Za sve kojima nedostaje ljeto

 

Iako zima ima svoje nebrojene čari, niko od nas ne ostaje ravnodušan na pomen egzotičnih destinacija koje baš u ovo doba godine pružaju priliku za opušteno uživanje u blagodatima sunca i morskih talasa.

 

Autor: M. Popović

 

Putovanja su postala sastavni dio naših života, a zahvaljujući modernoj tehnologiji, relativno lako je moguće stići do najudaljenijih odredišta na planeti. Za razliku od nekadašnjih istraživača koji su se otiskivali u neizvjesnost nepoznatog naoružani samo željom za otkrivanjem novih predjela, današnjim putnicima na raspolaganju stoje brojne informacije. Najveći broj modernih osvajača novih prostora se odlučuje na organizovano putovanje u okviru aranžmana sa turističkim agencijama. Oni malobrojniji se samostalno otiskuju u avanturu, računajući da će tako steći bolji uvid u istinski duh mjesta koje posjećuju, a nerijetko je i finansijski momenat taj koji diktira donošenje ovakve odluke. Predstavićemo vam neke od popularnih zimskih destinacija koje rado posjećuju svi kojima je zima lijepa, ali im je ljeto ipak draže.

 

Bali – dragulj Indonezije

Ovo indonežansko ostrvo je već decenijama omiljeno odredište svih onih koji su u potrazi za nečim potpuno drugačijim. Iako plaže Balija nisu njegov glavni adut kada se uporede sa Maldivima ili Sejšelima recimo, ipak su nestvarno lijepe. Boja pijeska se kreće od svijetle do skoro potpuno tamne, što je rezultat vulkanske prošlosti, ali i sadašnjosti, ovog ostrva. Plaže su glavni cilj zaljubljenika u surfovanje. Posebnu pogodnost za početnike u ovom sportu pružaju one u Kuti. Napredniji surferi svoje umijeće pokazuju na talasima u Uluvatuu, Kanguu i Seminijaku.

Na Baliju postoje četiri vulkana. Posljednja erupcija desila se 2017. godine. Maunt Agung je najveći i za lokalno stanovništvo predstavlja svetu planinu. Sa Maunt Batura se pruža predivan pogled na obližnje jezero.

Priroda je još uvijek veoma očuvana uprkos velikoj turističkoj posjećenosti, pa na svakom koraku možete vidjeti egzotično rastinje. No pojasevi izvorne džungle ipak gube bitku sa uređenim terasama pokrivenim zasadima riže. Posebnu atrakciju životinjskog svijeta Balija predstavljaju majmuni. Oni su se izvještili u otimanju stvari od turista, a pod sretnim okolnostima uspjećete da svoj kačket ili naočale vratite nazad uz ponuđenu poslasticu kao mito.

Na ostrvu postoji nekoliko hiljada hramova, uz napomenu da većinsko stanovništvo čine hinduisti. Ubud je grad smješten u unutrašnjosti ostrva, a turisti ga posjećuju ne samo zbog velelepnog lokalnog hrama, već i zbog odlične ponude hrane. Cijene su pristupačne na cijelom ostrvu, tako da turisti uglavnom uplaćuju noćenje sa doručkom, a tokom dana objeduju na ulici ili u restoranima.

Bali je i odlično mjesto za šoping, cjenkanje se podrazumijeva. Čak iako vam početna cijena djeluje primamljivo, možete je spustiti do nezamislivih granica ako ste dovoljno vješt pregovarač.

 

Mauricijus – ostrvo sa bezbroj mogućnosti

Afrička država smještena na ostrvu u Indijskom okeanu, na oko 800 km udaljenosti od Madagaskara, skoro je u potpunosti opasana koralnim grebenom. Ovaj podatak je dovoljan za sve ljubitelje ronjenja da automatski krenu sa pakovanjem opreme. Međutim, Mauricijus pruža podjednake mogućnosti za vrhunsko uživanje i ljubiteljima planinarenja, pješačenja kroz prirodu, surfinga ili jednostavnog izležavanja na plaži.

Januar je vrh turističke sezone i tada su cijene najviše, ali uz malo sreće, možete naići na aranžmane sa ozbiljnim popustima za smještaj u luksuznim hotelima. Blaga tropska klima je ono što odlikuje Mauricijus. Dobro je znati da se period od novembra do aprila smatra vlažnom sezonom, kada uz porast temperature raste i vjerovatnoća da doživite pravi tropski pljusak. Relativno svježiji period traje od juna do septembra i on obuhvata suhu sezonu. Postoje i dva prelazna perioda, a situaciju dodatno komplikuje to što različiti dijelovi ostrva imaju različite mikroklime, ukupno je definisano 27 različitih mikroklimatskih oblasti. Zato se prije polaska na konačno odredište dobro raspitajte gdje tačno idete. Ukoliko planirate da ostrvo upoznate sami, onda je iznajmljivanje automobila dobra opcija, pod uslovom da vam ne smeta vožnja lijevom stranom puta. U upotrebi su kreolski, francuski i engleski jezik.

Na ostrvu postoji ukupno 335 km plaža, tako da ćete sigurno pronaći neku koja vam odgovara. Koralni greben, pored toga što predstavlja dom nevjerovatnom podmorskom živom svijetu, štiti obalu od velikih talasa, pa je moguće izabrati mjesto idealno za porodični odmor. Na svakom dijelu ostrva vidljiva je mješavina različitih kulturoloških uticaja, od evropskih i afričkih, do indijskih, arapskih i kineskih.

Plaže su otvorene za sve, pa nije rijetka situacija da u okviru hotelske plaže sretnete lokalno stanovništvo, što svakako daje šarmantnu dozu autentičnosti boravku ovdje. Najpopularnija turistička odrednica je Grand Baie, čija plaža omogućava kupanje u kristalno čistoj vodi idilične morske lagune. U blizini su i plaže La Cuvette i Pereybere, koje takođe nude vrhunsko uživanje posjetiocima. Nešto dalje od njih je i Trou aux Biches plaža, koju zbog finog bijelog pijeska mnogi smatraju najljepšom na Mauricijusu. Zapadna obala je mjesto gdje se nalaze plaže Flic en Flac, Tamarin i Le Morne, koje pružaju odlične uslove roniocima, kajterima i vindsurferima. Istočna obala ostrva nije toliko uređena, što privlači sve one koji vole dodir netaknute prirode. Mauricijus je svakako mjesto koje bi trebalo posjetiti, a sa tim je bio saglasan i čuveni Mark Tven, koji je bio uvjeren da je raj stvoren po ugledu na ovo ostrvo.

 

Zanzibar – začini i plivanje sa delfinima

Zanzibar je poluautonomna oblast koja je sastavni dio Tanzanije. Obuhvata arhipelag po čijem je najvećem ostrvu cijela oblast dobila ime. Naseljen je mješavinom Bantu naroda, arapskog stanovništva i doseljenika iz Indije. Glavne privredne grane, pored turizma, su proizvodnja rafije, posebne vrste palme od koje se dobijaju vlakna za izradu različitih proizvoda, i proizvodnja začina.

Jedna od stvari koju obavezno morate da uradite kada ste ovdje jeste posjeta pijaci začina. Vatromet boja i ukusa neće ostaviti ravnodušnim one sklone uživanju u gurmanskim istraživanjima. Najpovoljnija trgovina obavlja se u lokalnoj valuti mada možete plaćati i u eurima ili dolarima. Cijene su podložne dogovoru, a to važi i kada uzimate taksi ili iznajmljujete automobil. Međutim, ono što sigurno ostaje u pamćenju kao nesvakidašnja uspomena jeste vožnja lokalnim prijevozom, poznatim kao Dala Dala. Ovo je u osnovi kamion koji prevozi sve koji uspiju da stanu u njega i na njega, pa nije rijetkost vidjeti desetine ljudi okačene na bočne stranice vozila kako putuju do svog odredišta.

Zanzibar je zemlja izraženih kontrasta koji se najviše primjećuju upoređivanjem luksuznih novoizgrađenih hotela i naselja u kojima žive starosjedioci. Glavni grad je Stoun taun, čije drugo ime je Mij Mkongwe. Zbog bogatog istorijskog naslijeđa uvršten je na UNESCO listu svjetske baštine. Posjeta Sultanovoj palati i Kući čuda pruža uvid u različite istorijske periode. Uz ostale gradske atrakcije turisti rado obilaze i rodnu kuću Fredija Merkjurija, svjetski poznatog pjevača rođenog na ovom ostrvu.

Na sjeveru ostrva nalaze se plaže Nungwi i Kendwa. Tokom cijele godine one pružaju idealne uslove kupačima i roniocima. Plaže Paje i Jambiani smještene su na istočnoj obali i podložne su smjenama plime i oseke što ih čini nešto manje popularnima, ali one definitivno ne zaostaju po ljepoti koju pružaju oku posmatrača. Posjeta Jozani šumi je idealna prilika za susret sa endemskom vrstom crvenih majmuna. Ovu šumu lokalci nazivaju prirodnom apotekom zbog velikog broja ljekovitih biljaka koje tu rastu. Turisti rado biraju i posjetu ostrvu Prison Island, gdje je moguće vidjeti džinovske kornjače, a posebnu atrakciju predstavljaju ture u okviru kojih vam se tokom plivanja pridružuju razigrani delfini.