Za bolji imunitet

N. Filipović

Na glasu kao moćni imunomodulatori, beta glukani su među najtraženijim proizvodima u apotekama tokom proljeća, prvenstveno zbog toga što pojačavaju i podižu imunitet i stimulišu antibakterijsku i antivirusnu aktivnost organizma. Ovi važni homopolisaharidi dobijaju se iz prirode, prije svega iz ćelija raznih vrsta gljiva, kvasca, ovsa i ječma.

Beta glukani se najčešće upotrebljavaju u slučajevima različitih infektivnih bolesti – na prvom mjestu kod infekcija respiratornog trakta koje su izazvane gljivicama, bakterijama i virusima, kao i kod različitih alergija, ali primjenjuju se i u lokalnoj terapiji na površinskim slojevima kože i sluznice, kod zacjeljivanja rana, posljedica radijacije i drugih povreda.

Respiratorne infekcije: Mnoge naučne studije koje su proučavale pozitivan uticaj beta glukana u terapiji infekcija gornjih disajnih puteva dokazale su pojačanu aktivnost imunološkog sistema i bolju odbranu organizma prilikom kontakta sa različitim patogenim elementima.

Infekcije izazvane patogenim gljivicama: Kod infekcija izazvanih patogenim gljivicama kao što je Candida albicans, beta glukani dokazano pospješuju adaptivni i zaštitni imunološki odgovor organizma.

Antialergijsko djelovanje: Beta glukanima pripisuje se i antialergijsko djelovanje, pa je njihova upotreba, naročito u vrijeme proljetnih alergija, veoma korisna.

Naš imuni sistem je „zid” koji ima ulogu da nas brani od bolesti. Kada je on jak, lakše može da se izbori protiv svih napadača. Jačanju odbrambenih snaga organizma mogu doprinijeti i beta glukani, koji pomažu u njegovoj zaštiti od infekcija, ali su se pokazali efikasnim i u pomoćnim terapijama kod smanjivanja nivoa šećera u krvi, holesterola, pa čak i stresa. Beta glukani takođe mogu da budu i dio pomoćne terapije kod anemija, kao i dijabetesa. O doziranju i porijeklu beta glukana potrebno je konsultovati se sa ljekarom i farmaceutom.

Vrsta složenih šećera

Glukani su zapravo vrsta složenih šećera (polisaharidi). U prirodi mogu da se nađu u algama, lišajevima, gljivicama, pa čak i nekim bakterijama. Ako isključimo istočnjačku kuhinju u kojoj se konzumiraju alge, glukani se teško i malo unose putem hrane, a naše tijelo ih ne stvara. U vrijeme oporavka od bolesti, kada nam je imunitet oslabljen, kao i u vrijeme kada ima više virusnih i bakterijskih infekcija, glukani su se pokazali veoma efikasnim u jačanju imunog sistema.