jedem kada sam gladna i to što mi se jede u tom trenutku. Jedem uveče i ne mogu da zamislim da legnem sa praznim stomakom. Znam da Vam se ovo što pričam čini nevjerovatnim, obzirom na moj izgled, ali to je genetika, svi u mojoj porodici su vitki i niko ne pazi na hranu.

BETTY: Koliko brinete o svom zdravlju, koliko često radite redovne kontrolne zdravstvene preglede?
Nisam hipohondar kada je riječ o zdravlju, osim redovnih pregleda koje svaka žena mora da uradi u toku godine, ne provjeravam ništa drugo, osim ako ne osjetim neki konkretan problem ili tegobu.

BETTY: Zdravlje i sreća su ono što želimo svima koje volimo, šta je za vas ključno za zdrav i sretan život?
Samo da probate da otklonite stres koliko je moguće. Što više vremena da budete sa ljudima koje volite i sa kojima se osjećate prijatno. Manje opterećivanje tuđim životima i posvećivanje svom. To bi bio dobar početak.

App_SER_cover_feb2015