Pomoć u borbi protiv starenja

 

Starenje je normalan, genetski determinisan fiziološki proces, a nastaje kao posljedica promjena koje organizam trpi uslijed intenzivnih metaboličkih aktivnosti.

 

Autor: Mr ph D. Goljić

 

U mladosti sve promjene se uspješno regenerišu, ali obnavljajući mehanizmi vremenom gube svoj kapacitet. Starenje se, pritom, najviše primjećuje na koži. Vođeni idejom koja je medijski nametnuta, za instant podmlađivanje tražimo kozmetičke proizvode. Međutim, kada izuzmemo dermatološka oboljenja, potencijal kozmetike za suzbijanje starenja je mali i površan. Vratimo se na ogledalo. Dok posmatramo taj odraz, zaboravljamo da je starenje proces koji se dešava iznutra i da je počeo prije nego što smo to uvidjeli na svojoj koži. Stoga, vrijeme je da se pozabavimo onim pravim uzrocima starenja, iznutra.

 

Antioksidansi protiv slobodnih radikala

Nažalost, mali broj proizvoda za oralnu upotrebu nosi oznaku anti-age, ali u rukama apotekara i proizvod koji se koristi za srčano oboljenje može da pomogne u podmlađivanju. Sve je u sastavu i kod prevencije starenja, najbitniji su antioksidansi.

Antioksidansi sa razlogom zavređuju pažnju stručne, kao i opšte javnosti. To su molekuli koji čiste naš organizam od nusproizvoda metaboličkih aktivnosti – slobodnih radikala, koji nastaju uslijed mnogobrojnih biohemijskih reakcija u svim našim tkivima. Antioksidansi se vezuju za ove štetne molekule, neutrališu ih i time umanjuju njihov efekat na organizam.

Starenje je podstaknuto spoljašnjim uticajima. Loše navike, kao što su pušenje, konzumiranje alkohola ili preveliko izlaganje štetnim UV zracima sunca (fotostarenje) stimulišu produkciju slobodnih radikala. Stoga, dugotrajna primjena antioksidanasa može značajno umanjiti ove štetne efekte. Nalazimo ih u hrani, ali i u vidu lijekova i suplemenata.

 

Vitamini C i E

Jedna od glavnih uloga vitamina C i E u tijelu upravo jeste antioksidativna. Preporučuje se konzumiranje hrane bogate ovim vitaminima, poput citrusa, paprike, paradajza, sjemenki bundeve, badema, kakao praha i sl. Dodatno, pojačan unos ovih vitamina u vidu suplemenata na duge staze značajno doprinosi zdravlju krvnih sudova, što se najbolje vidi na koži.

 

 

Resveratrol, astaksantin, beta-karoten

Resveratrol je jak antioksidans koji dobijamo iz crvenog vina, a popularan je i u kombinovanim preparatima za ojačanje organizma. Astaksantin, dobijen iz ulja račića Antarktika, smatra se jednim od najjačih antioksidanasa u upotrebi. Iako se konvertuje u vitamin A, beta-karoten čak i samostalno ima antioksidativni potencijal, te se preporučuje kao preventiva fotostarenja.

 

Germanijum i antocijani

Organski kompleksi germanijuma imaju sve veći terapijski značaj, prvenstveno u čišćenju organizma od slobodnih radikala. Biljke poput aronije, borovnice, maline, kupine i grožđa u svojim plodovima sadrže antocijane, plave antioksidanse čija je upotreba značajna kako u kulinarstvu, tako i u terapiji.

 

Dodatne mjere zaštite

Pored navedenih, u apoteci možemo naći mnoštvo kombinovanih preparata koji imaju antioksidativno dejstvo. Oni često sadrže: omega kiseline, koenzim Q10, minerale i dr.

Prvi korak ka zaustavljanju starenja dolazi iznutra. Kada je u pitanju tema starenja, posavjetujte se sa svojim farmaceutom, koji će vam rado preporučiti koktel jedinstvenih antioksidanasa, po svom izboru.