BOLNE RANICE U USTIMA

Autor: S. Stamenković

Afte nisu zarazne i ne mogu se prenijeti drugima. Najvažnije je ukloniti uzrok kako se ne bi ponovo vraćale.

Termin “afta” potiče od starogrčke riječi »apthaea« koja u prevodu znači pali ili gori. Baš takav osjećaj imaju i oni kojima se u ustima pojave bolne ranice, u narodu poznatije kao grizlice. Afte su bolne promjene na sluzokoži usta koje najčešće izlaze s unutrašnje strane usana, obraza i na desnima. Svrab ili peckanje mogu se osjetiti i nekoliko dana prije njihovog izbijanja. Ove iritirajuće ranice nastaju iznenada i mogu biti različitog intenziteta. Obično prvi put nastaju u djetinjstvu. Iako pravi uzrok nastanka nije poznat, pojavljivanje bolesti se povezuje sa slabim imunitetom, stresom, anemijom, bolestima probavnog sistema, niskim nivoom gvožđa, vitamina B12 i folne kiseline. Uzrok može biti i trauma nakon vađenja zuba, stres, ali i loša higijena usta.

Liječenje afti kod kuće

Afte se mogu pojaviti i nekoliko puta godišnje, a simptomi se kreću od manje neugodnosti do ometanja ishrane. Iako su vrlo neprijatne, afte su obično bezopasne i prolaze same od sebe za 7 do 14 dana. Kod blažih oblika mogu se koristiti lijekovi iz prirode koji će olakšati bol i pomoći da ranica u ustima brže zacijeli. Prije svega, potrebno je ojačati organizam ishranom sa što više voća i povrća. Protiv bolova i za brže zarastanje pomažu obloge od kesica od čaja, najbolje zelenog, koje služe za dezinfekciju usne duplje. Možete u čaši vode razmutiti kašičicu morske soli i ispirati usta hladnom i slanom vodom poslije svakog obroka. Za afte u ustima mogu se koristiti limunov sok ili čaj od žalfije, lavandino ulje. Izuzetno efikasan je propolis, koji djeluje protuupalno, antiseptički i analgetski, a ubrzava zacjeljivanje afti. Vatenim štapićem nanosi se malo uljanog rastvora propolisa direktno na afte ili se usta ispiraju rastvorom propolisa. Dok liječite afte nemojte jesti začinjenu hranu i grickalice; čajeve, supe i napitke, isključivo mlake, pijte na slamčicu da ne biste iritirali ranice; izbacite alkohol i gazirana pića; koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima i paste za zube koje ne sadrže natrij lauril sulfat.

Stručna pomoć

Kada se afte često pojavljuju, ili su velike i bolne, otežavaju govor i žvakanje ili su čak praćene visokom temperaturom, potrebno je potražiti pomoć stomatologa ili ljekara. Stomatolog će pregledom utvrditi da li u blizini ranice postoji neka oštra ivica na zubu ili plombi koja iritira sluzokožu. Kako bi se ubrzala epitelizacija sluzokože i ublažili bolni simptomi na aftu će naneti specijalni rastvor. Ljekar će, ukoliko je potrebno, uključiti lokalnu ili sistemsku primjenu kortikosteroida, imunostimulacionu i vitaminsku terapiju. Za ublažavanje bola mogu se koristiti pastile sa anestetikom. Afte nisu zarazne i ne mogu se prenijeti drugima. Najvažnije je ukloniti uzrok kako se ne bi ponovo vraćale.