Šarmantni gradić na obalama Vrbasa

Poznata je po staroj tvrđavi Kastel, po hladnoj i zelenoj rijeci Vrbas, vrbaskom čamcu dajaku, susretljivim i gostoprimljivim ljudima, šarenilu Gospodske ulice, predivnom pogledu s Banj brda, zelenim parkovima i obalama, brojnim kulturnim i muzičkim dešavanjima tokom cijele godine – Banja Luka.

Autor: I. Malešević

Banja Luka je godinama mijenjala svoj izgled i modernizovala se, ali je i danas zadržala duh nekih starih vremena. Na području grada vremenom su se preplitale različite kulture i mnoge od njih ostavile su traga. Njen izgled drastično se mijenja nakon 27. oktobra 1969. godine, kada je Banjaluku pogodio razorni zemljotres. Kao podsjetnik na ovaj nemili događaj na Trgu Krajine i danas stoji krivi sat koji pokazuje 9 časova i 11 minuta, vrijeme kada je tlo pod Banjalukom počelo da podrhtava. Osim što podsjeća na zemljotres, krivi sat je danas mjesto susreta i orijentir za zakazivanje sastanaka.
Za noviju istoriju i sadašnji izgled Banjaluke najznačajniji je period uprave bana Svetislava Tise Milosavljevića, koji je upravljao Banjalukom od 1929. do 1934. godine, i gradu na Vrbasu ostavio mnoge građevine koje su i danas simbol Banjaluke: Bansku palatu, Banski dvor, zgradu Narodnog pozorišta RS, gradski park sa spomenikom Petru Kočiću. Vrijedan banjalučki biser je i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, neorenesansna zgrada nekadašnje Željezničke stanice izgrađena 1891. godine, a 1980. godine prilagođena potrebama muzeja.

Simboli grada
Tvrđava Kastel i rijeka Vrbas su dva nezaobilazna simbola ovog grada, koji daju poseban šarm njegovom izgledu. Vrbas, izvorno planinska rijeka, tekući od juga prema sjeveru prolazi kroz kanjon i s ulaskom u grad iz planinskog toka prelazi u ravničarski tok. Na području grada u Vrbas se ulijevaju pritoke: Vrbanja, Suturlija, Crkvena, Švrakava, Rekavica i druge. Zelene boje i bogata ribom, ova rijeka je mali raj za ribolovce, ali i hrabre Banjalučane koji se ljeti usuđuju tražiti spas od vrućina u njenoj vodi poznatoj po svojoj hladnoći. Vrbas nastanjuju rijetke i plemenite vrste ribe iz porodice salmonida kao što su potočna pastrmka, lipljen i mladica, što govori o izuzetno kvalitetnoj vodi i specifičnosti ribljeg fonda. Njeni slapovi, izvori, bukovi i brzaci, strme stijene i pitome obale od pamtivijeka privlače turiste, avanturiste i sportiste, pa se na Vrbasu održava i veliki broj manifestacija i takmičenja, posebno kada su u pitanju sportovi na vodi. Druga polovina jula rezervisana je za Ljeto na Vrbasu, sedmodnevnu manifestaciju koja se održava na obali Vrbasa, kod Gradskog mosta, a koja okupi umjetnike, književnike, sportiste, glumce, zabavljače, turiste i građane koji učestvuju u nizu aktivnosti – trkama dajak i kajak čamaca, skokovima sa Gradskog mosta, rafting regatama, preplivavanju Vrbasa, odbojci na pijesku, fudbalu…
Uz lijevu stranu Vrbasa, gotovo u samom srcu grada, smještena je tvrđava Kastel, najstariji istorijski spomenik u gradu na Vrbasu. Na prostoru ove tvrđave pronađeni su ostaci neolitskog gradinskog naselja, najstariji tragovi naselja na području Banjaluke. Ukupna površina Kastela iznosi 48 000 kvadratnih metara, od čega se 26 610 kvadratnih metara nalazi unutar bedema, a ostalih 21 390 izvan. Bedeme čini devet bastiona i dvije kapi kule u sklopu bedema, unutar kojih se nalazi više objekata i zidina. Tvrđava Kastel je 1950. proglašena dobrom kulturno-istorijskog naslijeđa prve kategorije, a 2002. godine uvrštena je na listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine. Danas je tvrđava Kastel sa svojom ljetnom pozornicom mjesto održavanja brojnih kulturnih, filmskih i muzičkih manifestacija.

Šetnje ulicama i parkovima
Šetnja ulicom Veselina Masleše, poznatijom pod nazivom Gospodska ulica, koja posebno tokom proljetnih i ljetnih dana vrvi od mladih i starih stanovnika ovog grada, turista i prolaznika, rezervisana je za one koji žele da osjete Banjaluku u njenom punom šarenilu, živosti i sjaju. Nekada se na mjestu Gospodske ulice nalazila bara koja je zimi služila kao klizalište. Godine 1855. poznati banjalučki trgovac Toma Radulović otvara trgovinu na kojoj je, kako bi privukao gospodu a otjerao seljake, stavio naziv Gospodska ulica. Kasnije je ovaj naziv prihvatila i Austrougarska, nazivajući ovu ulicu Herrengasse, pa je i danas ova pješačka zona između Trga Krajine i Banskog dvora nadaleko poznata kao Gospodska ulica.
Banjalučko zelenilo i prirodu najbolje ćete osjetiti otisnete li se u šetnju kroz park Mladen Stojanović, nedaleko od samog centra, ili se odvažite osvojiti izletište iznad grada, Banj brdo – poznatije kao Šehitluci, kako se nekada nazivalo. Na kraju šetnje asfaltiranom stazom okruženom šumom i rezervisanom za pješake, bicikliste i panoramski autobus, na 431 metru nadmorske visine, dočekaće vas monumentalno zdanje – spomenik sagrađen 1961. godine, djelo prestižnog hrvatskog skulptora Antuna Augustinčića, sa kojeg se prostire nevjerovatan pogled na cijelu Banjaluku.

Čuvar tradicije Banjaluke
Ono što je gondola za Veneciju, dajak je za Banjaluku. Vjeruje se da je ovo plovilo, poznato i kao vrbaski čamac, nastalo kad i Banjaluka te služilo za prijevoz robe i ljudi s jedne na drugu obalu Vrbasa, u vrijeme kada mostovi, kojima Vrbas danas obiluje, još nisu bili sagrađeni. Vremenom, vrbaski čamac postao je simbol grada, pa se i danas, čim se pojave prve sunčeve zrake, na Vrbasu može vidjeti veliki broj dajakaša koji plove uzvodno ili nizvodno dužinom od 15 kilometara, u urbanom dijelu grada, gdje Vrbas karakterišu relativno male dubine i dno je pogodno za odgurivanje motkom, po kojoj je dajak i dobio ime.

Legenda vječne ljubavi
Ispred tvrđave Kastel nalazi se Safikadin grob, koji svjedoči o banjalučkoj legendi vječne ljubavi. Kako legenda kaže, mlada i lijepa Banjalučanka Safikada na prvi pogled se zaljubila u austrougarskog vojnika, koji je čuvao stražu na zidinama Kastela. Njihovu ljubav prekinula je vijest o pokretu austrougarske vojske, a na rastanku dvoje mladih i zaljubljenih zakleli su se jedno drugom na vječnu ljubav i vjernost do groba. Saznavši da je njen voljeni poginuo, Safikada se bacila pred top koji je sa Kastela označavao podne, uz riječi: Vjerna sam ti do groba. Njeno tijelo, tvrdi legenda, palo je na mjesto gdje se danas nalazi spomenik.