Zahtjevniji nego što se čini

Iako na prvi pogled izgleda jednostavno, ova zabavna igra je izuzetno fizički zahtjevna.

Autor: M. Simić

U Indiji su pronađeni pećinski crteži stariji od dvije hiljade godina na kojima su prikazani ljudi koji, nečim nalik današnjem reketu, udaraju duguljastu lopticu napravljenu od pera. Ovo predstavlja najstariji zapis o igri koja je danas planetarno popularna pod imenom badminton.

Sličnu zabavu praktikovali su Inke i Asteci prije Kolumbovog otkrića Novog svijeta, a bila je popularna i u Kini starog doba, gdje su igrajući tu igru prekraćivali vrijeme. Većinom su se žene i djevojke zabavljale na ovaj način. Evropski dvorovi su gajili svoju verziju ovog sporta, a ukoliko se zateknete u Firenci, onda ćete tokom obilaska galerije Ufici imati priliku da vidite djelo francuskog slikara Žana Baptista Simeona Šardena. Slika „La fillett au volante” potiče iz 1741. godine i prikazuje djevojku koja u jednoj ruci drži reket, a u drugoj lopticu napravljenu od guščijih pera.

Razvoj modernog badmintona

Krajem XIX vijeka, grupa britanskih oficira po povratku iz Indije donosi verziju igre koju su naučili tokom boravka u toj zemlji. Demonstracija igre izvedena je 1873. godine na jugu Engleske, na posjedu grofa od Bofora. Dvorac pomenutog grofa zvao se Badminton, pa je igra po njemu dobila ime. Ovo je i jedini ispravan naziv iako se često može čuti badmington ili bagminton.

Već 1877. godine osnovan je prvi badminton klub, a pravila su definisana 1893. godine kada je osnovan i prvi badminton savez. Ta pravila se ne razlikuju u osnovi mnogo od onih koja su danas na snazi. Novi sport je brzo postao popularan, pa je 1934. godine oformljena i Međunarodna badminton federacija, koja i danas igra ključnu ulogu u donošenju pravila i organizaciji takmičenja. Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine bile su događaj na kome je badminton zvanično postao olimpijski sport.

Rekviziti i oprema

Uz osnovnu sportsku odjeću i obuću potrebni su vam reketi i pernata loptica. Reketi oblikom podsjećaju na teniske, ali postoje značajne razlike u težini, konstrukciji i dimenzijama. Duguljasta loptica je nekada pravljena od 16 guščijih pera zabodenih u plutani vrh. Danas je daleko brojnija plastična varijanta. Interesantno je da, iako veoma lagana, ova loptica tokom profesionalnih mečeva može da dostigne brzinu od čak 320 km/h. Igrati se može jedan na jedan, ili u parovima. Teren za singl mečeve ima dimenzije 5,18 x 13,40 m, dok je onaj za parove nešto širi pa je dimenzija propisana za ovaj vid takmičenja 6,1 x 13,4 m. Mreža je razapeta na visini od 1,55 m.

Zabava za cijelu porodicu

Badminton je izuzetno zabavna igra koja može da se igra i mimo zvaničnih pravila, terena i takmičenja. Reketi i loptice su dostupni u svakoj iole snabdjevenijoj trgovini, a sve što vam je potrebno je lijep dan i malo slobodnog prostora. Pravila možete stvoriti na licu mjesta, a najčešći vid igre sastoji se u tome da rekreativni igrači pokušaju da udarcima zadrže lopticu što duže u vazduhu, brojeći uz to svaki odbitak loptice o reket. Kada pera dodirnu tlo, vrijeme je za novi početak. Ilustracije radi, navešćemo podatak da takmičari tokom jednog meča pretrče više od 4 km, tako da ne bi trebalo da vas čudi sopstvena zadihanost nakon par minuta igre.

Pored sticanja kondicije, badminton je odličan i za razvoj koordinacije pokreta, naročito kod najmlađih. Uz to, vrijeme provedeno u igri na otvorenom, uz smijeh i radost, doprinosi opuštanju, otklanjanju stresa i jačanju porodičnih i prijateljskih veza.