Ozbiljan estetski problem

 

Za adekvatno liječenje podjednako je bitno voditi računa o higijeni, kao i aktivnoj i rekonstruktivnoj njezi.

 

Autor: Mr ph D. Goljić

 

Akne (acne vulgaris) predstavljaju kožno oboljenje okarakterisano pojačanom produkcijom sebuma u lojnim žlijezdama kože, koji zajedno sa mrtvim kožnim ćelijama formiraju čep u folikulima dlaka. Uslijed pojačane produkcije sebuma dolazi do nagomilavanja masnog materijala u potkožnom tkivu i blokade fiziološkog dreniranja kože što može biti praćeno lokalnom bakterijskom infekcijom. Postoji više stadijuma razvoja akni, počevši od blažeg, površinskog, do dubinskog upalnog procesa koji posljedično može ostaviti ožiljke na koži oboljelog do kraja života.

Akne nisu životno ugrožavajuće medicinsko stanje, ali mogu biti ozbiljan i dugotrajan estetski problem. Studije kažu da 75% populacije starosti od 11 do 30 godina ima neki oblik akni. Genetska predispozicija za razvoj ozbiljnijeg oboljenja je čak do 80%, a ostali faktori su adekvatna higijena i ishrana. Javljaju se u regijama koje su najbogatije lojnim žlijezdama, a to su lice, čelo, leđa i ramena. Uzroci pojave akni su često hormonski, te se one najčešće razvijaju u periodu adolescencije ili tokom menstrualnih ciklusa kod žena. Mogu se javiti i kao posljedica uzimanja nekih lijekova, kao i uslijed korištenja neadekvatne kozmetike. Liječenje hormonalnih uzroka i metaboličkih procesa koji mogu biti uzrok spadaju u domene ljekara specijaliste.

 

Rješenje iz apoteke

Apotekarski pristup liječenju akni se svodi na tretman lica specijalnim, dermatološki profilisanim proizvodima koji djeluju na površinske procese, kao što su lokalne infekcije folikula ili fiziološki permeabilitet (propustljivost) kožne barijere.

Higijenu kože zahvaćene aknama treba vršiti blagim medicinskim sapunima, apotekarskim tonicima ili gelovima za umivanje. Primjena sumpornih sapuna je indikovana kod površinskih kožnih infekcija. Kod upalnih procesa koriste se adstringentni preparati u vidu losiona uz pomoć kojih dolazi do sakupljanja ćelija kože, eliminacije sebuma iz folikula i pojačanog isušivanja. Takvi su losioni sa cinkom, talkom, salicilnom kiselinom ili pak benzoil peroksidom. Danas u apoteci možemo naći gelove sa česticama abraziva koji se koriste za umivanje, a formulisani su tako da dubinski čiste slojeve kože.

 

Aktivna i rekonstruktivna njega

Aktivna njega kože podrazumijeva primjenu preparata, kremova ili losiona koji sadrže aktivne supstance koje utiču na proces formiranja akni. Primjena eksfolijantnih supstanci aktivno skida površinski sloj aknoznog tkiva, pojačava isušivanje i eliminaciju masnog sadržaja. Takvi su proizvodi sa alfa-hidroksi kiselinama, kao što su voćne kiseline ili pak glikolna kiselina. Ovi proizvodi mogu biti i agresivni i izazvati reakciju preosjetljive kože, te se onda preporučuje izbor prirodnih, blažih hemikalija, kao što su ekstrakt čajevca, žalfije, kamilice ili aloje. Kod infektivnih procesa koriste se antibiotski losioni sa eritromicinom ili klindamicinom, za neutralizaciju površinskih bakterija.

Rekonstruktivna njega je neophodna za pravilnu regeneraciju već tretirane kože i primarno podrazumijeva hidrataciju. U ovu svrhu koriste se blagi prirodni losioni, kremovi sa efektom dubinske hidratacije ili specijalno konstruisani micelarni losioni.